Laburisti užarili gradonačelnikovu fotelju!

Karlovac — Da laburisti nisu jednokratan politički pokušaj i da sa njima nema šale kako su to neki voljeli misliti prije izbora, proteklih je tjedana zorno pokazala ekipa laburista Karlovačke županije. Naime, da se nešto kuha u karlovačkoj Toplani upozoravali su još od prosinca prošle godine, a kako se lokalna vlast oglušila na upozorenja, krenuli su sa konkretnim akcijama. Sve je kulminiralo ovih dana kada je Damiru Jeliću, gradonačelniku Karlovca Snježana Kirinić, predsjednica podružnice servirala više od 2000 potpisa građanki i građana sa zahtjevom za pokretanjem postupka utvrđivanja odgovornosti „Toplane d.o.o.„ za nezakonitu naplatu grijanja i postupak povrata preplaćenih sredstava, te time dobrano užarila gradonačelnikovu fotelju.


Foto: Karlovački tjednik

Naime, Jelić se odlučio predstavnike laburista primiti tek danas, iako su primanje za predaju potpisa tražili još prošlog tjedna.

U mirnom i demokratskom tonu laburisti su predstavnicima grada predali prikupljene potpise i prenijeli zahtjeve i očekivanja građana. Da gradonačelnik respektira ovu akciju pokazao je već u uvodu napomenuvši kako se radi o “ozbiljnom broju prikupljenih zahtjeva i kako će on postupiti prema željama građana.” Moramo se ovdje ipak pitati zašto je do ovakve odluke trebalo proći nekoliko mjeseci i javna akcija.

Na činjenicu kako Toplana nije s građanima potpisala ugovore što je dužna prema zakonu učiniti niti je građane unaprijed obavijestila o povećanju cijena, Jelić je samo prokomentirao već toliko otrcanom frazom “neka institucije rade svoj posao”. Ono što laburisti i građani najviše zamjeraju gradonačelniku je to što je Grad odobrio poskupljenje s obzirom na to da je Toplana gradska tvrtka, a on odgovornost prebacuje ni manje ni više nego na pravne institucije.

Za vrijeme prikupljanja peticije, laburisti su se susreli s različitim problemima građana, od toga da su im umirovljenici donosili odrezak mirovine od 1.500 kuna i račun Toplane od 1.000 kuna do toga da primjerice u nekim stanovima grijanja uopće nema, a računi od 900 kuna svejedno dolaze. No Grad i Toplana izgleda nemaju sluha za to.

Nikola Vuljanić je u intervjuu danom na radiju Mrežnica tu činjenicu prokomentirao riječima: “Računi su slani nezakonito, no, ajde, ali ne bi li bilo poštenije da se izračuna godišnja cijena, ukupno paušala i potrošenog i to se plaća u 12 rata. Ovako imate ljeti 300 kuna, a zimi 1000 i nešto kuna. A kako to platiti? Danas me zaustavila gospođa s 1800 kn mirovine, od čega 1000 ide za grijanje.”

Na nimalo ugodna pitanja (poslušajte audio zapise) gradonačelnik Jelić je ipak je odgovarao strpljivo, s malom knedlom u grlu, no laburisti izražavaju sumnju kako će se nešto ozbiljnije poduzeti od strane lokalne vlasti. U Toplani se već godinama stvara rupa bez dna, što će, sudeći prema završnim riječima Jelića, ipak na kraju platiti građani:

“Racionalizaciju Toplane treba nastaviti, a ako se nešto ne promijeni niti stečaj nije nemoguća opcija. Trenutni dug Toplane veći je od pedeset milijuna kuna pa ako dođe do najgoreg, građani koji su u sutavu Toplane će se sami morati snalaziti kako će ubuduće grijati svoje domove.”

Laburisti Karlovačke županije stoga najavljuju daljnje aktivnosti kako bi zaštitili građane, jer rad, istina, znanje, poštenje i društvena pravednost temeljne su vrijednosti ove političke stranke.

— Uredništvo

Korišteni izvori:
>> http://www.kaportal.hr/peticija-jelic-ako-se-ne-dogodi-nema-grijanja
>> http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/22-3-2012/jelic-je-elokventan-ali-nije-nista-napravio
>> http://trend.com.hr/trend-portal/vijesti/2600-gradonacelnik-primio-peticiju-protiv-toplane-i-porucio-iduca-sezona-grijanja-je-upitna

| Broj posjeta: 997 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti užarili gradonačelnikovu fotelju!"

Imate li komentar?