Laburisti ponovo uputili niz pitanja na adresu gradonačelnika Jelića

KARLOVAC – Kada, gdje i po kojim kriterijima je izašao natječaj za direktora i radnike nove Gradske toplane, zašto stečajni upravitelj nije preuzeo Toplanu i započeo plan sanacije, kako će „nova Toplana” voditi poslovanje, obzirom da nisu riješena dugovanja vjerovnicima „stare Toplane”, što će se dogoditi sa dugom „stare Toplane”, tko će ga, kada i kako otplatiti, gdje i kada je izišao javni natječaj putem kojeg je „nova Toplana” dobila koncesiju, kako će se riješiti pitanje radnika „stare Toplane” koji su ostavljeni na milost i nemilost bez i jedne lipe primanja za sve ovo vrijeme, koliko je količinski energenta osigurano za predstojeću sezonu grijanja, i o kojem se energentu radi, postoji li garancija da novi vlasnik Toplane neće odustati od pružanja usluge korisnicima grijanja, i postoji li jamstvo da neće podizati cijene nakon ovog posljednjeg poskupljenja te kada će građani i na koji način biti upoznati sa sadržajem novih ugovora sa „novom Toplanom”.

Sva ova pitanja upućena su gradonačelniku Damiru Jeliću, a uputila mu ih je predsjednica karlovačke podružnice Hrvatskih laburista Stranke rada Snježana Kirinić.

Kako navodi Kirinić, Laburisti su odlučni u namjeri da građanima iznesu jasne činjenice, jer im se, smatraju, sustavno nastoji nametnuti samovolja i bezobraština gradske vlasti koja pri tom gleda isključivo i samo svoje vlastite interese. Ljuti ih što se građanima prijeti visokim kaznama i sudovima ukoliko se žele izdvojiti iz sustava centralnog grijanja, jer, ističu, građani imaju pravo izabrati sami kako će se i na koji način grijati.

Laburisti postavljaju i pitanje kako je moguće da građani i dalje plaćaju račune staroj Toplani, dok je dio njenih radnika istovremeno već mjesecima bez ikakvih prihoda, i više znaju gdje i kamo se obratiti.

Što se tiče izgradnje termoelektrane – toplane koja bi dugoročno trebala riješiti problem grijanja u Karlovcu, Laburisti se pitaju koliko će vremena biti potrebno za njenu izgradnju ako se željeznička stanica gradi tolike godine i još uvijek nije gotova, te postavljaju pitanje što da građani rade do tada, jer kako ističu, dosadašnji ogromni višemilijunski gubici dokazuju da ni nova Toplana neće moći dugo poslovati na ovaj način. Laburiste zanima i što će biti s onima koji ne budu mogli plaćati grijanje i kojima zbog toga prijete ovrhe.

Izvor: http://trend.com.hr/trend-portal/vijesti/3440-laburisti-ponovo-uputili-niz-pitanja-na-adresu-gradonacelnika-jelica

Priopćenje

Nakon čitavog niza, očito bezuspješnih pokušaja da gradska vlast građanima nekako objasni hoće li ili neće biti grijanja, prijetnji ako ne ugrade razdjelnike na radijatore da će plaćati 25% skuplje račune, te nejasnoća tko će ih i kako grijati, mi, Hrvatski Laburisti odlučni smo u namjeri da građanima iznesemo jasne činjenice jer im se sustavno nastoji nametnuti samovolja i bezobraština gradske vlasti koja pri tom gleda isključivo i samo svoje vlastite interese.

Građanima se prijeti, ukoliko se žele izdvojiti iz Toplane visokim kaznama i sudovima, a bez pravne osnove, jer po ponašanju Toplane ispadaju robovlasničko poduzeće za koje moraju svi koji su na sustavu grijanja, doživotno plaćati njihovu samovolju i nesposobnost i po njihovoj teoriji ne bi se mogli izdvojiti iz sistema, što je ludost u civiliziranom svijetu i nepostojeća praksa u EU. Građani imaju pravo izabrati sami kako i na koji način će se grijati. Ne može i nema im to pravo određivati ni Grad, ni Toplana.

