Ližnjan stagnira zbog neznanja općinske vlasti

Zašto Općina Ližnjan nema u programima energetske obnove kuća koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša, crkva u Kostanjici i nesposobnost vladajućih u vođenju općine, bile su teme konferencije za novinare Laburista iz Ližnjana. Općinski vijećnik Marčelo Miletić je rekao da je bila je očekivana smjena sada već bivšeg predsjednika općinskog vijeća koji se pokazao kao tek jedna od karika u lancu nesposobnosti vođenja Općinom.

– Zbog nekompetentnosti vodstva Ližnjana koji su u ovom mandatu dobili povjerenje mještana slično zaslužuju i drugi. Nebrojeno puta smo upozoravali na mnoge nedostatke u upravljanju i vođenju Općine Ližnjan, no izgleda bezuspješno, pa s pravom konstatiramo da vladajuće ili ne interesiraju gorući problemi i projekti koji bi mogli potaknuti razvoj, ili ih zapravo uopće nije briga, ili jednostavno nemaju znanja, stručnosti i kvalitetnog kadra da krenu u njihovu realizaciju.

Do danas se ništa nije pomaknulo s mrtve točke ni po pitanju raspoloživih sredstava iz europskih fondova koje bi Općina sigurno mogla povući za razna područja. Zbog toga još niti jedan projekt nije pripremljen za kandidiranje za ta bespovratna EU sredstva, zbog čega su u konačnici oštećeni naši građani. Iako je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost još u travnju ove godine kroz svoje programe energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije uputio pozive lokalnim jedinicama, gradovima i općinama za sufinanciranje obnovljivih izvora energije, Općina ni po tom pitanju nije ništa poduzela, zbog čega su naši sumještani trenutno u nemogućnosti javiti se i tražiti značajna sredstva koja se nude, istaknuo je Miletić.

– Fond u projektima obnove fasada, stolarije i slično participira s udjelima od čak 40 do 60 posto, a dio daju jedinice lokalne samouprave, odnosno Općine koje su dužne i raspisati natječaje, a građani potom imaju šansu dobiti značajna nepovratna sredstva za uređenje svojih fasada i ostalog od 15 do 40.000 kuna. O tome smo i usmeno upozorili načelnicu ali do današnjeg dana nisu poduzete nikakve radnje. Očito je mnogo lakše građanima naplatiti visoki komunalni doprinos i ne znajući pritom što s tim sredstvima činiti, vezati ih na banku uz minimalnu kamatu, umjesto da se taj komunalni doprinos smanji te da se kroz suradnju s Fondom dodjele određena sredstva po objavljenom natječaju.

Mi ćemo i dalje surađivati s dobronamjernim vijećnicima, neovisno o stranačkim opredjeljenjima, i nuditi rješenja za boljitak naših sumještana, čije prijedloge uvijek rado saslušamo i zastupamo, rekao je predsjednik ližnjanskih Laburista Mario Radešić.

Nela Pauro je rekla da osim strateških projekata nema realizacije niti u nekim svakodnevnim situacijama, pa je primjerice stalno poplavljen ulaz u kapelicu i parking ispred groblja u Muntiću te seosku šternu na kojoj samo što se nisu odvojili ogromni kameni blokovi i sve je veća opasnost da netko nastrada.

Renato Kokot je istaknuo kako su više puta upozoravali na potpuno propadanje značajnog kulturnog spomenika, a riječ je o crkvici u Kostanjici koja je u ruševnom stanju, a sve zbog nemara i nesposobnosti vladajućih.

– Ni za to nemaju sluha ni volje, premda su ondašnji vjernici pokazali interes da se sami organiziraju i prikupe značajna sredstva za saniranje i uređenje te crkvice kako ne ni potpuno propala. Upravo za ovakve primjere obnove i revitalizacije vrijedne kulturne baštine mogu se koristiti dostupna europska sredstva koja samo treba uzeti, no ljudi koji vode općinu, ni to nisu sposobni učiniti, istaknuo je Kokot.

Izvor: http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/liznjan-stagnira-zbog-neznanja-opcinske-vlasti-465086

| Broj posjeta: 594 |

Želite li komentirati? Objava: "Ližnjan stagnira zbog neznanja općinske vlasti"

Imate li komentar?