Splitski SDP slijedi sramotnu politiku stranačkog kadroviranja

Hrvatski laburisti upozorovaju Zorana Milanovića: Prekinite očajno političko kadroviranje za koje ste očito vi odgovorni, a ne “lakocureći” mailovi

“Svi u Hrvatskoj moraju imati šansu uz jednaka prava i jednaka pravila(Zoran Milanović, VL, 16.8.2012.)

Po principu “sjaši Kurta da uzjaši Murta”, SDP, ovaj put u Splitu, nastavlja stranački klijentelizam kojeg se ne bi posramio ni HDZ. Imenovanje Ive Baldasara, splitskog SDP-ovog kandidata za gradonačelnika na čelnu poziciju Agencije za obalni linijski pomorski promet od strane ministra Siniše Hajdaša Dončića veliki je „pogodak u ništa“.

To da političke stranke na vlasti u javnim poslovima i javnoj upravi postavljaju isključivo svoje ljude, kod nas je odavno prihvaćena stvar i praksa, ali to da uhljebljuju ljude koji svojim stručnim referencama ne odgovaraju niti uvjetima natječaja koji su sami raspisali, e to je već politička lakrdija. A da ne spominjemo i „usputne i logične“ promjene statuta imenovane Agencije, kao da se radi o križanju stavki sa spiska za obavljanje „spize“.

Naime, Ivo Baldasar, splitski službeni SDP-ov kandidat za gradonačelnika, glatko je prihvatio ravnateljsku poziciju i privremeno uhljebljenje u Agenciji za obalni linijski pomorski promet, iako radnim iskustvom u pomorstvu ne udovoljava uvjetima natječaja koji je objavljen u Narodnim novinama br. 85/2012. A u predmetnom natječaju se između ostaloga traži najmanje 5 godina na poslovima pomorskog prometa za VSS prometnog, ekonomskog, pravnog ili tehničkog smjera. Gdje je to Ivo Baldasar prikupio 5 stručnih i rukovodećih godina u pomorskom prometu? Ako turističku agenciju Atlas podrazumijevate za pomorsku tvrtku, i ukrcavanje putnika na katamarane i hidrokrilce, ili iznajmljivanje jedrilica smatrate ozbiljnim pomorskim poslovima, onda se možda pronalazi opravdanje za tu smionu poslovnu akviziciju SDP-ovih kadrovskih „mahera“. Ali čak ni tada nema prikupljenih 5 godina, već cca. 3 godine traženog radnog iskustva, što je bilo vidljivo u dokumentaciji koju je službeno dobio na uvid drugi kandidat koji je odbijen, usprkos superiornim stručnim i ostalim referencama, gospodin Igor Pupić – kapetan duge plovidbe, pomorski fakultet, 30 godina radnog iskustva, bivši ravnatelj Županijske lučke uprave koji je zbog razotkrivanja HDZ-ovog stranačkog nepotizma, pogodovanja i diletantizma kao „zviždač“ uskoro tiho i bez pompe završio svoju karijeru u Upravi. Gospodin Pupić ima jedan ozbiljan “nedostatak” u svojoj biografiji, nije član SDP-a nego Hrvatskih laburista. Ne pada nam napamet da je gospodin Pupić vrijedan kandidat radi stranačke pripadnosti, a za gospodina Baldasara se može reći da je izabran isključivo zato što je član SDP-a, jer ozbiljne stručne reference nema.

Iz javnosti dostupne biografije (službene web stranice) gosp. Baldasara ne vidi se njegovo stručno i rukovodeće učešće u poslovima pomorskog prometa, iako ne ulazimo u meritum njegovih drugih stručnih referenci.

Kakav je to moralni lik čovjeka koji želi biti splitski gradonačelnik ako je spreman čvrsto zatvoriti oči na očigledno pogodovanje za svoje privremeno radno mjesto? Kakav je to ministar koji hladnokrvno imenuje takvog ravnatelja? Kakva se to poruka šalje od stranke na vlasti? Znači li to da možemo i dalje očekivati nastavak HDZ-ove tehnologije vladanja uz obavezno honoriranje samo svojih stranačkih poslušnika?

Premijer Zoran Milanović ovih je dana opet ponovio da “svi u Hrvatskoj moraju imati istu šansu uz jednaka prava i jednaka pravila”. Koja su to prava i koja pravila? Očito vrlo jasna – stranačka iskaznica.

Mi, u Hrvatskim laburistima, moramo glasno nazvati stvari pravim imenom, a to je još jednom očita SRAMOTA za one koji su dobili povjerenje hrvatskih građana. Od njih smo očekivali više, bolje i nadasve poštenije. Ali od toga nema ništa, samo prazne riječi u zemlji PR demokracije.

Od Ive Baldasara očekujemo da odustane od gradonačelničkih ambicija i snova i to prepusti nekom boljem i poštenijem od sebe, nekom tko zna da se ne može na nečastan način doći do časne pozicije. Od SDP-a tražimo da slučaj Holy doista bude kriterij za sve ministre, a ne samo za jednu bivšu ministricu. To je minimum političke i osobne odgovornosti.

Teo Kovačević,
Predsjednik Podružnice Splitsko-dalmatinske
Hrvatski laburisti – Stranka rada

Mediji koji prate temu:

>> http://slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/184476/Default.aspx
>> http://www.vecernji.hr/regije/sdp-je-uhljebio-baldasara-svog-kandidata-gradonacelnika-clanak-442801
>> http://dalje.com/hr-hrvatska/laburisti-prozvali-hajdasa-doncica-zbog-stranackog-klijentelizma/443246
>> http://www.index.hr/vijesti/clanak/lesar-otvorio-novi-front-u-splitu-laburisti-zbog-uhljebljivanja-osuli-paljbu-po-milanovicu-i-sdpu-/632042.aspx
>> http://www.dalmacijanews.com/Hrvatska/View/tabid/77/ID/96937/SDP-ovci-su-uhljebi-Baldasar-ne-moze-biti-gradonacelnik.aspx
>> http://www.poslovni.hr/vijesti/sdp-je-uhljebio-baldasara-svog-kandidata-za-gradonecelnika-213094.aspx

| Broj posjeta: 1.129 |

Želite li komentirati? Objava: "Splitski SDP slijedi sramotnu politiku stranačkog kadroviranja"

Imate li komentar?