Također, građanima više nije jasno kome sada plaćaju račune, „staroj“, ili „novoj Toplani“. Upitavši gradonačelnika Jelića na sastanku sa građanima odgovorio je da se plaća „staroj Toplani“. Slijedom toga ne možemo da ne pitamo kako je onda moguće da je dio radnika Toplane i dalje bez ikakvih prihoda više mjeseci, da nisu dobili niti otpremnine, niti više znaju gdje i kamo se obratiti jer potpis koji bi im omogućio da ostvare svoja prava, ne daju ni Grad, koji je još uvijek vlasnik „stare Toplane“, niti odgovorna osoba sada već bivši direktor Janžetić.

Nadalje, nije jasno kako i na koji način je provedena prodaja „stare Toplane“ Karlovačkoj banci jer nakon zakašnjelog proglašavanja stečaja, stečajni upravitelj još uvijek nije došao i proveo stečajni postupak, a firma je već bila zapakirana sa mašnicom i u vlasništvu banke. Obzirom da nam nije odgovoreno na neka pitanja sa prošle press konferencije o Toplani, postavljamo nekoliko pitanja ponovo, ovaj puta ćemo ih i službeno uputiti Gradu u pisanom obliku, jer po Zakonu o pristupu javnim informacijama, imamo pravo na odgovor:

1) Kada, gdje i po kojim kriterijima je izašao natječaj za novog direktora i nove radnike?

2) Zašto stečajni upravitelj nije preuzeo Toplanu i započeo plan sanacije?

3) Kako će „nova Toplana“ voditi poslovanje, obzirom da nisu riješena dugovanja vjerovnicima „stare Toplane“ ?

4) Gdje i kada je izišao javni natječaj putem kojeg je „nova Toplana“ dobila koncesiju?

5) Što će se dogoditi sa dugom „stare Toplane“, tko će ga, kada i kako otplatiti?

6) Jesu li radnici koji su prešli raditi u „novu Toplanu“ zaključili svoje ugovore u prijašnjoj „staroj Toplani“, jer ako nisu, kako je moguće bez zaključivanja ugovora u prijašnjoj firmi zasnovati novi ugovor u „novoj Toplani“ ?

7) Kako ćete riješiti pitanje radnika „stare Toplane“ koji su ostavljeni na milost i nemilost bez i jedne lipe primanja za sve ovo vrijeme?

8) Koliko je količinski energenta osigurano za predstojeću sezonu grijanja, i o kojem se energentu radi (plin, mazut)?

9) Postoji li garancija da novi vlasnik Toplane neće odustati od pružanja usluge korisnicima grijanja, i postoji li jamstvo da neće podizati cijene nakon ovog posljednjeg poskupljenja?

10) Kada će građani i na koji način biti upoznati sa sadržajem novih ugovora sa „novom Toplanom“?

Čitavo ovo vrijeme u kojem se pokušava naći neko suvislo rješenje pitanja Toplane, prekršeno je mnogo zakona, od zakona o stečaju, zakona o koncesijama, zakona o obveznim odnosima, zakona o distribuciji toplinske energije, zakona o radu, zakona o zaštiti potrošača i da ne nabrajamo jer nepoštovanje zakona je gradskoj vlasti postalo nešto što njih očito uopće ne brine, i ne samo njih, nego niti njihove kolege iz oporbe. Kao da su se dogovorili da pričuvaju jedni drugima vlast dok građani malo zaborave na sve ono loše što se događalo za njihovog mandata.

