Mrtvačnica na "Jelačić placu" – može li to netko zamisliti? (video)

Ministar Zmajlović glavni trg malog turističkog mjesta Gorice Svetojanske pretvara u mrtvačnicu, a što će tek napraviti od svog ministarsta – vjerojatno ekološku katastrofu!

“Ministar Zmajlović u svojoj već slavnoj biografiji naveo je svašta, ali je zaboravio navesti kako je kao gradonačelnik Jastrebarskog “uspješno” izmanipulirao suglasnost Ministarstva kulture pa i izmjenu zakona, prethodno lažirajući podatke o raspoloženju građana prema suludom projektu gradnje mrtvačnice na glavnom trgu Gorice Svetojanske koja pripada Jastrebarskom” – izjavili su danas na konferenciji za medije Damir Hrdas, predsjednik podružnice Zagrebačke županije i Željko Kovač, predsjednik ogranka Jastrebarsko.

U svibnju ove godine, Vlada Republike Hrvatske uputila je Prijedlog Zakona o izmjeni dopuni Zakona o grobljima u saborsku proceduru te predložila donošenje Zakona po hitnom postupku, koji je naravno i izglasan, a Hrvatski laburisti – Stranke rada su i tada iznjeli kritičke osvrte na istu. Izmjenom zakona o grobljima direktno se pogodovalo tadašnjem gradenačelniku, a sadašnjem ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću kako bi ostvario svoj projekt izgradnje mrtvačnice u Gorici Svetojanskoj.

Damir Hrdas i Željko Kovač

Projekt je do nedavno šest puta odbijen, ali je Zmajlović sedmi put bio uspješan. Stručne studije jasno su pokazale, a MInistarstvo kulture prihvatilo, da se radi o najlošijoj lokaciji od tri moguće odnosno pogodne za izgradnju mrtvačnice. Ali je Zmajlović ipak uspio nešto što čak niti HDZ nije mogao, dobio je konačno i suglasnost Ministarstva kulture i to temeljem lažiranja ankete navodno provedene među građanima. Inače, javna je tajna da je 80% mještana protiv mrtvačnice na lokaciji mjesnog trga. Osim u anketi poštenog i sposbonog Mihaela Zmajlovića.

Što reći o ljudima koji lažiraju podatke? Da li je nepristojno reći da lažu? Što je uobičajeno reći za one koji lažu? Da li je nepristojno reći i da kradu?

Bizarnost cijelog projekta prelazi granicu mašte, čak i političkih suparnika. Sporedna bizarnost je u tome što će laburisti sigurno biti prozvani za prikupljanje političkih poena i populizam, a Zmajloviću će poltronska fotelja ministra biti još sigurnija. Prava bizarnost je u tome što je na jednom dijelu trga smješten vatrogasni dom DVD-a Sv. Jana. Izgradnjom mrtvačnice, došlo je do apsurdne situacije te je vatrogasnim vozilima onemogućen ulaz i izlaz iz njihove garaže. Jedna od najuspješnijih vatrogasnih jedinica u našem kraju amputirana je od ostatka svijeta odnosno nije u stanju, u slučaju potrebe, obavljati svoj posao u skladu sa zakonom i normama svog posla. Osobito tijekom ovih lakozapaljivih ljetnih dana. Treba li tome nešto dodati?

Na upit Hrvatskih laburista – Stranke rada, gradski ogranak Jastrebarsko, koji je upućen u Ured gradonačelnika grada Jastrebarsko, o postojanju i uvidu u “Procjenu opasnosti od požara”, a koju je obavezna izraditi i imati svaka lokalna zajednica, koji je upućen dana 12-08 o.g., do danas nismo dobili informaciju, pa pretpostavljamo da takav obvezni dokument grad Jastrebarsko uopće niti ne posjeduje.

Da sumiramo, projekt koji košta oko 3,5 milijuna kuna očito ima kosti u ormaru. Zato i želimo i moramo upozoriti javnost. Studija plaćena od strane Grada Jastrebarsko je dala kroz provedenu SWOT analizu slijedeće rezultate:

1. najbolje je locirati mrtvačnicu podno groblja u neposrednu blizinu groblja,

2. kao alternativa se predlaže mrtvačnica na sadašnjm mjestu,

3. glavni trg u Gorici Svetojanskoj proglašen je kao najgora lokacija.

Zmajlović najbolje zna zašto se mrtvačnica gradi na najmanje adekvatnoj lokaciji i zašto sigurnost mještana i rad službe vatrogastva nisu bitni, ako već nije bitan uloga trga za život svakog mjesta, a u toj ulozi mrtvačnice nemaju mjesta.

Nije mrtvačnicu na glavnom trgu Gorice Svetojanske prvi htio graditi Zmajlović, ali on je jedini uspio. Naime, radovi izgradnje mrtvačnice započeli su proteklog tjedna, a još 1994. pokušao je HDZ učiniti isto, ali izgleda da se čak ni tada zakoni nisu mijenjali tako lako radi pogodovanja kao što je to danas moguće. Zvuči nemoguće, ali u ovom slučaju je to istina!

Mediji koji prate temu:

http://www.aktual.hr/clanak/hrvatska/7756/laburisti-prozvali-ministra-zmajlovica-zbog-mrtvacnice-u-gorici-svetojanskoj

http://vazdan.com/vijest.php?id=566305

http://vijesti.savjest.com/vijest.php?vjest_id=4508&kakva-ideja-sposobni-zmajlovic-gradi-mrtvacnicu-na-trgu#.UD3g0MHN8kh

http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/475461/laburisti-protiv-zmajloviceve-mrtvacnice-na-glavnom-trgu/

http://www.vecernji.hr/vijesti/laburisti-mozete-li-zamisliti-mrtvacnicu-jelacic-placu-clanak-446402

http://www.croportal.net/gospodarstvo/Mrtvacnica_na_Jelacic_placu_moze_li_to_netko_zamisliti-2276904

http://www.mondopress.com/cluster/sposobni-zmajlovic-gradi-mrtvacnicu-na-trgu-5802c20ba5r/

http://www.najvesti.com/balkan/balkan-hrvatska/638551-Genijalni-ministar-Zmajlovic-glavni-trg-pretvara-u-mrtvacnicu.html

http://limun.hr/main.aspx?ID=845653

http://www.poslovni.hr/vijesti/mrtvacnica-na-jelacic-placu–moze-li-to-netko-zamisliti-214032.aspx

http://danas.net.hr/hrvatska/sposobni-zmajlovic-gradi-mrtvacnicu-na-trgu

http://www.index.hr/vijesti/clanak/genijalni-ministar-zmajlovic-glavni-trg-pretvara-u-mrtvacnicu/633850.aspx

http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/185588/Default.aspx

| Broj posjeta: 1.049 |

Želite li komentirati? Objava: "Mrtvačnica na "Jelačić placu" – može li to netko zamisliti? (video)"

Imate li komentar?