Otvoreno pismo direktoru Vodovoda – Osijek

Poštovani gospodine Novoselić,

Sa zanimanjem smo pratili vašu tiskovnu konferenciju održanu u kojoj ste branili cijenu vode. Pri tome ste isticali kako je Osijek daleko od nositelja epiteta grada sa najskupljom vodom. Dvadeset sedmo mjesto po skupoći baš i nije neko zavidno mjesto, logika govori da velika količina donosi i nižu cijenu, pa se s pravom pitamo koja bi cijena vode bila da Osijek ima upola manju proizvodnju/potrošnju vode. No u analizu cijene varijabilnog dijela vode ne bismo ovim putem ulazili. Osječki Laburisti još ne participiraju u gradskom vijeću, pa ćemo na našu veliku žalost tu temu morati ostaviti strankama koje su trenutno u njemu i njihovoj upornosti da je stave na dnevni red.

Osječki Laburisti ovom prilikom ponovno javno žele postaviti pitanje opravdanosti cijene paušala. Paušal za vodu je Zakonski provedena izmišljotina HDZ-a u svrhu punjenja blagajni gradskih poduzeća. Vi ste to dobro prepoznali i pokušali ispraviti odugovlačeći sa njegovom primjenom i svaka vam čast na tome. No ako je zaista tako zbog čega ste građanima Osijeka nametnuli jedan od najvećih paušala u zemlji?

Upoznajmo građane koje stavke paušal obuhvaća:

1. očitavanja vodomjera (jednom mjesečno u nizu)

2. obrade očitanih podataka te izrade i dostave računa korisnicima vodnih usluga, (koja se sastoji iz ukucavanja stanja vodomjera, štampanja i slanja računa)

3. umjeravanja i servisiranja vodomjera sukladno važećim propisima, (jednom u 5 godina, iako se to radi i rjeđe)

4. tekućeg i investicijskog održavanja priključka nekretnine na komunalne vodne građevine vodoopskrbe i/ili odvodnje, redovitog održavanja funkcionalne ispravnosti komunalnih vodnih građevina za isporuku vodnih usluga (koje smo već masno platili prilikom plaćanja priključka)

5. ispitivanja i održavanja zdravstvene ispravnosti vode za piće (vodu ispitujete jednom analizom za cijeli grad, odnosno uzorkujete po dijelovima grada).

Sve, ali baš sve ove stavke su već uključene u postojeću cijenu vode i ničim nisu opravdane, osim korekcijom postojeće varijabilnog dijela cijene vode.

Stoga se mi, Hrvatski laburisti grada Osijeka s pravom pitamo na osnovu koje kalkulacije ste odredili, visinu paušala od 25,00 kn? Pogotovo vođeni činjenicom da se Osijek u svom najvećem dijelu sastoji od višestambenih objekata, te da se stavke 3 i 4 koje bi trebale biti i najveće odnose na jedno brojilo, odnosno jedan priključak na gradsku mrežu.

Vratimo se za trenutak na početak priče i velikom broju korisnika. Jednostavnom usporedbom brojeva računa izdanih na isti datum došli smo do brojke od cca 65.000 izdanih računa. Pomnožimo li to sa 25 kn po računu dolazimo do brojke od 1.625.000 kn a ako uzmemo u obzir i činjenicu da poslovni subjekti plaćaju 48,5 kn po računu dodatni mjesečni prihod Vodovoda se diže do približno 2.000.000 kuna!

Gospodine Novoselić, Vodovod–Osijek je kao što često sa ponosnom ističete dugogodišnji pozitivac i jedna od najboljih gradskih tvrtki. Dodatnih 20-ak milijuna kn godišnje ćete zaraditi isključivo kemijanjem dokazanih lopova koji su vladali zemljom u proteklom mandatu, a protiv kojih se i stranka koja je u Osijeku na vlasti godinama na svim razinama bori. Već ste zaradili i epitet glavnog sponzora vladajuće stranke grada pred predstojeće lokalne izbore i priču da je paušal u ovoj visini isključivo u svrhu predizbornog punjenja proračuna.

Stoga vas pozivam da izvršite korekciju fiksnog dijela cijene vode (paušala). Ne tražimo od vas da ukidanjem istoga kršite Zakone! Zahtijevamo od vas samo sazivanje Upravnog odbora koji će odluku o cijeni nametnutog paušala korigirati na najmanji mogući iznos, a to je u osječkom slučaju 4,09 kn, koliko košta osnovna cijena varijabilnog dijela kubika vode!

Predsjednik podružnice
Vladimir Cindrić

| Broj posjeta: 1.318 |

Želite li komentirati? Objava: "Otvoreno pismo direktoru Vodovoda – Osijek"

Imate li komentar?