Projekt vodenog parka Šmidhen je „fantazija“ uhićenih u akciji „bankomat“

Hrvatski laburisti upozoravaju sve odgovorene, ali i građane, mutni se poslovi vode u Šmidhenu, potrebno je hitno očistiti kriminalni mulj inače se nitko neće okupati

Na velika zvona je u veljači ove godine objavljeno da je tvrtka Fantazija konačno ishodila potpise na parcelacijski elaborat od svih suvlasnika Šmidhena te su se tako navodno stekli uvjeti za ishođenje građevinske dozvole budućeg vodenog parka. Potom je objavljeno iz tvrtke Fantazija projekt kako su angažirali i stručnjake iz Španjolske, s kojima će surađivati/upravljati u projektu. Spominjali su i sudjelovanje „ Horwath &Horvath Consulting, vodeće svjetske tvrtke iz područja hotelijerstva i turizma“, te da će se uskoro javnosti predstaviti i novi menadžment projekta Fantasyland. Nakon toga, najavili su, slijedi i zapošljavanje u svim ostalim segmentima, uz edukaciju zaposlenika i osoblja, kako bi otvorenje vodenog parka 2013. godine bilo u potpunosti spremno.

Sredinom srpnja počelo je s uređenjem zemljišta na kojem su se nekada nalazili hoteli i bazeni Šmidhen, a gradnja prve faze projekta vodenog parka procjenjena je na 35 milijuna eura. Kompletan projekt financirat će se iz ruskih fondova i domaćih poslovnih banaka. Nakon izgradnje prve faze vodenog parka odmah će uslijedit gradnja hotela i zabavno-sportskog parka. Čitav projekt vrijedan je 200 milijuna eura, kažu u Fantaziji.

I još bi se u sve to moglo povjerovati da nije slijedećih činjenica koje taj vrijedni projekt stavljaju pod znak pitanja.


Damir Hrdas i Alan Jobst na konferenciji za medije povodom afere Šmidhen

Tvrtka FANTAZIJA-PROJEKT D.O.O. koja je nositelj projekta “Fantasyland” u Samoboru posluje s gubitkom. Za 2011. godinu iskazala je gubitak od 6.416.823,77 kn. Imovina tvrtke uglavnom se sastoji od zemljišta na kojem se nekad nalazio kompleks bazena “Šmidhen”. To zemljište je opterećeno hipotekom od 33.600.000,00 kn zbog kredita kojeg je 13. travnja 2007. podigao Šimunić Boris kod HPB (ugovor o kreditu br. 5301724508) s rokom otplate od 12 mjeseci. Kako kredit nije vraćen, HPB je temeljem rješenja Općinskog građanskog suda u Zagrebu od 27. travnja 2012, br.Ovr-1084/12, zabilježio privremenu mjeru zabrane otuđenja i opterećenja. Nakon svega navedenog može se samo konstatirati da u stvarnosti tvrtka FANTAZIJA-PROJEKT D.O.O. nema kapital ni za podmirenje dospijelih obaveza.

Tvrtka FANTAZIJA SPORT D.O.O., povezana sa tvrtkom FANTAZIJA-PROJEKT D.O.O. u projektu “Fantasyland” iako je u 2011. godini ostvarila gubitak od 141.398,29 kn, nema imovine i ima samo “Ugovor o osnivanju prava građenja” na zemljištu današnje motocross staze u vlasništvu grada Samobora, uspjela ishoditi kredit od Centar banke d.d.

Na gradsko zemljište motocross staze je 13.02.2012. godine upisana teretovnica od 20.010.000,00 kn (2.640.594,15 eura) u korist Centar banke “temeljem Sporazuma radi osiguranja novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na pravu građenja” od 09. veljače 2012. godine s rokom dospijeća 01. veljače 2014. godine.

Centar banka, iako privatna, nedavno je dokapitalizirana na teret poreznih obveznika i unatoč tome za prvo polugodište iskazala je gubitak od 42,4 milijuna kuna. To ne čudi ako daju kredite od 20 milijuna kuna bez ikakvog osiguranja tvrtkama koje posluju sa gubitkom.

Prema početnim informacijama o projektu, Šmidhen je trebao biti obnovljen još krajem 2007. godine, pa u lipnju 2009. godine, pa zatim u travnju 2010. godine i konačno prema zadnjim informacijama polovicom 2013. godine. U akciji “Bankomat” uhićeni su vlasnici projekta, Boris Šimunić i Slaven Čolak. Šimunić jer je od HPB-a bez jamstva dobio 53 milijuna kredita, a Čolak jer je bankare poticao na zloporabu položaja.

Tada, baš kao ni danas, nije bilo dokumenta koji bi mogao potvrditi da imaju novaca za investiciju. Unatoč tome dobili su od Republike Hrvatske i grada Samobora pravo da raspolažu vrijednim objektima motocross staze, hotela, zatvorenog bazena, tenis terena, kompleksa otvorenih bazena Šmidhen i vrijednog zemljišta od oko 200.000 kvadrata. Objekti su nažalost u cijelosti porušeni a zemljište je kreditno zaduženo cca 53 milijuna kuna.

Hrvatski laburisti traže preispitivanje cijelog ovog netransparentnog posla, kao i da Republika Hrvatska i Grad Samobor raskinu ugovor sa svim “Fantazijama” i na (u cijelosti) svom zemljištu ugovore pošten, a ne posao s kriminalnim repovima. Najmanje što nam treba je nastavak afere “Bankomat”.

Hrvatski laburisti – Stranka rada
Damir Hrdas, predsjednik podružnice Zagrebačke županije
095/389-07-64

| Broj posjeta: 2.002 |

2 komentara u "Projekt vodenog parka Šmidhen je „fantazija“ uhićenih u akciji „bankomat“"

  1. mi obični smrtnici koji nismo primili u istom 15 pla
    ća,dobili pedalu,na vratu nam ine ovrhe s kamatama,
    a oni se smatraju “partnerima “s bankama……sramota

  2. mi obični smrtnici koji nismo primili u istom 15 pla
    ća,dobili pedalu,na vratu nam ine ovrhe s kamatama,
    a oni se smatraju “partnerima “s bankama……sramota

Imate li komentar?