Siniša Miličić: Ne trebamo reforme, već pošten odnos među radnicima i poslodavacima

Na konferenciji za medije Hrvatskih laburista – Stranke rada Varaždinske županije predsjednik županijske podružnice ove stranke Siniša Miličić govorio je o poslovanju trgovačkih društava čiji je osnivač i suvlasnik Varaždinska županija, a riječ je o Poslovnim zonama – logističkoj podršci investitorima doo i o Slobodnoj zoni Varaždin d.o.o.

Prihvaćanje izvješća o poslovanju tih dviju tvrtki tema je koja je na posljednjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije izazvala negodovanje među vijećnicima. Laburisti su mišljenja da bi te dvije tvrtke trebalo pripojiti Azri i na taj način racionalizirati njihovo poslovanje. Svi se slažu da su Zone doprinijele otvaranju novih radnih mjesta, što i Laburisti podržavaju, no oni kao stranka naročito su osjetljiviji po pitanju radnika pa stoga zaključuju kako osim dobre postoji i loša strana ove priče zbog puno rada a male zarade.

Laburisti javnost upozoravaju na čestu retoriku u proteklim danima o tome kako su nam potrebne reforme i radikalni rezovi kao i velike promjene. Tome međutim nije tako – tvrdi Siniša Miličić obrazlažući kada bi svatko u svojem poduzeću radio pošteno i trudio se biti transparentan, puno lakše bi prebrodili ovu krizu pa nam radikalne reforme ne bi bile potrebne. To potkrepljuje činjenicom kako danas imamo tvrtke koje se trude prevariti radnike, čemu je primjer i nedavna nesreća hrvatskih turista u Italiji, kada je vozač vozio na crno. Sjećamo se varaždinskog Mundusa koji je propao nakon 120 godina postojanja. Posljednjih 20 godina nisu radili pošteno nego su otvarali trgovačka društva te su ih u trenutku stečaja imali čak 9 aktivnih – napominje Miličić. U stečajnom postupku Mundusovi su direktori dobili potraživanja a radnici – ništa, zato jer su društvo vodili manageri koji su svjesno osnivali tvrtke preko kojih bi izbjegli plaćati svoje obveze.

Posljednjih se dana javlja mesija koji bi trebao spasiti državu, međutim zaboravlja se kako su se i na koji način gradile ceste – tada su radnici odrađivali dvostruki fond radnih sati a onda im se pod izgvorom da Mirovinsko osiguranje ne prihvaća takav broj sati, mjesečno ukralo 20 ili 30 sati, a što im nije bilo plaćeno – ističe Miličić i dodaje kako su si istovremeno direktori nekih drugih tvrtki mjesečno isplaćivali i do 800 tisuća kuna dobiti.

Stoga zaključujemo kako nam je potreban pošten odnos jednih prema drugima, poslodavaca prema radnicima i države prema poslodavcima, a ne nužno reforme – mišljenja je predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada Varaždinske županije.

Miličić je na upit novinara o osipanju laburista kratko rekao kako je ova županijska Podružnica druga po broju članova u Hrvatskoj, te naglasio kako su ove godine stranku napustila tek dvojica vijećnika iz mjesnih odbora – jedan je prešao u Reformiste a drugi se više ne želi baviti politikom.

| Broj posjeta: 680 |

Želite li komentirati? Objava: "Siniša Miličić: Ne trebamo reforme, već pošten odnos među radnicima i poslodavacima"

Imate li komentar?