Traže od županije sufinanciranje školskih udžbenika

ZAHTJEV KLUBA VIJEĆNIKA HRVATSKIH LABURISTA

Klub vijećnika Hrvatskih laburista – Stranke rada zatražit će od Skupštine Međimurske županije da se u rebalansu proračuna za ovu godinu osiguraju i sredstva za sufinaciranje udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola. Sjednica Skupštine zakazana je za 10. srpnja, a Klub vijećnika Hrvatskih laburista podnijet će Amandman na Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Međimurske županije za 2014. godinu usmjeren upravo u tu svrhu.

Nekad su udžbenici bili jednaki za sve učenike osnovne škole i za sve učenike istog srednjoškolskog programa. No sada je za svaki školski predmet u ponudi 2 do 8 različitih udžbenika te u tržišnoj utakmici postoji mogućnost izbora. Prema važećem Zakonu o udžbenicima odabrani udžbenici trebaju se koristiti četiri godine. Obzirom da stari udžbenici više ne vrijede, nadolazeća školska godina je upravo ona za koju treba izabrati nove udžbenike koji bi vrijedili četiri godine.

Došli smo do toga da živimo u zemlji sa skoro 400 000 nezaposlenih, gdje velik broj radnika radi, a ne prima plaću, gdje velik broj radnika prima minimalnu plaću, poručili su Laburisti.

Za potrebe učenika 1. razreda osnovne škole učenički komplet u koji ulaze samo udžbenici i radne bilježnice stoji 600 kuna. Za učenike 5. razreda ta cijena dostiže 1.500 kuna, za učenike srednjih škola, troškovi udžbenika penju se čak do 2.500 kuna. A gdje su torbe, pernice, školske papuče, bilježnice,školski pribor…?

Dakle, prosječna obitelj s dva školarca u rujnu treba samo za opremanje učenika utrošiti i preko 3.000 kuna, što je više od jedne minimalne plaće u Republici Hrvatskoj.

Smatramo kako postoje proračunske stavke koje trpe odgodu, a predviđena sredstva se mogu preusmjeriti za kupnju udžbenika, traže Laburisti od Skupštine Međimurske županije.

Predložit će sufinanciranje u određenom postotku, a na Županiji je da u suradnji sa školama dogovore za županiju, za škole i za roditelje najprihvatljiviji i najednostavniji model. Važno je da se povede briga da se ti isti udžbenici na kraju nastavne godine vrate školi te ostanu na korištenje novim generacijama.

Treba naglasiti da je upravo 2014. godina, godina koja opravdava preusmjeravanje određenih proračunskih sredstava u sufinanciranje kupnje udžbenika, što bi značilo rasterećenje dijela ionako oslabljenog kućnog budžeta obiteljima kroz četiri godine te bi za građane osiguralo određenu štednju, bez obzira o kojem iznosu sufinanciranja se radilo.

Nadamo se da će i od strane župana i ostalih klubova vijećnika biti sluha za ovakav prijedlog te da ćemo kroz zajedničku raspravu uspjeti naći najprihvatljivije rješenje, poručila je u priopćenju za javnost Petra Kovačić, predsjednica Kluba vijećnika Hrvatskih laburista u Županijskoj skupštini.

Petra Kovačić

Izvor: http://www.mnovine.hr/vijesti/medjimurje/politika/traze-od-zupanije-sufinanciranje-skolske-udzbenike

| Broj posjeta: 717 |

Želite li komentirati? Objava: "Traže od županije sufinanciranje školskih udžbenika"

Imate li komentar?