Politički pokop istine gradonačelnika Jastrebarskog Zvonimira Novosela

Svojim demantijem na istup Hrvatskih laburista objavljenim u sredstvima javnog priopćavanja od 29. kolovoza 2012. godine, vršilac dužnosti gradonačelnika Jastrebarskog, g. Zvonimir Novosel, nastavlja manipulirati neistinama, iskrivljuje i prešućuje važne činjenica vezane za izgradnju mrtvačnice u Gorici Svetojanskoj, a sve radi projekta u kojem bivši i sadašnji gradonačelnik Jastrebarskog očito imaju interes drugačiji od javnog dobra.

Aktualni gradonačelnik, g. Zvonimir Novosel, kao i prije njega bivši gradonačelnik, a sada ministar, g. Mihael Zmajlović, i dalje obmanjuju javnosti neistinitim tvrdnjama. Gospodinu Novoselu moramo na njegovu reakciju odgovoriti precizno, a medije pozivamo da se upoznaju s dokumentacijom, pomoći ćemo im rado, a dužan je to učiniti i g. Novosel.

Idemo redom:

citat br 1.: “…Ministarstvo kulture dalo je svoje stručno mišljenje o Trgu i mrtvačnici u Gorici Svetojanskoj prema studiji Arhitektonskog fakulteta.”

To je zapravo istina, ali g. Novosel je zaboravio (namjerno ili ne) slijedeće: studija Arhitektonskog fakulteta razmatrala je 6 lokacija za izgradnju nove mrtvačnice. Od njih 6, 3 su lokacije odbačene, a 3 prihvaćene kao moguče mjesto izgradnje buduće mrtvačnice. Međutim od 3 lokacije koje su prihvaćene,

ova na kojoj se sada pokušava izgraditi mrtvačnica, proglašena je najlošijom i najnepogodnijom. Prvi izbor lokacije nove mrtvačnice po studiji Arhitektonskog fakulteta (koju je naručio grad Jastrebarsko, i platio novcima svojih građana) je lokacija podno groblja, drugi izbor bilo je mjesto stare mrtvačnice, a tek zadnji i najlošiji izbor bilo je mjesto na kojem se mrtvačnica gradi danas;

citat br. 2.: “…Referendumi među stanovnicima provedeni su 1993. i 1994. godine…”

Referendum, odnosno izjašnjavanje građana zaista je i održano, ali njegovi službeni rezultati nikada nisu bili objavljeni, zato jer je referendum proveden protuzakonito. Naime, u javnim glasilima i Službenom listu, kao pitanje na koje će se tražiti odgovor, bilo je štampano jedno pitanje, a prilikom provedbe referenduma, na listićima je bilo odštampano drugo pitanje. Zbog toga, službeno nikada nisu objavljeni rezultati tog lokalnog referenduma, prema tome on nikada nije niti postojao;

citat br. 3. :”…a u mjesecu kolovozu 2012. godine mještani svetojanskih sela uputili su i otvoreno pismo gradonačelniku, iz čega je vidljivo kako je potreba tamošnjeg stanovništva za dostojanstven ispraćaj svojih pokojnika i više nego potrebna. Pismo je potpisalo gotovo 500 mještana.”

Ovdje g. Novosel spominje otvoreno pismo koje je potpisivano tijekom mjeseca kolovoza 2012. godine, dakle nakon što su već započeli radovi na izgradnji mrtvačnice. Međutim, u posljednjem od 6 negativnih mišljenja Ministarstva kulture, jedan od razloga odbijanja davanja suglasnosti je navedeno da se mora postići dogovor s mjesnim stanovništvom prije početka gradnje objekta.

