PGŽ Laburisti napravili "dar-mar" u Skupštini (video)

Dnevni red Skupštine Primorsko-goranske županije bio je prilično opsežan i brojem točaka (28) i količinom materijala. U toj gomili, istaknuli bismo 3 točke – Prostorni plan PGŽ, Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna i Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna.

Smatramo da su samo ove tri točke, ako se o njima kvalitetno raspravlja, već previše za jednu sjednicu, a kamoli kad tome svemu nadodate još 20-ak drugih točaka.

Kada tu količinu materijala dobijete u zadnjem mogućem roku, 10 dana prije sjednice (možda i kasnije, ovisno o tome kada ste paket mogli preuzeti na pošti) i u tome svemu otkrijete zahtjevne dokumente poput Prostornog plana i Proračuna, jasno vam je da ste materijale dobili prekasno da ih kvalitetno pročitate.

Srećom, Hrvatski laburisti imaju svog predstavnika u Odboru za prostorno uređenje i zaštitu okoliša pa smo s te strane bili u prednosti jer je odbor kvalitetno raspravio tematiku. Stoga je Hrvoje Maračić, kao član tog odbora i najupućeniji u tematiku, na sjednici predstavio naš stav u ime kluba članova Skupštine tj. objasnio zašto smo suzdržani. Zaključio je da je prostorni plan uglavnom odlično napravljen i da načelno nismo protiv njega. Tim više što nam je jasno da ako ga ne izglasamo u tom trenutku, stopirat ćemo sve dobre projekte koji se nalaze u njemu i na taj način biti odgovorni za kočenje razvoja. Međutim, kako ipak postoje neki nama neprihvatljivi dijelovi Prostornog plana, odlučili smo biti suzdržani.

Hrvoje je naveo popis naših zamjerki te tražio odgovore. Kako neke stvari nisu odgovorene tijekom rasprave i kako su u raspravi neke iznesene činjenice bile netočne, još jednom je po završetku rasprave (koristeći ispravak netočnog navoda) ponovo izašao za govornicu i skrenuo pažnju na netočne informacije.

Tijekom rasprave Jelena Krpan je naglasila da ovakve zahtjevne materijale trebamo dobiti čim budu gotovi. Pretpostavila je da konačna verzija dokumenta nije nastala u zadnji čas i apelirala da se ubuduće takvi materijali članovima skupštine proslijede ranije.

Kada je počela rasprava o Proračunu, reagirali smo jer smo smatrali da se radi o kršenju Poslovnika. Raspravljali smo o dva akta vezana uz Proračun, a da Proračun nije prošao radna tijela koja je trebao. Razlog je taj što je većina tih tijela osnovana tijekom te sjednice. Iako nas je već u prethodnom razgovoru predsjednik Odbora za statutarno-pravna pitanja pokušao uvjeriti da se ne radi o povredi Poslovnika, Jelena Krpan je svejedno u raspravi iskazala svoju sumnju i tražila objašnjenje te zaključila da čak i u slučaju da se nema povrede Poslovnika, radi se o neodgovornom postupanju skupštine.

Jelenino oštro reagiranje i pozivanje na Poslovnik izazvalo je čitav niz pozitivnih reakcija oporbe. Budući da je Jelena prilično oštro nastupila, u pauzi nam je obećano da će se najprije osnovati odbori, a o rebalansu će se raspravljati na odgođenoj sjednici.

Na kraju su ipak pregazili obećanje, jer je rasprava održana na kraju radnog dana. Većina u skupštini je pala pred argumentom da je preskupo platiti održavanje još jedne sjednice samo da bi se čulo mišljenje odbora.

Konačan zaključak: iako nismo na sjednici uspjeli utvrditi Povredu poslovnika, svima je bilo jasno da Laburisti čitaju materijale i prate Poslovnik, štoviše potpredsjednik skupštine nam je zahvalio na agilnosti u čitanju Poslovnika.

Za nas tu priča nije stala. Kontaktirali smo tajnicu Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru Martinu Glavak vezano uz problem, kako bismo provjerili priču s pravne strane. Doznali smo da su pravila izgirana, organizirali konferenciju za novinare, a sljedeći korak nam je podnijeti prigovor na manipuliranje Poslovnikom službenim putem. Novinari su bili zainteresirani za priču i očekuju nastavak.

Članovi Županijske skupštine PGŽ

| Broj posjeta: 919 |

Želite li komentirati? Objava: "PGŽ Laburisti napravili "dar-mar" u Skupštini (video)"

Imate li komentar?