Povuci-potegni u Karlovcu

Kada su Hrvatski laburisti, kao pokretači peticije zatražili od gradonačelnika, da se pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti „Toplane d.o.o“ zbog nezakonite naplate računa (nije bilo ugovora s građanima) i kada smo zatražili da se iz tog razloga vrati građanima tako preplaćen novac, najmanje od svega smo očekivali, da će itko pokušati građane po tko zna koji put nasamariti. Trakavica, zvana Toplana, nastavila se u višemjesečnom povuci-potegni stilu, a za vrijeme kojeg, umjesto da riješi situaciju, gradska vlast je samo gledala kako će izigrati i građane, i vjerovnike, osnovavši „Novu Toplanu“, po nekom samo njima znanom zakonu, obzirom da je prema postojećem to nemoguće napraviti.

Također je razvidno nakon sastanaka s građanima da im se i laže o tome da će se ponovno računi „razlomiti“ na 12 rata kroz cijelu godinu, a znajući jako dobro da zbog postojećeg zakona to više nije moguće. Ne znamo je li pričanje bajki postao novi „ „sport“ u gradskoj vlasti, ali građani svakako nisu zaslužili da im se laže. Sljedeće što smo imali prilike čuti je da će Karlovačka banka na dražbi postati novi vlasnik postrojenja Toplane, nakon toga putem kreditne linije ponovno će Gradu prodati Toplanu.

Pitamo se po kojoj cijeni, i tko će to zapravo platiti? Kako trenutno stoje stvari, uvijenim putem, teret te kupovine, čini se da će opet ići preko leđa građana. Zanimljiva činjenica kod cijele te nakarade je da „Nova Toplana“ nije dobila dozvolu od HERA-e za rad, a već je imenovan novi direktor i zaposleni novi ljudi, pa pitamo gospodina gradonačelnika Jelića, ovim putem sljedeće:

1) Kada, gdje i po kojim kriterijima je izašao natječaj za direktora i nove radnike?

2) Tko je donio odluku o prestanku rada „Toplane“ obzirom na činjenicu da je račun bio u blokadi?

3) Zašto stečajni upravitelj nije preuzeo Toplanu i započeo plan sanacije?

4) Kako će „Nova Toplana“ voditi poslovanje, obzirom da nisu riješena dugovanja vjerovnicima „Stare Toplane“ ?

5) Što će se dogoditi ako HERA ne odobri dozvolu za rad „Novoj Toplani“?

6) Po kojem javnom natječaju je „Nova Toplana“ dobila koncesiju?

7) Kojoj firmi staroj, ili novoj, građani sada plaćaju račune?

Činjenica da se svjesno i namjerno išlo na to da se izigraju vjerovnici i građani, govori o gradskoj vlasti koja samo gleda kako bi teret zbacila nekom drugom na leđa. Takvu gradsku vlast građani nisu birali, jer nije li sramotna izjava prilikom predaje peticije potpisane više od 2000 građana da jedan gradonačelnik grada odgovori da ne zna hoće li grijanja uopće biti.

U najgore ratno doba je bilo grijanja, a sada nam gradonačelnik u 21. stoljeću kaže kako grijanja možda neće biti. Kome i zašto onda sve ovo vrijeme građani plaćaju račune? Tko će im vratiti taj silni novac koji teškom mukom zarade a da ne znaju hoće li se smrzavati u svojim stanovima ili plaćati abnormalno skupo grijanje po egzaktnoj matematici bivšeg direktora Janžetića? Kao šlag na kraju, umjesto da gradonačelnik Jelić svim snagama pomogne gradu kojem je na čelu, on odlazi sa sjednice gdje su ga čekali radnici „Toplane“, i juri za novim „političkim ocem“ usput dajući ekstremne izjave a pri tome je posve zaboravio na svoje dužnosti. Ako se još sjeća, građani su ga birali da radi svoj posao, a ne da nam na dnevniku priča priče o Mirku i Slavku. Međutim, očito je da mu je politička karijera važnija od grada i građana. Ovim putem, mi Hrvatski laburisti ga javno pitamo; jamči li on građanima svojim imenom i funkcijom da će se ove zime korisnici „Toplane“ grijati?

Naime ne postoji mogućnost da kaže kako će se 20 000 ljudi ove zime smrzavati u svojim stanovima jer ako je tome tako, bolje da se odmah makne i da ostavku ako se ne misli suočiti sa posljedicama te solucije da grijanja ne bi bilo. Interesantno je da svih ovih godina, što god da je krenuo u Gradu raditi, ništa nije išlo, počevši od željezničkog stajališta kod kolodvora, do kina u Grabriku, autokampa na Korani, bazena u magli, sve je propadalo, čak ni duhovna obnova u Hercegovini kod toga nije pomogla. Ista situacija se ponavlja sa Toplanom.

Stoga pitamo gospodina gradonačelnika Jelića nije li kriminal ostaviti dugovanja i radnike u jednoj firmi a poslovanje i naplatu preseliti u drugu firmu, pri tom izigravši i građane, i vjerovnike. To je klasična hdz-ovska politika, umjesto da se kriminal prijavi DORH-u, kriminal se štiti nepoduzimanjem ikakvih koraka. Između ostalog, cijela priča sa peticijom je završila na ODO-u, međutim odgovor koji smo dobili pokazuje da nitko nije niti pozvan na ikakav razgovor, niti je ispitana odgovornost rukovodećih osoba u „Toplani“.

To nam govori kako gradska vlast nema niti volje niti interesa svojim građanima omogućiti život u gradu ugodnog življenja, već da ga i dalje doživljava kao svoju privatnu “prčiju”. Zbog svih poznatih činjenica, mi Hrvatski laburisti zahtijevamo od gradonačelnika Jelića da prijavi DORH-u nezakonitosti vezane uz “Toplanu”, jer ako će opet građani biti ti koji će snositi teret nesposobnosti gradskih vlasti i plaćati nečiju indolenciju, onda tu Toplanu dajte građanima, sjašite više s njihove „grbače“ i maknite se. Građani su oni koji vas plaćaju, prema tome izvolite biti njihov servis, a ne rupa bez dna.

Snježana Kirinić
Predsjednica Hrvatskih laburista Podružnice karlovačke županije

Mediji koji su popratili temu:

>> http://trend.com.hr/trend-portal/vijesti/3254-laburisti-gradanima-se-laze-gradska-vlast-zeli-izigrati-i-njih-i-vjerovnike

| Broj posjeta: 1.335 |

Želite li komentirati? Objava: "Povuci-potegni u Karlovcu"

Imate li komentar?