Riječki laburisti dali podršku radnicima Magme

Riječki laburisti održali konferenciju za novinare ispred prodajnog centra Karolina Riječka na Korzu

Radnice Magme iz prodajnog centra Karolina Riječka zatražile su podršku riječkih laburista. Riječ je o 24 radnice, Riječanke, čija agonija traje već godinu dana, a kojima Magma duguje sedam plaća i otpremnine.

Tim povodom održana je u četvrtak 12. srpnja ispred Karoline Riječke zajednička konferencija za novinare obespravljenih radnica i riječkih laburista. Konfenreciju za novinare otvorio je Edo Stojčić, a s kronologijom neugodnih događaja u i oko “Magme” novinare je upoznao Ante Buneta.

Uvjeti za otvaranje stečaja već su odavno ostvareni, jer Magma je u blokadi više od osam mjeseci, ne može podmirivati svoje obveze i prezadužena je. Uprava je već trebala predati prijedlog za pokretanje stečaja, pa bi radnice u tom slučaju ostvarile barem pravo na tri plaće, minimalnu otpremninu i druga minimalna prava.

Od Trgovačkog suda u Zagrebu očekivala se hitna odluku o pokretanju stečaja u Magmi, a Sindikat Istre i Kvarnera, čije su radnice članice, podnio je više prijava protiv Magme – Državnom odvjetništvu, Državnom inspektoratu i Poreznoj upravi, ali nije dobio nikakav odgovor.

Naravno, treba podsjetiti da je ključni čovjek Magme bivši ministar gospodarstva Republike Hrvatske, “kralj igračaka” Goranko Fižulić, što također daje posebnu težinu ovom slučaju.

Istodobno, mnogi građani Rijeke pitaju se zašto prodajni centar Karolina Riječka nije u funkciji. Jedan od najatraktivnijih prostora na Korzu i uopće u Rijeci, zjapi fantomski prazan. Umjesto izvora novca – postao je mrtvi kapital.

Počelo je s lažnom porukom “Zatvoreno zbog preuređenja”, a završilo s velikim plakatom “Riječke ljetne noći” koji cinično “vreba” Riječane s izloga praznog poslovnog prostora, kakvih je sve više u Rijeci.

Treba podsjetiti da je prodajni centar Karolina Riječka u vlasništvu Grada Rijeke, kojem Magma duguje više od dva milijuna kuna za zakupninu, komunalnu naknadu i spomeničku rentu, tako da se postavlja pitanje zašto se tako dugo pogodovalo Magmi i odugovlačilo s ovršnim postupkom, koji je sada “hitac u prazno”.

Dodamo li tome i dugove Magme prema radnicama koji također premašuju dva milijuna kuna, ostaje nam na uvid žalosna činjenica o još jednom velikom promašaju s posljedicama koje ispaštaju građani Rijeke.

| Broj posjeta: 1.088 |

1 komentar u "Riječki laburisti dali podršku radnicima Magme"

  1. Od kad je stečaj rješenje za radnika,a i pitanje je od čega će se radnici naplatiti u stečaju a na kraju krajeva čudno je da Hrvatski laburisti STRANKA RADA traži stečaj.Čini mi se da politički nije baš mudro.

Imate li komentar?