SPLIT Spaljivanje u Cemex-u korak je natrag u zaštiti okoliša!

Split, 9. listopada – Laburisti Splitsko-dalmatinske podružnice održali su konferenciju za tisak te dali podršku prosvjedu protiv spaljivanja u tvornici Cemex.

Ustavom nam je zajamčeno pravo na zdrav i kvalitetan životni okoliš ali Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ipak daje dozvole za rad cementarama da spaljuju otrovni otpad, unatoč dokazanim štetnim emisijama i alarmantnim medicinskim izvješćima.

Zar stanovnicima Kaštela, Splita, Solina i šire nije bilo dovoljno 50 godina dokazanog trovanja azbestom, nego će sada šutke pristati na trovanje dioksinom, teškim metalima i cijelim nizom otrovnih tvari od tvornice Cemex u sv. Kaju i Sućurcu. Medicinski su izvještaji katastrofalni, plućne bolesti i karcinomi su u porastu u gradu Splitu, i još više u neposrednoj blizini tvornice. Posljedice po ljudsko zdravlje takvih ispuštanja u okoliš su karcinomi, genetičke promjene kod ljudi, oštećenja tkiva, agresivnost, smanjenje inteligencije, psihički poremećaji, imunološke bolesti, bolesti dišnih putova i srčane bolesti. Utjecaji na tlo će uništiti čitavu poljoprivredu ovog kraja a država će više trošiti na liječenje, nego što će dobiti od takvih spalionica.

Ali izgleda da u Cemex-u sve rade po zakonu jer imaju dozvole izdane od nadležnog ministarstva, navodno čak i za spaljivanje željezničkih pragova koji su desetljećima zalijevani klornim spojevima kako na njima ne bi rasla vegetacija.

Dijelom smo krivi i mi građani Splita zbog svoje pasivnosti i neznanja. Lijep je dan, tko ga želi provesti protestirajući!? Zar građani Splita nisu svjesni koliko im je tvornica Cemex blizu? Stav, neka brinu Kaštelani, sebičan je, nesolidaran ali i neopravdan jer tvornica jest u Kaštelima ali koliko je daleko od Splita? I na Vranjic smo zaboravili, udaljen je samo 700m od Cemexa u sv Kaju, koji je udaljen samo 1,5 km od Brda, 3 km od stadiona u Poljudu, isto koliko i od centra Kaštel Sućurca te samo 4 km od rive i Žnjana. Ostala su Kaštela udaljenija od Cemexa nego ijedan kotar u gradu Splitu. Tko je ugrožen od štetnih emisija i tko sve treba biti zabrinut? Zašto se Splićani ne bune? Hoće li konačno shvatiti i probuditi se?

Hoćemo li dopustiti da nam (nakon Salonita) idućih 50 godina tvornica Cemex zagađuje zrak, tlo i vodu pa se tek onda uvjeriti koliko su štetne te emisije?

Nitko na svijetu ne želi prljavu industriju u turističkoj zoni. Ovdje od turizma mnogi žive, kao turistička regija se promoviramo po svijetu a kako ova sezona pokazuje u turizmu nam je krenulo posebno dobro u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Hoćemo li ubuduće turiste pozivati reklamom, uz posebni bonus, dođite nam, dioksini, klor i krom su vam besplatni.

Apsurd je da Ministarstvo turizma Hrvatsku predstavlja kao svjetsku eko-destinaciju, a Ministarstvo zaštite okoliša cementare u obalnoj zoni pretvara u spalionice tko zna čijeg smeća. Spaljivanje otpada u blizini 300 000 ljudi nije prihvatljivo. Zagađuju se zrak, voda i tlo teškim metalima (živa, kadmij, krom, olovo, arsen, talij), dioksinima i furanima a da studije za tlo i vodu (ni more) uopće nisu napravljene. Famozni RDF (Refuse-derived fuel) koji će se spaljivati sastoji se od biomase, plastike, gume, tkanina i drugih gorivih tvari a spaljivati će se i otrovna otpadna ulja koja Cian d.o.o. skladišti u bivšoj tvornici Adriavinil te željeznički pragovi i odbačeni namještaj.

Za spalionice postoje rigoroznije granice ispuštanja nego za cementare. Više otrova završava u okoliš kad cementara spaljuje jer posjeduje samo filtere za prašinu.

Spaljivanje je neodrživ i ne-ekološki načina zbrinjavanja otpada. Odgovorno postupanje s otpadom je smanjivanje otpada, selektivno prikupljanje i recikliranje sirovina te bi upravo reciklaža stvorila državi veći profit od onih 10% koji dobiva budžet grada Kaštela.

Umjesto da se u potpunosti sanira šire područje Kaštelanskog zaljeva gdje još postoji nesanirana radioaktivna šljaka, živa, azbest i drugi otrovi, sada stanovništvu i okolišu prijete i produkti izgaranja cementare s dopuštenjem Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Tražimo neovisan monitoring svih zagađivača u okolici tvornice Cemex!

Nismo nužno za zatvaranje cementare, ali nije nužno ni da cementara spaljuje željezničke pragove i tko zna kakvo neselektirano uvozno smeće te nas truje, kako bi funkcionirala. Postoje ekološki prihvatljivi energenti za rad cementare. Ali, pitamo se je li cementara tu da nam „zamaže oči“ a pravi profit dolazi od spaljivanja tuđeg smeća?

Tražimo prestanak emisije štetnih plinova iz CEMEX-a i pozivamo sve laburiste i ostale zabrinute i ljutite građane Splita i okolnih mjesta da se u subotu 11. listopada pridruže mirnom prosvjedu, te se nadamo najvećem odazivu građana do sada.

dr.sc. Mira Morović

Hrvatski laburisti-Stranka rada
Predsjednica Splitsko-dalmatinske podružnice

| Broj posjeta: 609 |

Želite li komentirati? Objava: "SPLIT Spaljivanje u Cemex-u korak je natrag u zaštiti okoliša!"

Imate li komentar?