SPLIT Ukleta "Ane"

I opet smo u Sjevernoj luci ispred broda Ane, nakon skoro deset mjeseci, jer još ništa nije konačno riješeno. Zabrinuti smo kako naš sustav funkcionira i zašto se na sudsko rješenje tako dugo čeka.

Posada broda Ane i dalje je u neizvjesnosti kada će i hoće li konačno dobiti zaostalih najmanje 14 plaća! Neki nisu primili plaće od 2013. a neki ni od 2012. Nitko ih ne pita stiže li plaća, ali državi se dadžbine moraju plaćati redovito.

Imamo niz pitanja koja bismo postavili vlasniku. Zašto nije isplaćivao plaće dok je brod još plovio? Koliki je bio tada prihod od vozarine?

Izgleda kao neka skrivena igra podatak da je brod mogao isploviti i dalje zarađivati od vozarine da se u jednom trenutku podmirilo samo još 15.000 Eur (jer je ponuđeno 35.000 umjesto 50.000). Gotovo da čovjek promisli da je skladištenje građevinskog željeza na brodu nadoknadilo štetu vlasniku. Ali tko je uopće vlasnik tereta? Kako to da ni Sud ni Sindikat pomoraca ne znaju tko je vlasnik tereta?

Sumarno, radi se o brodaru koji ne priznaje pomorski zakon, ne isplaćuje plaće, ne priznaje otkazni rok ni kolektivne ugovore, ne poštuje sudsku mjeru da se teret ne ukrcava, …i koji se uglavnom ne pojavljuje po sudskim pozivima.

Neshvatljivu ulogu tu je igrala i Credo banka. Zašto Credo banka, kao jedan od vjerovnika, nije dozvolila da se brod proda kako bi se sama naplatila i dala mogućnost da se naplate i pomorci?

Sada, ako se brod i teret ipak prodaju, prvenstvo naplate ima Lučka uprava koja će pojesti dobar dio onoga što je moglo pripasti pomorcima. Lučka uprava je također mogla biti aktivnija i bila dužna saznati tko je vlasnik ukrcanog željeza, koje leži na njenom vezu.

Što sada? Hoće li Sud konačno organizirati prodaju?

Posljednji član posade Savo Škoro, stariji čovjek narušenog zdravlja još je uvijek na brodu, a ovlašten je od Suda kao čuvar broda. Hoće li on ovu zimu dočekati na brodu bez struje i vode?

Na konferenciji za tisak, nekoliko medija nas je pratilo i pokazalo interes kad su u pitanju radnička prava i empatiju prema posljednjem čovjeku na jednom otpisanom brodu.

Mira Morović
Hrvatski laburisti-Stranka rada
Predsjednica Splitsko-dalmatinske podružnice
095/3890766

Brod ANE, izvor: sph.hr

Savo Škoro, izvor: sph.hr

| Broj posjeta: 399 |

Želite li komentirati? Objava: "SPLIT Ukleta "Ane""

Imate li komentar?