Reakcija Hrvatskih laburista na izjave Zmage Jelinčića

Nakon što je prošlog tjedna notorni Zmago Jelinčić još jednom, već po navici i potrebi, zagrabio u teritorij Republike Hrvatske, ozbiljnih reakcija iz Hrvatske nema. U ozbiljnu reakciju ne može se računati zahtjev Vladimira Ivkovića i HDZ-a koji su grlato tražili raspravu o tome na županijskoj skupštini jer su on i oni posljednji koji imaju moralno pravo o tome nešto govoriti. Naime, kada su bili na vlasti i u Međimurju i u Hrvatskoj taj isti Ivković i HDZ nikada nisu pokazivali zabrinutost ponašanjem slovenskih političara.

Ni onda kada je u Sloveniji izdana „Bijela knjiga“, ni onda kada je Zavod 25. junij objavio zemljopisne karte s ucrtanim granicama debelo na teritoriju Međimurja. I poslušno su podržali sporazum o arbitraži bez odluke građana na referendumu. Podsjećamo i na činjenicu da se nisu usudili otvoriti ni most kod Svetog Martina na Muri koji je na našem teritoriju iako je tadašnji ministar Kalmeta sa svitom HDZ-a već bio u Svetom Martinu. Sada su u oporbi i najedanput im je proradila savjest!?

Hrvatski laburisti i Dragutin Lesar, koji je o tome više puta govorio i pisao, odavno problem vide vrlo uznemiravajućim i štetnim za Hrvatsku. Osobito od trenutka kada je Bledski dogovor Janše i Sanadera o ingerenciji Međunarodnog suda u Haagu nestao netragom.

Notorni Zmago javlja se navodno zato što je u kampanji za predsjednika Slovenije, a zapravo pojačava buku redovito kada je Janša premijer.

Vlada Jadranke Kosor, za razliku od Slovenske Vlade, nije htjela provesti referendum o Arbitražnom sporazumu, a o mogućem nepovoljnom ishodu za Hrvatsku izjašnjavli su se mnogi stručnjaci. Dragutin Lesar je već tada izjavio da neće podržati sporazum u Saboru i predložio je da se provede referendum. Slovenci jesu, mi naravno nismo.

Hrvatski laburisti danas još više sumnjaju u «optimalan» ishod arbitraže. Pokazalo se da Europska komisija ne poštuje rokove o provedbi arbitraže, a kalkulira se i sa izborom članova Arbitražne komisije.

Potpisom Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u Bruxellesu, po Arbitražnom sporazumu počela se primjenjivati procedura na osnovi koje će stranke u roku od 15 dana dogovorom imenovati predsjednika Arbitražnog suda i dva člana. Ako se ne uspiju dogovoriti, njih će imenovati predsjednik Međunarodnog suda (ICJ). Zašto Zmago baš sada, u ovom trenutku „pripaja“ Međimurje Sloveniji?

Zato što se ovih dana Hrvatska i Slovenija moraju pokušati dogovoriti o sastavu Arbitražne komisije koja će bespogovorno ucrtati granicu između te dvije države. Na moru i kopnu. Zmago govori samo ono što misli Janša ali ne smije reći. Stvar treba zategnuti do kraja, pokazati apetite i mišiće i na taj način utjecati na arbitre.

Slovenija će ratificirati Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u “optimalnom” trenutku za dvije države, izjavio je prije dva tjedna u Zagrebu predsjednik Odbora za vanjsku politiku slovenskog Državnog zbora Jožef Horvat nakon sastanka s predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku Miloradom Pupovcem.

Laburisti postavljaju pitanje koji je to «optimalan» trenutak za naše susjede? Da li tom optimalnom trenutku utire put i nacionalist Zmago Jelinčić, tek kao glasnik Janeza Janše, slovenskog premijera. Ako je tome tako, onda možemo očekivati da je za slovensku stranu ratifikacija Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji još jedna karta koju su čuvali za ucjenu, kako Hrvatske, tako i Europske komisije o kojoj ovisi izbor sudaca.

U Međimurju se pak ne mijenja ništa, jednako se ponašaju i HDZ i SDP sa svojim koalicijskim partnerima. Mlitave reakcije u Međimurju na Jelinčićeve bombe nemaju granica, jer ionako svi rade po nalogu šefova iz Zagreba. Jučer Jadranke Kosor, a danas Zorana Milanovića.

Hrvatski laburisti Međimurske županije oštro se protive poltronskom i kraktovidnom ponašanju prethodne Vlade, ali jednako i današnje Vlade. Upozoravamo da nije jedino ozbiljno pitanje razgraničenja Slovenije i Hrvatske na moru, već i na kopnu. Strelice prema Međimurju imaju svoju političku težinu, a uznemiravanje Međimuraca nije samo odvlačenje pozornosti od Piranskog zaljeva, jer tamo je stvar ionako već gotova, dio teritorija Republike Hrvatske poklonili smo susjedima, a sad bi mogao biti na redu i drugi zalogaj.


Predsjednik podružnice Međimurske županije
Rajko Bulat

| Broj posjeta: 1.042 |

1 komentar u "Reakcija Hrvatskih laburista na izjave Zmage Jelinčića"

  1. Ma, Zmago je samo užasno lijen i komotan. Želio bi živjeti u Hrvatskoj, a da ne iseli iz Slovenije!

    Uostalom, dobro ste u uvodnom odlomku napisali: Jelinči[b]ć[/b], a ne Lelinči[b]č[/b]

    [rjk]

Imate li komentar?