SPLIT Laburisti u borbi za zaštitu radnika i nezaposlenih (video)

Hrvatski laburisti-Stranka rada, Ogranak Split 12. studenog 2013.godine organizirali su okrugli stol pod nazivom „Socijaldemokracija i mogućnosti socijalnog dijaloga u krizi“, potaknuti nedavnim nemilim događajima u Brodosplitu gdje su izbile napetost između radnika i uprave škvera. Na okruglom stolu otvorena su pitanja: kakva su prava radnika, posebno u tvrtkama koje ne uspijevaju zaraditi za plaće i doprinose, ili u tvrtkama koje su u procesu privatizacije?

Uvodno je Edin Nurkić pročitao definiciju Međunarodne organizacije rada, po kojoj socijalni dijalog uključuje sve oblike pregovora, konzultacija ili jednostavno razmjene informacija između predstavnika vlade, poslodavaca i radnika o temama od zajedničkog interesa u vezi s gospodarskom i socijalnom politikom. Predsjednik ogranka Hrvatskih laburista-Stranke rada Split Lukica Bucat ocijenio je kako je jasno da u nas ne postoji samo ekonomska i pravna kriza nego i kriza morala. Ustvrdio je kako je temelj za nastavak rada i razvoja u škveru postizanje socijalnog dijaloga, jer se samo u socijalnom miru mogu sklapati novi poslovi i ići u razvoj.

Predsjednica udruge nezaposlenih SDŽ Jasminka Lemo osudila je stanje u području rada. Sindikalisti Brodosplita upoznali su prisutne sa sadašnjom situacijom u Brodosplitu, pri čemu je Zvonko Šegvić istaknuo da socijalnog dijaloga još uvijek nema iako su početak dogovorili za vrijeme posjeta gospodinu Predsjedniku Ivi Josipoviću. Ukazao je i na zabranu ulaska u krug tvrtke sindikalistima i određenom broju radnika. „Život u Brodosplitu opterećen je strahom za sigurnost osobne egzistencije. Gotovo u cijelosti zamrla je međusobna komunikacija među radnicima. Njihovi predstavnici ne mogu ući u krug tvrtke a uprava Brodosplita šuti i nikoga ne poziva na makar i početak socijalnog dijaloga“, upozorio je Šegvić.

Stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović ukazao je na potrebu socijalnog dijaloga u tvrtkama u kojima je otvoren stečajni postupak. Ako se želi nastaviti s proizvodnjom u stečaju, što treba pokušati gdje god je to moguće,odnosi sa sindikatom su nužni, istaknuo je Mitrović. Komunikacija se mora uspostaviti, dodao je, ali sindikat ne smije na sebe preuzimati upravljački dio neke tvrtke. Mitrović ističe da će 2014. godina biti još teža, jer će se povećati broj tvrtki u stečajnom postupku i broj stečajnih upravitelja, te je nužno da socijalni dijalog bude na visokoj razini. Dalmacijavino je dobar primjer razvijene komunikacije uprave i sindikalaca, ali je Dalmacijavinu pomoglo i to što poduzeće ima tržište i 250 hektara vinograda, kazao je.

Glavni povjerenik regije Sindikata metalaca Hrvatske- industrijski sindikat Joško Franić izrazio je nezadovoljstvo trenutačnom situacijom u Brodosplitu, uz nadu da će se poštovati dogovor između sindikalista i predstavnika Uprave Brodosplita. Premda, ističe, poslovni potezi i odnos prema radnicima ne ulijevaju povjerenje u pozitivne promjene.

Politologinja Jadranka Polović napomenula je da je u svijetu nastupila kriza sindikalnog pokreta i da su sindikalci u Hrvatskoj međusobno podijeljeni. Izrazila je žaljenje što napadi na radničke pokrete dolaze od strane socijaldemokratske države. Naglasila je da sve političke stranke okreću leđa radnicima osim Hrvatskih laburista-Stranke rada koji želi promovirati socijalni dijalog i ojačati ulogu sindikata.

Naglašeno je da država postala zaštitnik poslovnog svijeta, te da je nužna uloga sindikalaca koji bi se trebali ujediniti i suzbiti takav proces. Kulturna komunikacija je jedini način na koji se mogu riješiti problemi, a prije samog početka je bitno znati sadržaj dijaloga i koji se rezultati time mogu postići, zaključio je Perica Mitrović.

Predsjednik Ogranka Split Lukica Bucat najavio je nove okrugle stolove na temu socijalnog dijaloga. Ovo je nastavak borbe Laburista za zaštitu radnika, nezaposlenih i svih građana i promjenu politike da od zapuštenog krenemo ka uređenom društvu.

Edin Nurkić

| Broj posjeta: 945 |

Želite li komentirati? Objava: "SPLIT Laburisti u borbi za zaštitu radnika i nezaposlenih (video)"

Imate li komentar?