OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA NA PRAGU NOVIH IZBORA HDZ-ovci optužili Ružine pravaše za izdaju i poručili im da će nestati sa scene

OSIJEK – Osječko-baranjska županija na korak je do novih izbora. U utorak je naime propao i drugi pokušaj konstituiranja Županijske skupštine, čime je političkim opcijama ostavljena još jedna mogućnost da se dogovore i izaberu predsjednika Skupštine. Ukoliko i treći put ne bude dogovora, slijede novi izbori.

HDSSB kao nominalno najjača stranka u Skupštini ovaj put nije predlagao svog kandidata za predsjednika, već je pristao podržati kandidata Hrvatskih laburista Antuna Kapraljevića. Međutim, Kapraljević je u ponedjeljak navečer zbog srčanih problema završio u bolnici, pa nije ni došao na sjednicu iako bi teško bio izabran i da nije završio u bolnici. Naime, laburisti njegov izbor uvjetuju podrškom svih političkih opcija.

– Imamo ovdje dva bloka od po 26 vijećnika, a mi smo sa svoja tri vijećnika u sredini. Kako bi izbjegli nove izbore od prvog dana predlažemo konsenzus svih stranaka i našeg kandidata na čelu Skupštine. Podršku smo dobili od HDSSB-a i HSP-a Ante Starčević, kao i od HDZ-a, SDP-a i HNS-a. Svi su rekli da naš čovjek može, ali i da stranka A ne može biti u tome, ako će u ići i stranka B. To je čisti ideološki problem, a mi ne želimo u tome sudjelovati ako nas ne podrže sve opcije. Na žalost, dogodilo se i to da naš kandidat, koji ima pola srca, nije izdržao sve pritiske kojima je bio izložen posljednjih dana i završio je u bolnici. Od dobrog čovjeka napravili smo pacijenta i zato tražimo da se ova sjednica odgodi – rekao je u ime laburista Miroslav Varga.


Antun Kapraljević

HDSSB-ov župan Vladimir Šišljagić ponovio je kako su oni spremni podržati Kapraljevića, a tehničku potporu obećao je i HSP AS, čime bi ove tri opcije imale potrebnu većinu, što su naglasili i SDP-ov Domagoj Hajduković i HNS-ov Stjepan Čuraj.

– Očito je da imate većinu i da možete izabrati predsjednika. Zašto bi SDP, HDZ i HNS u tom slučaju bili krivi ako konstituiranje ne uspije? – poručili su iz SDP-a i HNS-a, no sjednica je na kraju ipak prekinuta, jer prijedloga za predsjednika Skupštine nije ni bilo.

– Naš jedini uvjet i dalje ostaje to da dobijemo podršku svih političkih blokova – poručio je na kraju Varga.

Nova sjednica mora se održati u sljedećih 30 dana, a ako i tada ne bude izabran predsjednik, slijede novi izbori.

Pukla ljubav između HDZ-a i HSP-a AS

U Osijeku je definitivno „pukla“ ljubav između HDZ-a i HSP-a AS, između čijih su čelnika pale teške riječi te optužbe za izdaju, nakon što su „pravaši“ poručili da ne žele sudjelovati u stvaranju „neprirodnih i neprincipijelnih koalicija poput one između SDP-a i HDZ-a na razini Grada Osijeka.“

– O principijelnosti nam govore oni koji su oličenje neprincipijelnosti. Da nije bilo nas nikada ne bi ušli u Skupštinu, a onda su nas izigrali već na prvoj sjednici, no mogu im poručiti da je povijest zapisala velikog Julija Cezara, ali i velikog izdajnika Bruta. Nestali su mnogi koji su ovdje bili, pa ćete tako nestati i vi – žestoko se na „pravaše“ obrušio predsjednik županijskog HDZ-a Davorin Bubalović, čiji je istup „pravaš“ Vladimir Krajnović nazvao objedama.

– Ovo je apsolutno neprihvatljivo. HDZ nije ni istaknuo svoga kandidata, a mi želimo konsenzus, jer nam ne trebaju novi izbori. Ako netko priča o izdaji mora prvo sebe do kraja razotkriti, jer dovoljno je vratiti se par dana unazad i vidjeti kako je konstituirano Gradsko vijeće Osijeka. Oni su konzultacije imali s SDP-om i HNS-om, a ne s nama. Neodrživa je teza kako nas ne bi bilo u Skupštini da nije bilo njih. Sjetite se samo koliko je naša predsjednica Ruža Tomašić odradila na europskim izborima za HDZ – kazao je Krajnović.

Izvor: http://www.jutarnji.hr/osjecko-baranjska-zupanija-na-pragu-novih-izbora-hdz-ovci-optuzili-ruzine-pravase-za-izdaju-i-porucili-im-da-ce-nestati-sa-scene/1112103/

| Broj posjeta: 835 |

Želite li komentirati? Objava: "OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA NA PRAGU NOVIH IZBORA HDZ-ovci optužili Ružine pravaše za izdaju i poručili im da će nestati sa scene"

Imate li komentar?