Kolarić i Podolnjak: Grad treba kupiti MBO postrojenje

Vijećnici u Gradskom vijeću, laburista Božidar Kolarić i Mostov Robert Podolnjak, na konferenciji za novinare u četvrtak, predstavili su zajedničku inicijativu da grad Varaždin, sa svojom tvrtkom Čistoća, kupi postrojenje MBO u Brezju. Grad i Čistoća, prema Podolnjaku i Kolariću, takav prijedlog trebali bi što prije iznijeti pred aktualnog vlasnika MBO postrojenja, tvrtku CIOS.

Podolnjak je rekao da je žalosna činjenica da grad Varaždin već godinama preko svojih komunalnih tvrtki ne rješava zbrinjavanje otpada već se to daje privatnim tvrtkama. Podsjetio je kako je Varkom dugo godina bio regionalni lider u toj vrsti poslovanja. Podsjetio je da je bilo i niz velikih pravnih problema kada se taj posao sklapao sa privatnim tvrtkama. Spomenuo je ugovor o interventnom zbrinjavanju otpada s T7 grupom koji je proglašen ništetnim. Pravni posao je i sa CIOS grupom koja je dobila koncesiju za rješavanje baliranog otpada ali ugovor još nije potpisan.

Podolnjak kaže da je njegov stav, i stav vijećnika Kolarića, da grad konačno zbrinjavanje vlastitog otpada treba riješiti preko svoje tvrtke, u ovom slučaju Čistoće. Mišljenja je da će grad preko svoje tvrtke imati kontrolu nad cijelim procesom, a vrijeme i situacija su povoljni jer vlasnici MBO postrojenja razmišljaju o prodaji. Smatra da je grad Varaždin kvalitetan ponuditelj koji može, bez problema, putem kredita kupiti to postrojenje. Važno je i, napominje Podolnjak, da bi u tom slučaju grad kontrolirao procese i poštuju li se sve zakonske odredbe što se tiče zaštite okoliša, ali i koliko će se otpada obrađivati i iz kojih sredina. Zaključio je da je ovo dugoročno najbolje rješenje, jer u suprotnom, grad neće imati utjecaj na to odakle dolazi smeće i ova lokacija u Brezju mogla bi biti mjesto gdje bi se zbrinjavale velike količine otpada iz raznih dijelova zemlje.

-Dugoročno ovo je rješenje strateško najbolje za grad – kazao je Podolnjak te dodao da bi ovo rješenje pripomoglo i rješavanju pravnog situacije s grupacijom CIOS koja ima odluku o dodjeli koncesije za balirani otpad, ali još nije potpisan ugovor. Podolnjak smatra da bi ovu odluku trebalo donijeti budući sastav Gradskog vijeća, konstituirano nakon izbora u svibnju ove godine. Podolnjak bi volio da se o ovoj inicijativi očituju i druge političke stranke.

Prvi čovjek Hrvatski laburista stranke rada u Varaždinskoj županiji, Božidar Kolarić, koji je već prije nekoliko mjeseci izašao s ovakvim prijedlogom u javnost , pozdravio je ovakvu inicijativu žitelja Brezja, koji takđer zagovoaraju ovakvo rješenje nakon posljednjeg zbora građana u tom dijelu grada. Podsjetio je da je s takvom inicijativom izašao u javnost kada se počela spominjati mogućnost da tvrtka Piškornica kupi MBO postrojenje.

-Prije pet godina imali smo ponudu privatnog poduzetnika da zbrinjava bale i koji je tada nudio da grad ima učešće odnosno udjel u tvornici i imali smo rješenje koje je trebala sufinancirati država. Imali smo rješenje o hitnom rješavanju otpada. Da se prije pet godina krenulo tim putem danas vrlo vjerojatno ne bi imali balirani otpad, imali bi učešće u postrojenju i najvjerojatnije pravo prvokupa – kazao je Kolarić. Dodao je da ako Piškornica uđe u vlasništvo otpad ovdje sigurno neće otpad stizati privremeno već stalno. I Kolarić drži da odluku o ovome treba donijeti buduće Gradsko vijeće i budući gradonačelnik. Ponovio je stav da bi na ovaj način i grad i tvrtka Čistoća imali direktan utjecaj koliko će i odakle stizati otpad kao i da se sve zakonske odredbe u pogledu očuvanja okoliša poštuju.

Na novinarsko pitanje da MBO postrojenje ima veći kapacitet nego što se otpada stvara u Varaždinu, Podolnjak je odgovorio da bi se mogao obrađivati otpad od okolnih općina, ali da nikao to ne bi bilo regionalno odlagalište otpada kao što bi to mogao biti slučaj ako postrojenje preuzme Piškornica. Podolnjak je siguran da su građani Varaždina spremni kroz proračun platiti da postrojenje bude u vlasništvu grada.

Kolarić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kako će dalje ići inicijativa, naglasio da je ovo najbolje rješenje jer gradska tvrtka ne mora poslovati s velikom dobiti kao što je cilj privatne tvrtke. Govoreći o inicijativi, koju je on sam zadnji puta ponovio u listopadu prošle godine, rekao je da se s Podolnjakom našao nakon zbora građana, koji također žele ovakvo rješenje. Kaže da će se razgovarati i sa ostalim vijećnicima čiju potporu očekuje.

s.k./aktualno.hr

| Broj posjeta: 329 |

Želite li komentirati? Objava: "Kolarić i Podolnjak: Grad treba kupiti MBO postrojenje"

Imate li komentar?