Metković: Ušteda novčanih sredstava na javnoj rasvjeti

Hrvatski Laburisti nisu “populisti”, kako ih se etiketira od samog osnutka. Nudimo konkretna rješenja, i konkretne projekte, a ne ono “što narod želi čuti”. Sukladno tome, Hrvatski Laburisti – Ogranak Metković izdaju slijedeće priopćenje.

Iako bi trošenje gradskog proračuna trebalo biti dostupno svim građanima, uz najbolju volju se ne može pronaći podatak koliko Grad Metković plaća javnu rasvjetu HEP-u na godišnjoj razini. Pošto se mi u Ogranku Metković ne bavimo nagađanjem i spekulacijama, dajemo konkretan prijedlog uštede kojime bi značajan iznos novca ostao u gradskoj blagajni.

Ugradnjom centraliziranih uređaja za štednju električne energije u javnoj rasvjeti moglo bi se izravno uštediti i do 30% iznosa koji Grad plaća za javnu rasvjetu. Koliki god da je to iznos, nikako nije zanemariv. Time bi se rasteretio proračun, odnosno, ta bi se sredstva mogla preusmjeriti u neke druge projekte kojima bi se podigao standard stanovnika Metkovića. Nadalje, neizravne uštede (produljenje roka trajanja trošila, rasterećenje kablova, manji troškovi održavanja javne rasvjete i slično) se kreću oko 40%, tako da se dobiva i kumulativni efekt ovakve vrste štednje.

Bitna značajka ovakvih projekata je, pored financijske koristi, i ekološko – zdravstveni aspekt. Uštedama ne samo da se izravno dobiva novac, već su ovakvi projekti dobrodošli u EU, koja sve projekte vezane za štednju, pogotovo električne energije, izuzetno dobro prati i financira.

Hrvatski Laburisti – Ogranak Metković ponavlja i ponavljati će: svaki ovakav projekt bit će odabran isključivo putem javnog natječaja, izbjegavajući tako nekvalitetne ponude, lov u mutnom i davanje plavih kuverata “ispod stola”. Time će Grad Metković dobiti, osim financijske koristi, kvalitetne i dugoročne projekte kojima će omogućiti svojim stanovnicima kvalitetniji život i sredstva za financiranje projekata u svrhu poboljšanja socijalnog statusa svih njegovih stanovnika.

Hrvatski laburisti – ogranak Metković

Izvor: http://dubrovnikpress.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=5934%3Au%C5%A1teda-nov%C4%8Danih-sredstava-na-javnoj-rasvjeti&Itemid=68

| Broj posjeta: 401 |

Želite li komentirati? Objava: "Metković: Ušteda novčanih sredstava na javnoj rasvjeti"

Imate li komentar?