PGŽ Vlast najveći krivac za sunovrat Gorskog kotara

GORSKI KOTAR UBRZANO PROPADA, RASTE ISELJAVANJE I NEZAPOSLENOST

Propala je većina drvno-prerađivačke industrije, nestala metalna industrija, zatvara se dijaliza, poštanski uredi, benzinske stanice, ukidaju se autobusne linije

RIJEKA » Gorskom kotaru prijeti gospodarska kataklizma, prije svega zbog nerazumijevanja Županije, ali i maćehinskog odnosa države, upozoravaju iz Rijeke Hrvatski laburisti. Crne prognoze potkrjepljuju alarmantnom statistikom o stopi iseljavanja i nezaposlenosti.

Laburisti sveopći goranski sunovrat ilustriraju svježim primjerima – roditeljima iz Fužina bilo je preskupo da svojoj djeci plate organizirani odlazak u kazalište lutaka. Izlet autobusom je koštao – osamdesetak kuna. U Gradu Čabru nezaposlenost je od listopada do prosinca 2013. porasla za 35 posto. Kako je moguće da se gospodarstvo na slovenskoj strani Kupe razvija, dok na hrvatskoj odumire?

– Nebriga vladajućih u posljednjih dvadesetak godina, poznata privatizacija, korupcija i klijentelizam doveli su do propadanja gospodarstva, osipanja i raseljavanja stanovništva odnosno »bijele kuge, što je kriza dodatno pojačala, upozorava David Bregovac.

Propala je većina drvno-prerađivačke industrije, nestala je metalna industrija, a zatvorena su brojna trgovačka društva, kao i poljoprivredne zadruge.

– Gorski kotar obiluje kvalitetnim sirovinama, ali industrijska prerada drva i dalje stagnira. Drvnu industriju potrebno je tehnološki usavršiti i restrukturirati. Hrvatske šume imaju svoju podružnicu u Delnicama koja je ostvarila dobit od 12 milijuna kuna. Međutim, taj novac neće ostati u Gorskom kotaru, upozorava Bregovac i ukazuje na to da mladi bježe u Rijeku i Zagreb.

Laburisti za ovo okrivljuju državu koja nije donijela strategiju razvoja, niti je na bilo koji drugi način potaknula lokalno stanovništvo da ostane u svom kraju. Dapače, ocjenjuje Bregovac, država svojom politikom ovakve trendove pospješuje.

– U prilog tome govori zatvaranje dijalize, poštanskih ureda, benzinskih stanica, ukidanje autobusnih linija, otežavanje dobivanja sirovina malim pilanama, niže primjere David Bregovac.

Nenad Pleše, zastupnik u Saboru, smatra da bi pravi poticaj razvoju ovog dijela županije dao poseban zakon o Gorskom kotaru kojim bi se predviđale poticajne mjere demografske obnove i naseljavanje, utvrđivale porezne i druge olakšice. (Novi list)

| Broj posjeta: 674 |

Želite li komentirati? Objava: "PGŽ Vlast najveći krivac za sunovrat Gorskog kotara"

Imate li komentar?