Osim toga, navodi se da je to otvoreno pismo mještana svetojanskih sela, ali ne i mještana mjesta Gorica Svetojanska, u kojoj se mrtvačnica i gradi, a također se niti ne spominje točan broj potpisa, već se spominje “gotovo 500 mještana”. S obzirom da mjesto Gorica Svetojanska, zajedno s okolnim mjestima, ima više od 1300 stanovnika, “gotovo 500 mještana” ne predstavlja većinu ukupnog broja stanovnika;

citat br. 4: “…navodi se kako se na jednom dijelu trga nalazi vatrogasni dom DVD-a Sv. Jana, pa će vatrogasnim vozilima biti onemogućen ulaz i izlaz iz garaže, što je netočna informacija koja vodi na krivi zaključak…” Ovaj dio izjave je vrhunac cinizma ponašanja g. Novosela u obnašanju dužnosti gradonačelnika, jer proizlazi da ga uopće nije briga za protupožarnu zaštitu svetojanskoga kraja, već da

je spreman gaziti i preko mrtvih u ostvarenju svojih nečasnih ciljeva. Jer, ne samo da će biti onemogućen ulaz i izlaz vatrogasnih vozila iz garaže, nego već sada, odnosno od početka gradnje, a to je bio 30. 07. ove godine, vatrogasna vozila ne mogu ući i izaći iz garaže, pa ovom prilikom postavljam javno pitanje g. Novoselu kako je zamislio da bi funkcionirala protupožarna zaštita, da se nekim nesretnim slučajem nešto zapalilo u ovih posljednjih mjesec dana???

Nadalje, g. Novosel navodi “kako izgradnjom mrtvačnice ni na koji način niti u jednom trenutku neće biti ugrožen slobodni prolaz vatrogasnih postrojbi kao ni ostalih korisnika društvenog doma”. I to jedina istina u cijelom njegovom obraćanju javnosti, jer postrojbe i ostali korisnici doma mogu nesmetano prolaziti, ali ne i vatrogasno navalno i prateće vozilo.

citat br. 5 “grad Jastrebarsko je vlasnik zemljišta na kojem će se graditi spomenuta mrtvačnica”

I u ovom navodi g. Novosel ostaje vjeran izmišljanju činjenica i dovođenju javnosti u zabludu. Naime, iako je grad Jastrebarsko upisan kao vlasnik zemljišnih čestica br. 4031 i 4035 katastarske općine Sv. Jana na kojima gradi mrtvačnicu, na tim česticama je zabilježen spor podneskom Z-1946/2012. To znači da je vlasništvo grada Jastrebarsko nad tim zemljištem sporno, i sve do pravomoćne odluke suda, ono nije valjano. Ova se činjenica vrlo lako može provjeriti u e-katastru;

citat br. 6 “grad je ishodio potvrdu glavnog projekta…” Ovaj je navod samo djelomično točan, jer grad nema niti građevinsku, a niti lokacijsku dozvolu koje su pravomoćne. Lokacijska dozvola, koju je izdala osoba rodbinski povezana s ministrom Mihaelom Zmajlovićem, samo je izvršna, ali ne i pravomoćna. Ujedno bismo upozorili na to da je osoba koja je lokacijsku dozvolu izdala, prilikom prvog pokušaja izgradnje mrtvačnice 1994. godine bila izričito protiv toga, a za što postoji kao dokaz članak u VL iz tog vremena.

I za kraj, posljednji cinizam vd-a gradonačelnika Novosela: “kao gradonačelnik Jastrebarskog učinit ću sve da se sukladno pozitivnim propisima RH ispoštuje volja mještana svetojanskih sela”. Zaista besramna izjava, s obzirom na to koliko je zakona i propisa RH do sada prekršeno u planiranju i dosadašnjem izvođenju ovog projekta.

Dodatne informacije:

Željko Kovač, predsjednik ogranka Jastrebarsko
mobitel: 098/84-45-49

Damir Hrdas, predsjednik podružnice Zagrebačke županije
mobitel: 095/389-07-64

| Broj posjeta: 1.206 |

Želite li komentirati? Objava: "Politički pokop istine gradonačelnika Jastrebarskog Zvonimira Novosela"

Imate li komentar?