Obrazovanje ne smije biti dostupno samo bogatima (audio)

Posljednjeg dana obilježavanja mjeseca knjige, Hrvatski laburisti – Stranka rada Osječko-baranjske županije održali su u Osijeku, Đakovu i Čepinu promotivne štandove na kojima su upoznali javnosti sa svojim stavom o odnosu države i društva prema obrazovanju, znanosti i kulturi. Dijeljenjem knjiških oznaka i ispitivanjem građana kroz anketu Laburisti su prije svega željeli istaknuti važnost obrazovanja u razvitku pojedinca, a i čitave zajednice koja mora postati svjesna da je ulaganje u upravo ovaj element sustava trajan kapital na temelju kojeg se stvaraju nosivi stupovi ne samo gospodarskog, već cjelokupnog razvoja.

Današnji obrazovni sustav u Republici Hrvatskoj zadržao je model onog iz 19. stoljeća u kojeg su ubačene „revolucionarne“ preinake koje na taj način još više remete stabilnost već poljuljanog i ugroženog sustava kao što je obrazovanje. Samim time, pod prismotrom neoliberalističke politike, došlo je i do birokratizacije školstva, te se opet pojavila opasnost da samo imućni slojevi društva imaju mogućnost visokog školovanja i obrazovanja. Upravo taj živući element danas je u suprotnosti sa 66. člankom Ustava u kojem piše: „Obrazovanje je u Republici Hrvatskoj svakomu dostupno, pod jednakim uvjetima, u skladu s njegovim sposobnostima.“ Također, upravo te „revolucionarne“ preinake su neprovjerene i zdravstveno neutemeljene, te se time pita, koliko one zapravo odgovaraju potrebama i sposobnostima onih koji se školuju.

Ono što je od osobite važnosti za istaknuti je to da dugi niz godina u našoj zemlji uistinu ne postoji model na temelju kojeg će današnje potrebe za obrazovanjem i potencijal koji posjeduju građani naše zemlje uistinu iskoristiti.

U svom političkom programu laburisti kroz želju za reformom obrazovnog sustava ističu: kako je obrazovanje temeljno pravo i obveza hrvatskih građana, da je ono samo potreba građana, a ne poslodavaca koji time postaju svjesne osobe, a ne robovi podivljalog neoliberalizma. Isto tako, sustav obrazovanja je potrebno prilagoditi vremenu, tržištu i mnogim drugim društvenim potrebama. Jedna od manjkavosti sustava obrazovanja kod nas je i to što jednoobličnost sustava uništava osobne potencijale, ne dozvoljava izražavanje kreativnosti, osobnosti, talenata… upravo stoga je potrebno raditi na pluralizmu metoda, škola i pristupa koji su bogatstvo i to prije svega duha čovjeka, a samim time i njegove sposobnosti za rad i kreaciju.

Kroz posljednjih nekoliko godina bilo je dosta govora o obveznom srednjoškolskom obrazovanju, te besplatnom visokom školovanju. Predizborna obećanja posljednje dvije vlade o stvaranju uvjeta za makar besplatno srednjoškolsko obrazovanje u smislu osiguravanja sredstava besplatnog prijevoza nisu se obistinila.

Knjige su danas preskupe za životni standard većine građana, (te s obzirom na zapadnoeuropske zemlje) dok s druge strane, neprestano se inzistira na praćenju životnog standarda u cijenama i potrošnji proizvoda.

Posljednjeg dana obilježavanja mjeseca knjige, Hrvatski laburisti održali su nekoliko promotivnih štandova širom županije s ciljem upoznavanja javnosti sa stanjem i odnosom države i društva prema obrazovanju, znanosti i kulturi

Mnoge knjižnice u Republici Hrvatskoj iziskuju modernizaciju i ulaganje u poboljšanje svojih usluga, te proširivanje i dodatnu edukaciju stručnog kadra.

Ovim pristupom rada s građanima Hrvatski laburisti žele još jednom potaknuli ovo važno pitanje i kritički izložiti postojeće stanje uz vlastito viđenje rješenja. Polazeći od pretpostavke da upravo radom s ljudima u zajednici i poticanjem njene svjesnosti se može uistinu izazvati promjena na bolje, koja će kako se nadamo kao kod obrazovanja koje je trajno ulaganje u sve nas, uistinu potaknuti promjene koje će rezultirati onim što se već dugo vremena kod nas zove „Zemlja znanja.“

Podružnica Osječko-baranjske županije

| Broj posjeta: 858 |

Želite li komentirati? Objava: "Obrazovanje ne smije biti dostupno samo bogatima (audio)"

Imate li komentar?