Naravno nas šutnja oporbe u gradskom vijeću više ni ne čudi jer su umjesto reakcije na izjavu da će Grad sufinancirati ugradnju razdjelnika, odšutjeli. Naime, iz Grada su krenuli su sa „velikodušnom“ ponudom o tome da će sufinancirati ugradnju razdjelnika po stanovima, ali uz prijetnju da oni koji neće na to pristati, plaćati će 25% veće račune. To se događa zbog toga što su iskoristili uredbu koju je donio bivši ministar Popijač, a koju se novi naravno nije sjetio ukinuti. Kada treba ucijeniti građane, onda se zakon poštuje, a kada ga trebaju primijeniti na njih same, onda ga ignoriraju.

Priča o razdjelnicima je vrlo interesantna jer se
žele ugraditi isključivo „Brunatini“ proizvodi, što je malo čudno u doba slobodnog tržišta, iako jedini realni i pošteni način da se točno očita i plati potrošeno, je zapravo postavljanje kalorimetra ispred svakog stana. Ovako ispada da se na sve moguće načine pokušava spriječiti krajnje korisnike da konačno saznaju koliko točno potroše grijanja te da sami odrede koliko će se grijati. Umjesto da se novac za razdjelnike uloži u studije i projekte koji bi omogućili da se napravi dugoročno rješenje grijanja u gradu Karlovcu, jer svjesni smo da ovo neće ići dugo zbog ogromnih višemilijunskih gubitaka, prodaje se priča o uštedi sa ra zdjelnicima koja iznosi mali postotak, te nastavlja pričom o izgradnji termoelektrane čijom bi gradnjom i distribucijom energije, grijanje pojeftinilo. Pitamo se koliko dugo će se ona graditi jer ako se željeznička stanica gradi tolike godine i još nije gotova, kada će građani dočekati termoelektranu, i što će do tada? Plaćati svake godine račune od kojih mogu dobiti jedino infarkt kad stignu?

Trenutni većinski vlasnik Toplane je Karlovačka banka, i tu se postavlja pitanje što se sve može dogoditi ako oni odluče prestati sa grijanjem, ako odluče da im se to više ne isplati, tko će biti taj tko će reći 20 000 građana da nema grijanja? Također se postavlja pitanje što će biti s onima koji ne budu mogli plaćati grijanje jer kada banka krene u ovrhu nema socijalne osviještenosti, njih zanima samo naplata dugovanja, ništa drugo, hoće li ti ljudi ostati bez svojih domova ako ne budu imali od kuda plaćati račune, jer će im banka sjesti ovrhom na stan? Onaj tko je dao gradsku firmu u ruke banke neka u tom slučaju odgovara za posljedice jer nas je predao u dužničko ropstvo.

Upitno je i od koga će „nova Toplana“ nabaviti energente za sezonu grijanja, jer malo tko će imati vjere u njihovo poslovanje i plaćanje obveza, obzirom da su vjerovnici, građani i radnici izigrani i prevareni u čitavom ovom cirkusu a sezona grijanja bi službeno trebala početi za desetak dana.

Također smo doznali da su tek jučer iz „nove Toplane“ obavijestili građanstvo da pripremaju ugovore, ( prethodni nisu bili valjani i HERA ih je odbila) a tu je i predstojeća izrada specifičnih općih uvjeta uključujući i to da sve treba odobriti lokalna samouprava. Bez ugovora pak, građani nisu dužni „novoj Toplani“ plaćati račune. Jedna stvar nije jasna, kako misle sklopiti ugovor sa oko 8000 korisnika, izraditi nove uvjete, i riješiti situaciju sa odobrenjem lokalne samouprave a imaju samo desetak dana na raspolaganju? S dužnim poštovanjem, to čak ni Chuck Norris osobno ne bi mogao izvesti u tom roku.

Snježana Kirinić
Predsjednica Hrvatskih laburista- Stranke rada Podružnice Karlovačke županije

| Broj posjeta: 1.001 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti ponovo uputili niz pitanja na adresu gradonačelnika Jelića"

Imate li komentar?