Laburisti VSŽ napali HDZ: Županijska vlast postoji samo radi sebe, interes za stanovnike Vukovarsko-srijemske županije ne postoji!

Analizirajući proračun Vukovarsko-srijemske županije kao temeljni dokument ove županije promatrajuću suhoparne podatke ne može se dobiti stvarne pokazatelje razvijenosti naše županije. Ali kada kompariramo podatke za 2015. godinu sa nekom drugom županijom dolazi se do zabrinjavajućih podataka.

Tako primjerice, Međimurska županija koja je po površini tri puta manja od naše županije i koja ima 70.000 stanovnika manje, ima za 20 milijuna veći izvorni proračun, što predstavljaju prihodi od poreza, prihodi od imovine i administrativne pristojbe. Ovaj pokazatelj je prije svega rezultat intenzivne zaposlenosti i stalne gospodarske aktivnosti u navedenoj županiji.

Pored toga Međimurska županija iako ima za 20 milijuna veći izvorni proračun, ima za 2 milijuna manje troškove na zaposlenike, a za 10 milijuna manje materijalne troškove.

Zato možemo reći da je proračun Vukovarsko-srijemske županije za 2015. godinu, koji je u minusu 1 milijun kuna, odraz dugogodišnje nesposobne vladavine župana Bože Galića i HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, kao i partnera koji ih podupiru.

Ova vladajuća koalicija na županiji godinama ne vodi brigu:

– za gospodarstvo ove županije,

– za malo i srednje poduzetništvo,

– za obrtništvo

– za poljoprivredu, voćarstvo i vinogradarstvo

– za stočarstvo i mesnu industriju,

– za mljekarstvo

i zato smo najgora županija u Republici Hrvatskoj po skoro svim pokazateljima gospodarskog, socijalnog, radnog, moralnog i svim drugim pokazateljima koji odražavaju stanje u županiji.

Skoro 90% obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je u teškom financijskom stanju, sa nagomilanim poreznim dugovima i blokadama računa, a većina Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je oslonjena na poticaje i davanja iz državnog proračuna, bez kojih bi vrlo brzo propala.

Županijska vlast godinama zanemaruje određene industrijske grane, koje su nekad predstavljale pokretač gospodarskog razvoja ove županije (obućarska, tekstilna), a u drugim županijama te iste industrije su pokretač gospodarskog razvoja i poluga zapošljavanja.

Obućarska industrija „Borovo“ Vukovar, bila je i trebala ostati nukleus razvoja gospodarstva ove županije, uz poljoprivredno prehrambenu industriju. Međutim dugogodišnjim zanemarivanjem ovog državnog poduzeća od strane Vlade Republike Hrvatske, a nebrigom županijske vlasti o ovako strateškoj gospodarskoj grani, koja je nekad zapošljavala i do 30.000 stanovnika ove županije i ovo se poduzeće našlo u teškom gospodarskom stanju.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sa 17.000 nezaposlenih, (Međimurska županija 5.000) Vukovarsko-srijemska županija jedna je od vodećih županija po broju i stopi nezaposlenosti, a vodeći smo i po broju odlazaka mladih i radno sposobnih stanovnika u pravcu Njemačke, Austrije, Švicarske, Irske, Kanade, pa čak i Australije.

Ovi pokazatelji daju stvarno stanje razvijenosti naše županije i kuda nas je dugogodišnji župan Božo Galić i županijska vlast na čelu sa HDZ-om odvela.

Zato Laburisti Vukovarsko-srijemske županije nisu podržali izvještaj o proračunu za 2015. godini, jer takav proračun je sramota za one koji su ga usvojili, a još veća sramota za one koji su ga izvršili.

Svi ovi pokazatelji govore nam da Županijska vlast postoji samo radi sebe i sama je sebi svrha i interes, a interes za stanovnike Vukovarsko-srijemske županije ne postoji.

Predsjednik Podružnice VSŽ
Ivica Šarić v.r.

| Broj posjeta: 961 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti VSŽ napali HDZ: Županijska vlast postoji samo radi sebe, interes za stanovnike Vukovarsko-srijemske županije ne postoji!"

Imate li komentar?