Osnaživanje osoba s invaliditetom za život u lokanoj zajednici

Osječki laburisti na Međunarodni dan ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca organizirali su okrugli stol pod nazivom „Osnaživanje osoba s invaliditetom za život u lokanoj zajednici“, a u suradnji sa udrugom Preokret i udrugom UPIT. Želimo među građanima pokazati svoj stav o osobama sa invaliditetom na tržištu rada te važnost uključivanja u sve društvene pa tako i političke sfere života. Okrugli stol održao se u udruzi UPIT u Osijeku.

Sadržaj okruglog stola organizirali smo u tri teme na osnovu kojih ćemo otvoriti raspravu. Definicija osobe s invaliditetom i zahtjevi za utvrđivanjem statusa osobe s invaliditetom po važećem Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, usklađivanje obrazovanja i radnih mogućnosti osoba s invaliditetom sa potrebama i zahtjevima tržišta rada, nemotiviranost mladih osoba sa invaliditetom na sudjelovanje u društvenom i političkom životu zajednice su samo neke od primarnih tema na temelju kojih će Hrvatski laburisti Osijek otvoriti raspravu i doći do uzroka i mogućih rješenja.

Republika Hrvatska kao članica Ujedinjenih naroda i Vijeća Europe te potpisnica svih ključnih konvencija i standarda u području socijalne i ekonomske sigurnosti građana preuzela je obvezu zaštite i promicanja ljudskih prava osoba s invaliditetom, posebice u području izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom kako bi mogle ravnopravno sudjelovati u građanskim, političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim područjima života. Zbog toga Hrvatski laburisti Osijek smatraju iznimno važnu ulogu lokalne zajednice za realizaciju svih ključnih međunarodnih dokumenata i zakona kojima se ostvaruju sva prava koja imaju osobe sa invaliditetom, od uklanjanja arhitektonskih barijera do zapošljavanja.

Hrvatski laburisti smatraju da je potrebno konstantno ulagati napore i raditi nove iskorake za bolji položaj osoba s invaliditetom u Osječko-baranjskoj županiji, povećati njihovu zastupljenost u društvenom i političkom životu zajednice i ukloniti prepreke s kojima se susreću.

Posebni poziv uputili smo Pučkoj pravobraniteljici za osobe s invaliditetom Ani Slošnjak, predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, i mnogim drugim sugovornicima civilnog društva koji su od iznimnog značaja za navedeni skup. Iz ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom događaju je prisustvovala Branka Meić, osobna savjetnica pravobraniteljice koja je prvi puta pozvana u Osijek od strane neke političke organizacije i sa oduševljenjem se odazvala na naš okrugli stol. Ujedno su Hrvatski laburisti – Stranka rada u ime ureda pravobraniteljice dobili sve pohvale i čestitke. Veliko hvala Svima koji su se odazvali!

Silvija Dološić mag.iur

| Broj posjeta: 946 |

Želite li komentirati? Objava: "Osnaživanje osoba s invaliditetom za život u lokanoj zajednici"

Imate li komentar?