Kako su Našicama ukrali identitet

Krajem ožujka 2012. godine Gradsko vijeće Našica donijelo je odluku po kojoj se glavnom Našičkom trgu mijenja naziv iz Pejačevićevog u Trg dr. Franje Tuđmana. Odluka je donesena bez provedene javne rasprave.

Vezano uz tu odluku, koja je i više od običnog preimenovanja jer se radi o identitetu grada, Hrvatski laburisti iz Našica odlučili su provesti anketu među svojim sugrađanima kako bi utvrdili javno mnijenje vezano uz tu odluku.

Povodom toga našički je ogranak proveo anketu na tisuću svojih sugrađana kako bi dobili uvid koliko je uopće građana zadovoljno tom odlukom. Rezultati ankete su bili iznimno poražavajući za gradske oce – od tisuću anketiranih građana njih 982 nije se slagalo s odlukom Gradskog vijeća. I tu je krenula priča.

“S rezultatima ankete najavili smo se kod gradonačelnika Krešimira Žagara (HDZ), od kojeg smo 3. travnja u prisustvu medija zahtijevali da se poštuje volja naših građana, te postavili pitanje hoće li prihvatiti rezultate ankete, te možda promijeniti svoje mišljenje u vezi preimenovanja našeg trga.

Obzirom da je gradonačelnik odbio uvažiti mišljenja svojih sugrađana komentarom kako je „odluka Gradskog vijeća bila u korist grada i da se željela iskazati čast prvom hrvatskom predsjedniku i stvaratelju države Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu“ i kako je po prvi puta otkako je na ovoj funkciji prekinuo snimanje novinarima, najavili smo mu da nećemo stati samo na anketi i da ćemo otići korak dalje te organizirati peticiju” – informirao nas je tajnik našičkog ogranka Hrvatskih laburista Siniša Vukobratović.

Vukobratović je detaljno opisao i pokretanje peticije – “Dvotjednu peticiju pokrenuli smo 4. travnja. Prvi smo tjedan prikupljali potpise na štandu, o čemu smo uz pomoć medija (koji su sa velikim zanimanjem pratili akciju) obavijestili građane gdje mogu doći i potpisati peticiju, a drugi tjedan smo koristili metodu „od vrata do vrata“ gdje smo prepoznati od ljudi i svi su oduševljeni jer netko se zauzeo za volju građana. Tijekom provođenja peticije prikupili smo 1600 potpisa građana.”

Nakon provedene peticije organizirana je konferencija za tisak na kojoj su laburisti javnost upoznali sa rezultatima akcije, odnosno brojem prikupljenih potpisa kao i činjenicom da ih je gradonačelnik odbio primiti radi primanja iste. “Iz ureda gradonačelnika smo dobili informaciju da dođemo predati peticiju na urudžbeni, što smo 20. travnja i učinili” – ističe Danica Božić, predsjednica ogranka.

Gradsko vijeće Našica sada će se morati službeno očitovati o anketi i rezultatima peticije, a prema informacijama s kojima raspolažemo i na samoj je sjednici Gradskog vijeća prilikom donošenja odluke bilo burno. Obzirom kako je i aktualna našička vlast ostala dosljedna ružnim navikama da svoje građanke i građane apsolutno ništa i ničemu ne pita, Hrvatski laburisti Našica će ustrajati, u ovom slučaju na transparentnosti, istini, poštenju i društvenoj pravednosti te u tu svrhu do lokalnih izbora u svibnju 2013. godine biti kao gosti prisutni na sjednicama Gradskog vijeća, a nakon toga, uvjereni smo i kao vjećnici.

“Tek kada dobijemo pisani odgovor Gradskog vijeća, tada ćemo sukladno tome povlačiti daljnje korake. Moramo dodati da je naš ogranak kao i sama stranka ovom akcijom dobio na popularnosti, te da ćemo ubuduće raditi akcije sa kojima bi što više aktivno bili prisutni u “političkom životu” našeg grada, kojeg pritišće još aktualnih problema.” – ističe Božić.

U široj javnosti se malo zna o problemima oko povrata „malog i velikog“ dvorca nasljednicima obitelji Pejačević, kao i o činjenici da su Našice iz samog srca Slavonije prometno odsječene s ostatkom Hrvatske. Ne postoji ni jedna autobusna linija za Zagreb, kao ni povezanost sa Slavonskim Brodom i Đakovom. Zbog „neisplativosti“ u potpunosti je prekinut i promet na pruzi Našice-Pleternica-Nova Kapela.

Hrvatski laburisti-Stranke rada ogranka Našice, ne žele se politički „prepucavati“ niti nadmudrivati, već konstruktivno rješavati probleme, pomagati i biti uvijek uz svoje sugrađane. Jer mi nismo isti. (SV, Uredništvo)

| Broj posjeta: 1.166 |

2 komentara u "Kako su Našicama ukrali identitet"

  1. Sad je jasnije zašto su Našice u [url=http://gong.hr/lotus/default.aspx]Lotusovom istraživanju[/url] o transparentnosti i otvorenosti rada jedinica lokalne i regionalne samouprave dobile jedva prolaznu ocjenu 5.05 od mogućih 10!

    Dolazi vrijeme kada će se to [nakon slijedećih lokalnih izbora] stubokom promijeniti. 🙂

    Romano Krauth

  2. Velika čestitka na poduzetoj akciji, koja je još jednom potvrdila da Laburisti-stranka rada, znaju kako narod diše!

Imate li komentar?