Pozvali sindikate i izvršnu vlast na kompromis

Sisački laburisti održali su danas tiskovnu konferenciju na temu procesa pregovaranja sindikata zaposlenih u gradskim tvrtkama i izvršne gradske vlasti. Pozvali su obje strane na nužan kompromis, kako bi se zadovoljila i ujednačila prava radnika, ali i kako ne bi došlo do štrajka od kojeg će najviše štete imati građani Siska.

“Laburisti su kao stranka rada iznimno zainteresirani da do potpisivanja kolektivnog Ugovora što prije dođe jer nam je politički imperativ kvalitetan i transparentan odnos između radnika i poslodavca, a Kolektivni ugovor je najbolji okvir kroz kojeg se to praktično očituje. Zbog toga smo i kroz postavljanje pitanja na Aktualnom satu osme i devete sjednice Gradskog Vijeća Grada Siska iz srpnja i kolovoza prošle godine potencirali otpočinjanje procesa pregovaranja.

Smatramo kako će najavljeni štrajk zbog nepostizanja dogovora biti neuspjeh obje strane, a posebice za sve naše građane. Uvjereni smo kako je rješenje prije štrajka moguće te smo spremni preuzeti još aktivnije učešće kako bismo pomogli u postizanju konačnog dogovora.

Očito je kako je kamen spoticanja tijekom pregovora ujednačavanje brutto osnovice i koeficijenata za isti ili sličan opis poslova. Trenutnim Pravilnicima o radu koji su na snazi u trgovačkim društvima postavljene su i različite osnovice tako da se osnovica kreće od najniže od 2500 kn pa sve do one najveće koja je skoro 2800 kn. Raspon koeficijenata složenosti poslova je također potrebno ujednačiti, ovisno od trgovačkog društva, kako ne bi došlo do razlike i do 1500 kn u osnovnoj plaći. Društvena pravednost jedan je od temelja na kojima gradimo svoje političko djelovanje.

U razgovoru s obje strane pokušat ćemo ih vratiti za pregovarački stol jer smatramo kako se jedino zajedničkim snagama sindikalnih predstavnika i predstavnika poslodavaca, a uz pomoć ekonomskih i pravnih stručnjaka koji se nalaze u njihovim redovima, može doći do rješenja kojim bi bile zadovoljene obje strane.

Mogući štrajk nikome neće donijeti dobro, a najmanje stanovnicima Siska te mi, sisački Laburisti, ovim putem pozivamo još jednom na spuštanje tenzija. Svakako ćemo iskoristiti sve ono što je u našoj moći kako bismo pripomogli da radnici u trgovačkim društvima, ali i u ustanovama čiji je osnivač Grad Sisak te svi službenici u Gradskoj upravi, potpišu Kolektivni ugovor koji će biti primjeren ekonomskim uvjetima u kojima se trenutno nalazi Sisak.” – ističu sisački laburisti.

Izvor: http://mojsisak.com/laburisti-pozvali-sindikate-i-izvrsnu-vlast-na-kompromis

| Broj posjeta: 654 |

Želite li komentirati? Objava: "Pozvali sindikate i izvršnu vlast na kompromis"

Imate li komentar?