Mrtvačnica nepoželjna ni na nebu ni na zemlji, osim ministru Zmajloviću i gradonačelniku Novoselu!

Hrvatski laburisti traže reakciju odgovornih jer kada se građane laže i ne prihvaća se stav struke i protivljenje Zagrebačke nadbiskupije, treba li se konačno umiješati Državno odvjetništvo?

Hrvatski laburisti – Stranke rada na tiskovnoj konferenciji prije tri tjedna upozorili su da je u svibnju ove godine Vlada Republike Hrvatske uputila Prijedlog Zakona o izmjeni dopuni Zakona o grobljima u saborsku proceduru te predložila donošenje Zakona po hitnom postupku. Donošenjem tog zakona direktno se pogodovalo tadašnjem gradenačelniku, a sadašnjem ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću kako bi ostvario svoj projekt izgradnje mrtvačnice u Gorici Svetojanskoj.

Da podsjetimo, Arhitektonski fakultet u Zagrebu napravio je studiju o lokaciji izgradnje mrtvačnice. Naglasili su da je lokacija na središnjem trgu Gorice Svetojanske najlošija od tri i da treba uzeti u obzir činjenicu da će lokacija mrtvačnice na glavnom gradskom trgu naselja polučiti umanjene sadržajne i doživljajne vrijednosti prostora koji bi u budućem razvitku i uređenju naselja trebao imati značaj reprezentativnog javnog i društvenog središta. Nakon toga zatraženo je mišljenje Ministarstva kulture koje je potvrdilo mišljenje Arhitektonskog fakulteta. I bez obzira na negativno mišljenje struke, ministar Zmajlović krenuo je u izgradnju mrtvačnice makar grad nema niti građevinsku, a niti lokacijsku dozvolu koje su pravomoćne.

Na optužbe Hrvatskih laburista aktualni gradonačelnik Gorice Svetojanske Zvonimir Novosel lakonski je odgovorio da “lokacija nije bizarna, već prihvatljiva, obzirom na položaj crkve i mjesnog groblja”.

Nova vijest u ovoj aferi je mišljenje Zagrebačke nadbiskupije koja je na Konzistorijalnoj sjednici Nadbiskupskog duhovnog stola jasno zaključila kako nije suglasna s projektom izgradnje mtvačnice na glavnom gradskom trgu ispred crkve Sv.Ana u Gorici Svetojanskoj. Nadbiskupija smatra da se na ovaj način devastira crkveno kulturno dobro. Nadalje iz Biskupije ističu da je u stoljetnoj tradiciji Katoličke crkve da se mrtvačnice grade na samom groblju ili u neposrednoj blizini groblja, a nipošto ispred župnih crkava i drugih vjerskih objekata.

Iz Zagrebačke nadbiskupije su dodali kako se nadaju da će se uzeti u obzir i njihovo mišljenje i prema tome postupiti i mjerodavna državna tijela kojima je povjerena briga za zaštitu prirode i okoliša uključujući i crkvenu kulturnu baštinu. Pored svega, mrtvačnica bi jednim svojim dijelom trebala biti na crkvenom zemljištu, a nisu riješeni imovinsko pravni odnosi.

Hrvatski laburisti i dalje tvrde da je projekt zaživio isključivo radi netransparentnih interesa bivšeg gradonačelnika, a sadašnjeg ministra Zmajlovića. To potvrđuju stavovi građana, struke i Zagrebačke nadbiskupije. A u cijeni od 3.200.000 kn mogli bi se pronaći motivi za forsiranje projekta ministra Zmajlovića. Trebamo li očekivati opet diletantski odgovor ili možda nečiju ostavku ili je to samo morala učiniti bivša ministrica Holy koja je pokazivala “previše” brige za zaštitu prirode i okoliša? Zmajloviću to očito nije posao. A možda premijer ne zna što mu rade ministri?

Damir Hrdas
Predsjednik podružnice Zagrebačke županije
095/3890 764

| Broj posjeta: 747 |

Želite li komentirati? Objava: "Mrtvačnica nepoželjna ni na nebu ni na zemlji, osim ministru Zmajloviću i gradonačelniku Novoselu!"

Imate li komentar?