Obilazak Primorsko-goranske podružnice – dan prvi, Rijeka, Delnice i malo soli

Sjećate se poglavara koji se nabacivao epitetima zeleni, žuti, crveni.. Istina, put u Primorsko-goransku podružnicu obojen je svim tim prekrasnim bojama, no svaka označava svoju, posebnu, priču. Ne onu o vragovima, naravno. Zelena je boja lišća na stablima koja nas održavaju na životu, žuta je boja ruže koja nas mami mirisima, crvena (i crna) su boje zemlje koja nas hrani. I sve su te boje vidljive na putu za Delnice, Rijeku, Crikvenicu… Gradovima koji su pružili prekrasan doček svojim laburistima iz središnjice, članici predsjedništva Maji Ilčić i predsjedniku Dragutinu Lesaru.

Ranoranioce iz Zagreba su dočekali predsjednica podružnice Dubravka Nusbaum, nedjeljni kolumnist Stanislav Nusbaum te povjerenik za Fužine David Bregovac. Već se po jutarnjoj kavi dalo naslutiti kako će dani provedeni u uvom kraju biti također nešto posebno. Radi soli u zraku, biti će.

Radni je vikend započeo na riječkom korzu gdje se okupilo više desetaka članova i članica riječkog ogranka i podružnice, ornih za provedbu akcije „Zahtjevnica“. U ranim prijepodnevnim satima u druženju i razgovorima s građanima dotaknute su razne životne teme, a o prijemu riječanki i riječana govori činjenica da je u tom druženju prikupljeno oko tristotine i šezdeseset potpisa koji će biti doprinos prijedlogu za promjenom zakona koji bi ukinuo deviznu (valutnu) klauzulu, promijenio sustav ovrha u drugog mirovinskog stupa. Akciju su popratili i lokalni mediji, a u intervjuu za Riječku televiziju Lesar je istaknuo kako borba za građanska prava ne poznaje granice te da je vrijeme da vlada i vladajući počnu slušati glas naroda.

Nakon druženja u Rijeci malo je izaslanstvo pojačano članovima izvršnog odbora podružnice, na putu prema Delnicama, uhvatilo mali predah u Fužinama gdje se održavao turistički sajam i gdje se, slučajno ili ne, pojava laburista dočekala s oduševljenjem. Lokalni su ljudi bili ushićeni činjenicom da je i u njihovom mjestu moguće vidjeti saborskog zastupnika. Možda baš zbog toga što je velika većina političara u Hrvatskoj zaboravila malog čovjeka.

Nakon Fužina, putnike namjernike put je odveo u Delnice, mjesto u kojem je kod domaćina Josipa Mihelčića osnovan sedamdeset i peti ogranak Hrvatskih laburista. U toploj i srdačnoj atmosferi, gorani su za predsjenika ogranka izabrali Dražena Magdića, čovjeka koji je obećao kako će mu borba za radnička prava biti prioritet. Za tajnika ogranka izabran je Nenad Pleše, dok su, sve jednoglasno, za članove izvršnog odbora izabrani Dalibor Popov, Jasna Stanić i Miljenko Žauhar.

U druženju s goranima predsjednik Lesar je istaknuo da u vrijeme kada Vlada predlaže da se građanima koje je pogodio problem devizne klauzule produži rok otplate, laburisti traže ukidanje te iste devizne klauzule. Nevjerojatna je bahatost sustava koji se na sve načine trudi iscjediti običnog čovjeka, no laburisti su tu da pokušaju to promijeniti. Hoće li uspjeti ovisi od svakog člana i članice, koje je pozvao na zajedništvo, jer borba za pravdu i poštenje su nam prioritet.

Pričalo se i o predstojećim izborima gdje je istaknuto kako građani po prvi puta imaju priliku spasiti svoj glas, jer po prvi puta imaju šansu glasati za. Na kraju druženja Lesar je dodijelio predsjedniču lentu novoizabranom predsjedniku Magdiću kao nagradu za do sada uloženi trud, ali i kao motivaciju za daljnji rad.

Motivirani i sretni put smo nastavili prema našoj nedjeljnoj odrednici – Crikvenici, gdje nas u jutro čeka nastavak akcije Zahtjevnica i druženje s građanima, za koje su crikveničani pripremili posebno iznenađenje.

Mirnu noć i odmor potražili smo kod domaćina, obitelji Manestar kod kojih je veselo i mladoliko laburističko društvo pripremalo materijale za nedjeljnu akciju, o kojoj ćemo vam pisati u >> drugom nastavku.

(DM, A)

>> fotoalbum

| Broj posjeta: 2.334 |

Želite li komentirati? Objava: "Obilazak Primorsko-goranske podružnice – dan prvi, Rijeka, Delnice i malo soli"

Imate li komentar?