Laburisti PGŽ-a Vladi: Ne dopustite da Tvornica brodske opreme Tibo 3. Maj d.d. Matulji ode u stečaj

Rijeka, 31. kolovoz — Laburisti PGŽ-a poslali su dopis premijeru Zoranu Milanoviću u kojem traže hitno i što bezbolnije rješenje za radnike TIBO 3. Maj d.d. Matulji koji već mjesecima nisu dobili plaću i prijeti im stečaj.

Poštovani gospodine Milanoviću,

Obraćamo Vam se kao predsjedniku aktualne vlade RH u nadi da u svjetlu rješavanja gorućih socijalnih tema (Imunološki zavod, kredit u francima), u kojima ste pokazali potrebnu dozu socijaldemokracije, Vi i Vaša vlada niste zaboravili na Tvornicu brodske opreme TIBO Matulji, jedno od društava koja se u ovim trenucima također nalaze u teškoj situaciji, međutim nemaju sreće da su toliko medijski eksponirana.

Vama i Vašoj Vladi upućujemo apel da u ponedjeljak, 31. Kolovoza 2015. osigurate uplatu dvije plaće radnicima društva TIBO Matulji, kako ne bi temeljem novog Zakona o stečaju zadovoljili uvjet za pokretanje stečaja.

Apeliramo da dokažete da je ova Vlada socijalno osjetljiva, da pokažete svojim primjerom ostalim poslodavcima u državi što znači biti dobar poslodavac i da ne dopustite još jednu tužnu priču iz Hrvatske.

Podsjećamo Vas da radnici TIBO Matulji u ovim trenucima strepe za svoju budućnost i budućnost svojih obitelji jer im nisu isplaćene sada već četiri plaće, a ključ rješenja nalazi se prvenstveno u rukama Vlade RH.

Naime, novi Stečajni zakon koji stupa na snagu ovaj utorak, 01.09.2015., predviđa da je za pokretanje stečaja dovoljna činjenica da tvrtka tri mjeseca uzastopno nije isplatila plaće radnicima.

Radnici Tibo 3. Maj d.d., izvor: sikd.hr

Iako ste vjerujemo upoznati sa situacijom, valja napomenuti da društvo TIBO Matulji nije u vlasništvu države ali se radi o radnicima koji su svojim radom godinama doprinosili razvoju brodogradnje kao njen sastavni dio, te je država preko svojih predstavnika DUUDI i Ministarstvom gospodarstva preuzela na sebe obvezu upravljanja do okončanja procesa privatizacije, što u konačnici znači da su te dvije institucije zadužene za rješavanje sve tekuće problematike vezane uz poslovanje društva do trenutka kada ono ne dobije novoga vlasnika. Isto tako Vlada je svojom odlukom od 21. ožujka 2013. godine na sebe preuzela obvezu isplate plaće zaposlenicima društava iz bivše grupacije 3. Maj što je trebalo osigurati radnicima socijalnu stabilnost do okončanja cijelog procesa.

Napominjemo da je TIBO Matulji također dio hrvatske brodogradnje sa 40 godina tradicije u proizvodnji brodske opreme i jedina firma u RH koja proizvodi asortiman ovog tipa te njime opskrbljuje sva brodogradilišta u državi.

Trenutačno TIBO konkurira u ugovaranju poslova za to brodogradilište u iznosu preko sedam milijuna kuna, međutim sa ovako nestabilnom situacijom pitanje je da li će se posao ugovoriti, što je dodatni razlog da se poduzme sve kako ne bi došlo do stečaja društva. Podsjećamo da je Brodosplit, u kojem država još uvijek ima upliva, najveći dužnik TIBO-u za isporučene narudžbe u iznosu od oko dva milijuna kuna te da je potrebno osigurati naplatu potraživanja od tvornice motora MID koja je nedavno ušla u vlasničku strukturu Uljanik grupe. Također naglašavamo da je na državi da TIBO dokapitalizira sa 29 milijuna kuna od zemljišta na kojem se društvo nalazi. Sigurni smo da bi rješavanje problema na navedene načine spasilo društvo od gašenja, te sačuvalo 80-ak zaposlenika i njihovih obitelji.

U nadi da ćete uložiti dodatne napore i poduzeti sve što je u Vašoj mogućnosti za spas društva TIBO Matulji

S poštovanjem,

Hrvatski laburisti-Stranka rada
Primorsko goranske županije

| Broj posjeta: 482 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti PGŽ-a Vladi: Ne dopustite da Tvornica brodske opreme Tibo 3. Maj d.d. Matulji ode u stečaj"

Imate li komentar?