Kršenje izbornog zakona u Čepinu

Povodom nedavnih događaja u Čepinu gdje se tijekom izbora za vijeće mjesnih odbora 4. ožujka dogodilo kršenje izbornog zakona, podružnica Hrvatskih laburista Osječko-baranjske županije održala je konferenciju za medije. Konferenciju su održali predsjednik podružnice Željko Lukšić, a također je sudjelovao i tajnik podružnice Damir Domazet.

Nadležno izborno povjerenstvo u Čepinu je objavilo službene zbirne pravovaljane liste kandidata na kojoj smo mi laburisti i bazirali svoju kampanju, a također i ostale stranke koje nisu bile svjesne što ih čeka. Međutim na dan izbora se dogodilo veliko iznenađenje, umjesto na 1. mjestu na svim listama kao što je objavljeno, laburisti se pojavljuju na glasačkim listićima na drugim mjestima. Ovime smo mi, laburisti, pravili kampanju za HDZ jer su oni stali na naše 1. mjesto. Nadležno izborno povjerenstvo se pravdalo da su prethodne liste objavljene samo radi forme i da su oni radili liste prema abecednom redu, međutim ni to nije poštovano na nekim listama (npr. za MO „Vladimir Nazor“). GONG je također reagirao na ovo u središnjem dnevniku 04. ožujka gdje je upozorio da su liste koje su se pojavile na glasačkim listićima morale biti objavljene prije izbora na svim oglasnim pločama, web stranici i ostalim medijima po mogućnosti.

Druga velika zamjerka koju smo imali na izborni proces je smanjivanje broja biračkih mjesta sa uobičajenih 14 na 8 bez posebnih obavijesti na oglasnim pločama općine Čepin. Cijeli slučaj smo prijavili nadležnom izbornom povjerenstvu u Čepinu, te također nadležnom Ministarstvu. Očekujemo potvrdu o ponavljanju izbora. O cijelom slučaju su izvijestili Večernji list i HRT: Radio Osijek.

Predsjednik podružnice se također osvrnuo na dosadašnji rad Hrvatskih laburista u Osječko-baranjskoj županiji, te također najavio daljnje širenje članstva i osnivanje novih ogranaka. Također je ukazao na sve lošije stanje radništva u Hrvatskoj i ukazao na sve veću pohlepu svjetskih korporacija koja se itekako osjeti na koži hrvatskog radnika, a sve povodom najave ministra o prodaji zadnje hrvatske jake banke HPB-a, a time i prodaji nezavisnosti Republike Hrvatske. Kao što je rekao jedan bankar: „Predajte mi kontrolu nad novcem neke države i neće mi biti važno tko je na vlasti.“

— Bernard Bestvina

| Broj posjeta: 893 |

Želite li komentirati? Objava: "Kršenje izbornog zakona u Čepinu"

Imate li komentar?