Karlovački laburisti – poduzeti ćemo sve da spriječimo gašenje Radio Karlovca!

KARLOVAC – Poput Grinča gradonačelnik Damir Jelić Karlovčanima je ukrao njihov grad, kazala je predsjednica karlovačke podružnice Hrvatskih laburista stranke rada Snježana Kirinić na današnjoj konferenciji za novinare sazvanoj na temu neizvjesne sudbine Hrvatskog radio Karlovca.

Kirinić je još jednom uputila niz kritika na adresu aktualne gradske vlasti.

– Svih ovih godina u Karlovcu se grandiozno najavljuju novi projekti poput bazena i auto kampa na Korani. Novce su uzeli, bacili ih u vjetar, ništa se ne gradi, ali se puno toga gasi, kao što postoji i mogućnost da se ugasi Radio Karlovac. Radio Karlovac postoji duže od gradonačelnika Jelića i on ga nema pravo odbaciti kao staru krpu – poručila je Kirinić.

Laburisti, naime, smatraju da Radio Karlovac ima budućnost i da bi trebao nastaviti s radom, te ukoliko se obistine najave o njegovom gašenju, najavljuju organiziranje peticije protiv takvog ishoda.

Izvor: http://www.trend.com.hr/trend-portal/vijesti/3350-kirinic-poduzet-cemo-sve-da-sprijecimo-gasenje-radio-karlovca

Radio Karlovac, izvor fotografije: http://www.kaportal.hr

Priopćenje

Vođeni starom uzrečicom – daj čovjeku vlast, pa ćeš vidjeti kakav je – ovih dana smo doživjeli da vidimo tu poslovicu u punom smislu. Naš gradonačelnik Jelić je živi primjer da je ona posve istinita. Poput Grincha ukrao je Karlovčanima njihov grad sa stavom- ja sam glavni i tko mi što može. Pri tom izgleda da mu u toj „grinchevskoj krađi“ lojtre povremeno pridrži i oporba u Gradskom vijeću. Svih ovih godina u Karlovcu grandiozno se najavljuju projekti koji se izgleda sramežljivo skrivaju od gradske vlasti jer ih je strah da ne bi propali kao i svi ostali koji su do sada bili u tijeku, kao primjerice gradski bazeni, ili autokamp na Korani, a novci, koji su za to uzeti našim građanima baÄ eni su u vjetar. Već dugo se u ovom gradu ne može vidjeti neka dizalica i da se nešto gradi, ali zato se puno toga gasi.

Najnoviji primjer Radio Karlovca vrhunac je bahatosti i licemjerja. Naime, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik koji se učestalo pompozno deklarira kao veliki demokršćanin, u jednom trenutku priznaje kako su gradski mediji služili njemu i ostalima kao politička pozornica, te iz toga proizlazi da je svojim utjecajem odlučivao i o egzistencijama zaposlenih, izjavivši kako je imao svoje novinare i da ih čak nije niti morao plaćati. U tom slučaju pitanje: Gospodine gradonačelniče, a zar ste druge onda morali plaćati? Izjava je skandalozna za jednog visoko rangiranog dužnosnika hdz-a jer gradonačelnik je ujedno i potpredsjednik stranke na državnoj razini.

Tim više nas čudi i izostanak reakcije njegovog predsjednika stranke, Karamarka, koji uopće nije reagirao na to što se dogodilo, iako su to prenijeli svi mediji, a stranku posljednjih dana propagiraju kao neki novi pročišćeni hdz,(valjda su svi skupa otišli na duhovnu obnovu prije toga pa misle da to pročišćava ovih 20 i nešto godina zuluma). Izgleda da vuk (hdz) dlaku mijenja, ali ćud baš nikada. Izjavivši da je takav oblik servisa dao svoje, te da ga kao takvog više ne treba na vrhuncu je svake bezobraštine jer Radio Karlovac postoji duže od gradonačelnika i on nema pravo odbaciti Radio kao staru krpu sad kada mu više ne treba.

Dok su za vrijeme Domovinskog rata najžešće po gradu padale granate, Radio Karlovac je građanima bio jedina veza sa svijetom i sada dođe tu jedan nadobudni gradonačelnik i kaže da mu takav radio više ne treba. S kojim pravom, pa nije mu to ćaća u amanet ostavio, da on može odlučivati treba li radio postojati ili ne! Također se postavlja pitanje, od kuda gradonačelniku pravo da uzme novac građana i financira svoju političku pozornicu iz njihovih džepova? Radio Karlovac, ma što god mu netko zamjerao, jedini je na ovom području koji se može nazvati javnim medijem, i tek kada bi ga izgubili, naši Karlovčani bi postali svjesni što im je značio.

