Laburisti: nema razloga za stečaj "Gredelja"

ZAGREB, 19. rujna 2012. (Hina) – Saborski zastupnik Hrvatskih laburista Mladen Novak na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da nema razloga za stečaj tvornice željezničkih vozila “Gredelj” ocjenjujući kako je stečaj pokrenut “po nečijem nalogu”.

Uprava TŽV “Gredelj” u ponedjeljak je podnijela prijedlog Trgovačkom sudu u Zagrebu da utvrdi jesu li ispunjeni uvjeti za otvaranje stečajnog postupka s preustrojem.

Novak je kazao da nema razloga za pokretanje stečajnog postupka jer blokada računa “Gredelja” ne traje 60 dana niti ukupni iznos dugova premašuje iznos temeljnog kapitala. Podsjetivši da su dva bivša Gredeljeva direktora odbila pokrenuti stečaj, kazao je da je sada za novog predsjednika Uprave doveden Robert Frdelja koji “ne zna u šta je ušao”.

“To me podsjeća na dolazak Ivice Kičmanovića u Zagreb i dečko sa sela će odraditi prljav posao”, rekao je Novak. Dvojbenim smatra i Frdeljev položaj, jer je on istovremeno predsjednik Uprave “Gredelja” i direktor Poslovne jedinice tehnologija u HŽ Putničkom prijevozu.

Mladen Novak i Robert Prugovečki

Novak je upozorio i da stečajem bez posla u “Gredelju” ostaje 750 radnika i obitelji, od njih 1450 te se upitao u čijem se interesu ta tvrtka gura u stečaj. Podsjetio je i da je 18. siječnja 2012. na saborskom aktualnom satu prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić kazao da u “Gredelju” kreće proizvodnja, a do danas do toga nije došlo.

Da “Gredelj” mora ići u stečaj “po nečijem nalogu” smatra i predsjednik zagrebačke podružnice Robert Prugovečki istaknuvši kako je Grad Zagreb upravo svojim kadrovima kumovao teškoj situaciji u toj tvrtki.

Izrazivši nezadovoljstvo planom otpuštanja 750 ljudi, Prugovečki se upitao gdje je sada gradonačelnik Milan Bandić i njegova briga za Zagrepčane.

“Umjesto da se u Zagrebu vodi doista socijalno osjetljiva politika, da se potiče proizvodnja i otvaranje radnih mjesta ili barem da se ona ne zatvaraju kao na traci, Grad Zagreb i gradonačelnik Bandić, i njegovi klonovi iz SDP-a, šute o svemu kao da ih se ništa ne tiče”, kazao je Prugovečki. (Hina)

Priopćenje

GREDELJ – INVESTICIJA ZA STEČAJ!

Stečaj Gredelja je očito dirigiran, a pozadinu još uvijek ne vidimo. O tome bi morali znati više i gradonačelnik Bandić i prvi potpredsjednik Vlade Čačić.

Puno je nejasnoća u slučaju Gredelja, samo je jasno da Gredelj po nečijem nalogu mora ići u stečaj. Iako, niti to ne ide lako, traži se potpisnik dok vruć krumpir prelazi iz ruke u ruku.

Unatoč činjenici da je Gredelj tvornica stara 118 godina i iza sebe ima i rezultate i znanje, vrhunsku tehnologiju i tržište, postavlja se pitanje kako je moguće da se takva tvrtka nalazi pred stečajem? Istina, svaka menadžerska garnitura posljednjih godina smanjivala je šanse Gredelja za uspješnim poslovanjem. Čini se da to nije nimalo slučajno. Jer Gredeljevi tramvaji i vlakovi su konkurentan proizvod i na inozemnim tržištima, a svakako zadovoljavaju potrebe domaćeg i regionalnog tržišta.

Hrvatski laburisti žele na ovoj tiskovnoj konferenciji apostrofirati barem dvije katastrofalne činjenice u slučaju Gredelja.

Prva se odnosi na gubitak još jednog poslovnog subjekta u gradu Zagrebu i radnih mjesta koja su nenadoknadiva. Najmanje 750 ljudi, od ukupno 1450, ostati će bez posla i prihoda od kojeg žive i njihove obitelji, a tu je i veliki broj kooperanata koje će stečaj Gredelja dovesti u ozbiljne poslovne probleme.

Grad Zagreb je upravo svojim kadrovima kumovao ovoj situaciji. Gdje je sad gradonačelnik Bandić i njegova famozna briga za ljude ovoga grada. Umjesto da se u gradu Zagrebu vodi doista socijalno osjetljiva politika, da se potiče proizvodnja i otvaranje radnih mjesta ili barem da se ne zatvaraju kao na traci, Grad Zagreb i gradonačelnik Bandić, a i njegovi klonovi iz SDP-a, šute o svemu, kao da ih se ništa ne tiče.

Druga žalosna činjenica je što je u slučaju Gredelja očita strategija ove Vlade kojoj je proizvodnja zadnja rupa na svirali. Pitanje je kome se pogoduje gašenjem Gredelja i tko će sutra biti inozemni koncesionar na našim željeznicama?

Država sigurno nema smisla ako nije socijalna, a poruke ove Vlade, pa i u slučaju Gredelja, daleko su od principa socijalne osjetljivosti i razumne brige za radna mjesta i ljude koji žive od svoga rada.

Da zaključimo, stečaj Gredelja je induciran i očito ima neku svrhu koja sigurno ne vodi računa o radnicima pa niti o proizvodnji i tzv. konkurentnosti, jer Gredelj sigurno jest konkurentan, a za njegovu propast odgovorni su samo ljudi koji su ga vodili. Uvjereni smo da gradonačelnik Bandić i prvi potpredsjednik Čačić znaju odgovore na pitanje zašto je u Gredelj još nedavno investirano i u preseljenje i u tehnologiju, a sada tvrtka vrijedna barem 1 mlrd. kuna odlazi u stečaj. Za čiji interes se to radi?

Robert Prugovečki
Predsjednik Podružnice Grada Zagreba

| Broj posjeta: 928 |

Želite li komentirati? Objava: "Laburisti: nema razloga za stečaj "Gredelja""

Imate li komentar?