O preseljenju regionalnih sjedišta državnih institucija iz Čakovca

Nakon održane Skupštine Međimurske županije priopćenjem za javnost oglasili su se Hrvatski laburisti. Priopćenje možete pročitati u nastavku.

“Na inicijativu vijećnika Hrvatskih laburista – Stranke rada, Skupština Međimurske županije provela je tematsku raspravu o reorganizaciji sustava državne uprave te reorganizaciji sudstva. Vijećnica Petra Kovačić pozvala je sve vijećnike da se u aktualnu problematiku uključe proaktivno, ne čekajući da gotova situacija odredi našu reakciju.

Podsjetila je da je temeljem jednoglasno usvojene Deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Međimurske županije Skupština Međimurske županije između ostalog, preuzela odgovornost i obvezu zahtijevati zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Čakovca i povratak preseljenih institucija natrag u Međimurje, stoga su Laburisti zamolili podršku svih političkih opcija za zajedničko djelovanje prema resornim ministrima putem naših saborskih zastupnika, a temeljem zajednički postignutih stavova i smjernica za daljnje djelovanje u procesu izglasavanja ovih zakona, sve s ciljem ostajanja Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu te osiguranja sjedišta Ureda državne uprave broj 5 upravo u Međimurskoj županiji.

Iniciranje rasprave bilo je podržano od strane svih političkih opcija i župana koji su se konstruktivno uključili u raspravu. Između ostalog, Laburisti su naglasili kako je jedan od najvećih nedostataka Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o sustavu državne uprave taj, što isti jasno ne definira kriterije prema kojima će se određivati sjedišta tih pet ureda državne uprave koje zakon predviđa.

Stoga se postavlja pitanje na koga će se prenijeti ta odluka o određivanju sjedišta i prema kojim kriterijima. Da li će to biti kriterij koji će biti jednako primjenjiv na sve urede državne uprave ili će se kriteriji prilagođavati političkim prilikama pojedine regije. Kriteriji moraju biti jasno definirani ovim zakonom.

Prema Laburistima, osnovni i jedini kriterij mora biti – kriterij efikasnosti i kvalitete rada. Kako u slučaju sustava državne uprave, tako i sudstva te općinskog državnog odvjetništva. Upravo taj kriterij Međimurska županija argumentirano mora braniti. Naglasili su kako nama mora biti cilj realnim pokazateljima dokazati kako nema utemeljenja na ovakvoj reorganizaciji sudstva gdje bi se ukinuo Općinski sud u Čakovcu i postao samo stalna služba Općinskog suda u Varaždinu te isto tako ukinulo Općinsko državno odvjetništvo.

Temeljem provedene rasprave, prema svim međimurskim saborskim zastupnicima biti će upućeni službeni stavovi Skupštine koji će poslužiti kao smjernice u daljnjem postupku izglasavanja predmetnih zakona. Po pitanju reorganizacije zdravstvenog sustava, a temeljem objavljenog Masterplana, reagirala je vijećnica dr. Željka Perhoć koja je unatrag nekoliko mjeseci upozoravala što će se dogoditi sa bolničkim zdravstvom, no i nju i javnost uvjeravalo se kako nije u pravu.

Istaknula je kako Master plan predviđa funkcionalno spajanje Čakovečke bolnice sa Općom bolnicom Varažin, uz smanjenje akutnih kreveta, a s time i ukidanje i smanjenje pojedinih odjela naše bolnice. Upozorila je kako plan ne odgovara na pitanje o broju i dostupnosti stručnog medicinskog osoblja, nedorečeno je pitanje opreme, a i ono najvažnije, nema čak ni naznaka kako će se bolnice financirati.

Kao županijska vijećnica i predsjednica Odbora za zdravstvo, pozvala je župana da uputi prijedlog Predsjedniku Skupštine za sazivanje tematske sjednice kako bi se svi što aktivnije uključili u javnu raspravu”, piše u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik međimurskih Laburista Rajko Bulat.

Rajko Bulat, predsjednik međimurskih laburista

Izvor: http://emedjimurje.hr/politika/laburisti-o-preseljenju-regionalnih-sjedista-drzavnih-institucija-iz-cakovca

| Broj posjeta: 556 |

Želite li komentirati? Objava: "O preseljenju regionalnih sjedišta državnih institucija iz Čakovca"

Imate li komentar?