Ravnopravnost spolova u ruralnom razvoju

Laburistica Silvija Dološić danas je posjetila Vukovarko-srijemsku županiju. U sklopu projekta „GARD – Ravnopravnost spolova u ruralnom razvoju – osnaživanje žena u ruralnom društvu“ u općini Jarmina održala je predavanje o ulozi Nacionalne politike za ravnopravnost spolova u odnosu na Zakon o ravnopravnost spolova.

Silvija Dološić također se osvrnula na Zakon o suzbijanju diskriminacije gdje je dala konkretne primjere kako prepoznati diskriminaciju i kako se zaštiti od svih oblika diskriminacije. Posebno je istaknula kako je zabrinjavajuća pojava diskriminacije na temelju spola, rada i zapošljavanja te da suzbijanje diskriminacije leži na odgovornosti ruralnih sredina tj. općina, da svojim potencijalima dodatno osnaže seoske žene na veću političku participaciju kao i okorištavanje svih ljudskih resursa. I na kraju, te bi sfere poticale progresivnije razumijevanje ženstvenosti tj. autonomnu ženstvenost koja održava se na neovisnost, snagu i otpor, kao i nužno samopouzdanje i osobni razvoj.

Voditeljica aktivnosti GARD projekta u Republici Hrvatskoj, Marina Mišanović iz Organizacije za građanske inicijative Osijek, istaknula je da predavanje i radionica je organizirano sa svrhom predstavljanja projekta i Rodno osjetljivog programa kojemu je cilj dati detaljan prikaz problematike, prioriteta i mjera vezanih za jednakost spolova i osnaživanje žena u ruralnim sredinama.

Za ravnopravnost u Starim Jankovcima

Laburistica Silvija Dološić u općini Stari Jankovci Vukovarsko-srijemske županije održala je predavanje o ulozi Nacionalne politike za ravnopravnost spolova u odnosu na Zakon o ravnopravnost spolova. Silvija Dološić također se osvrnula na Zakon o suzbijanju diskriminacije gdje je dala konkretne primjere kako prepoznati diskriminaciju i kako se zaštiti od svih oblika diskriminacije.

Dološić je iskoristila priliku informirati građane da na 66. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 2014. godina proglašena je Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) s ciljem povećanja vidljivosti obiteljske poljoprivredne djelatnosti. Naglasak obilježavanja Međunarodne godine OPG-a je stavljen na smanjivanje gladi i siromaštva, osiguravanje hrane i sredstava za život te na očuvanje okoliša i biološke raznolikosti. Istaknula je važnost i veliku ulogu OPG-a i unutar Europske Unije jer je većina od 12 milijuna poljoprivrednih površina u Europskoj uniji u vlasništvu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstvenika i gospodarstvenica i nasljeđuju se s jedne generacije na drugu. Također je napomenula da žene čine oko 38% svih radnika/ca u OPG-ovima te da se najčešće radi o suprugama vlasnika OPG-a. Tek svaki četvrti OPG je u vlasništvu žene te da je upravo to alarm vladajućima da se angažiraju za opstanak sela i ruralnih sredina.

Voditeljica aktivnosti GARD projekta u Republici Hrvatskoj, Marina Mišanović iz Organizacije za građanske inicijative Osijek, istaknula je da predavanje i radionica je organizirano sa svrhom predstavljanja projekta i Rodno osjetljivog programa kojemu je cilj dati detaljan prikaz problematike, prioriteta i mjera vezanih za jednakost spolova i osnaživanje žena u ruralnom sredinama.

| Broj posjeta: 398 |

Želite li komentirati? Objava: "Ravnopravnost spolova u ruralnom razvoju"

Imate li komentar?