Nema tog komentara koji će bolje govoriti biračima o onima koje su izabrali, od direktnog prijenosa Gradskog vijeća. Možda baš to i smeta. Možda gradska vlast ne želi da građani čuju o čemu se raspravlja u Gradskom vijeću. Pitanje je zašto? Čega se toliko boje? Možda toga da netko tamo iduće godine nakon lokalnih izbora ne bi počeo pitati za svaku aferu koja se dogodila u ovih 20 godina? Jer te grijehe ne bi opralo ni hektolitar svete vodice koliko ih se nakupilo.

Javni mediji su svugdje potrebni zbog demokracije i zato je neumjesno govoriti o njihovoj tržišnoj neodrživosti. Isto tako bi tržišno neodržive mogle biti i škole, bolnice,muzeji i kazališta, ali to ne znači da ih treba zatvoriti. Nakon svega što je do sada govorio, radio i obećavao gradonačelnik Jelić, imamo potpuno pravo posumnjati da postoje neke skrivene namjere kad je u pitanju gašenje radio Karlovca. Nije li možda stvar u tome da će se nekome kod toga pogodovati i zatim to naplatiti?

Oporba koja sjedi u Gradskom vijeću to ne vidi, ili, što je možda još vjerojatnije, ne želi vidjeti. Nije prvi puta da oporba ne reagira u situaciju kada bi to jasno i glasno morala. Sjetimo se samo rasprave o „Toplani“ na Gradskom vijeću. Gradonačelnik je zakazao raspravu o tada gorućoj temi i onda zajedno sa svojim suradnicima nonšalantno otišao sa sjednice, a oporba, umjesto da i sami napuste dvoranu i dignu buku zbog takve gradonačelnikove neodgovornosti, ostaju u dvorani i nastavljaju sa „lamentiranjem“ u vjetar.

Takvom „Ghandijevskom“ manirom su zapravo gradonačelniku dali alibi za to što radi. Jedini izgovor koji su možda imali zbog takvog postupka je taj da ih je tog časa prenosio radio Karlovac i što je to bila mogućnost da ih građani čuju, ali i oporba je izjavila da im ovakav radio ne treba pa ispada da gradonačelniku daju podršku u naumu da se radio ugasi. Je li to zbog neznanja, ili nečeg drugog ne znamo. Ispada da pristaju izgubiti javnu tribinu na kojoj su se mogli pojaviti i govoriti kada god su htjeli pri tom zaboravljajući da je u privatnim medijima informacija skupa roba a lokalni izbori doći će vrlo brzo. Tko će tada čuti glas oporbe ako ne bude javnog medija?

Svi se slažu, i gradonačelnik i oporba da im radio Karlovac ovakav nije dobar, ali nitko od njih nam još nije rekao kakav bi trebao biti i kako ga osoviti na vlastite noge. Jasno, teže je stvarati nego rušiti. Možda bi gradonačelniku bilo demokršćanski da se pokaje zbog loših postupaka a koje je priznao na gradskom vijeću i da donese odluku da se politika makne i ostavi zaposlenicima Radio Karlovca da dostojanstveno obavljaju svoju javnu djelatnost a ne da budu u situaciji da moraju strahovati za vlastitu egzistenciju. Dosadašnji način ponašanja prema javnim medijima bio je vrlo blizak sustavu zvanom robovlasništvo. S dužnim poštovanjem gradonačelniče, mi faraona u Karlovcu ne t rebamo.

Napominjem i da će Hrvatski laburisti poduzeti apsolutno sve legitimne oblike protesta (peticija) kako bi se spriječilo gašenje Radio Karlovca!

Pitanja koja ćemo službeno pisanim putem uputiti gradonačelniku:

1) Tko je odgovoran za to što je Radio Karlovac dugi niz godina vodio čovjek sa lažnom diplomom?

2) Koliki je točno dug Radio Karlovca?

3) Koliko je točno novaca isplaćeno Radio Karlovcu kroz dotacije (sveukupno)?

4) Kako se mogla dogoditi situacija da bivšeg direktora nitko nije pitao za reference, te da se nije provjerilo jesu li one važeće?

5) Je li izrađen plan sanacije Radio Karlovca?

6) Koji i kakav je sanacijski plan Radio Karlovca?

7) Obzirom na uvjetno mišljenje revizije, koje ste korake poduzeli da mišljenje revizije bude bezuvjetno?

8) Koliko je bivši direktor imao plaću i hoće li vratiti u proračun sav novac koji mu je isplaćen?

9) Koje korake ćete poduzeti kako bi se Radio Karlovac sačuvao kao javni medij?

Snježana Kirinić
Predsjednica Hrvatskih laburista-Stranke rada Podružnice Karlovačke županije

| Broj posjeta: 1.022 |

Želite li komentirati? Objava: "Karlovački laburisti – poduzeti ćemo sve da spriječimo gašenje Radio Karlovca!"

Imate li komentar?