Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

3. prosinca obilježavamo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Obilježavanje tog dana je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju.

Iako se svake godine 3. prosinca ukazuje na mnoge teme vezane uz probleme osoba sa invaliditetom, pravo je pitanje kako se odnosimo prema tome u svakodnevnom životu i koliko se u praksi posvećujemo njihovim životnim problemima.

Radi brojnih barijera koje osobe s invaliditetom isključuju iz punog i efikasnog učestvovanja u društvenim tokovima, one se suočavaju sa nejednakim mogućnostima u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite i dr.

Hrvatski laburisti ističu da je unatoč napretku u pogledu zakonske i podzakonske regulative koje je Republika Hrvatska postigla, još uvijek prisutan problem odgovarajuće primjene istih u svakodnevnom životu osoba sa invaliditetom.

Jedan od najvećih problema s kojim se suočavaju je zasigurno nezaposlenost. Rad je bitan segment života svake osobe, pa tako i osoba sa invaliditetom. Pruža ekonomsku sigurnost, potiče socijalnu interakciju, omogućava pojedincu da na konstruktivan način organizira i ispuni raspoloživo vrijeme, izvor je identiteta i samopoštovanja.

Laburisti PGŽ-a

Iako možemo reći da je zapošljavanje osoba s invaliditetom vrlo dobro zakonski regulirano, u praksi i stvarnom životu to je drugačije. Poslodavci nerijetko, umjesto da zaposle osobu s invaliditetom, odabiru plaćanje naknade zbog neispunjavanja kvote njihovog zapošljavanja.

Naime temeljem Pravilnika o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom utvrđena je visina te naknade za svakog obveznika – poslodavca koji zapošljava najmanje 20 radnika koji ne ispuni kvotu. Zakonska kvota osoba s invaliditetom koje poslodavac mora zaposliti iznosi 3 posto od ukupnog broja zaposlenih. Ukoliko poslodavac to ne ispoštuje, u obavezi je uplatiti u Državni proračun iznos od 30% minimalne plaće u RH, odnosno 936 kuna mjesečno, za svaku osobu s invaliditetom koju je bio dužan zaposliti. Jasno je da je poslodavcu jeftinije uplatiti manje od tisuću kuna mjesečne naknade, nego podnijeti trošak cijele bruto plaće zapošljavajući jednog radnika – osobu s invaliditetom.

Hrvatski laburisti – Stranka rada smatraju da bi zakonodavac trebao preispitati donesene propise i usvojiti određene izmjene. Poslodavci bi se mogli potaknuti na zapošljavanje osoba s invaliditetom velikim olakšicama, odnosno znatnim povećanjem naknade za nezapošljavanje istih.

Hrvatski laburisti – Stranka rada
Podružnica Pirmorsko-goranske županije

| Broj posjeta: 520 |

1 komentar u "Međunarodni dan osoba sa invaliditetom"

  1. Sramotno je koliko se mizerno izdvaja za invalide što dovoljno govori o etici vladajućih u OKRUŽENJU.
    ANTON

Imate li komentar?