Juriš na Goricu Svetojansku – zapovjed: DVD mora pasti!

Gorica Svetojanska – dio 2.

Nakon “pokazivanja mišića” i prijetnje nasilnim izmještanjem vatrogasnih vozila, o čemu smo pisali prije neki dan, predsjednik DVD Sv. Jana, g. Težak je za Četvrtak, 02/08/2012 u 20:00 sati zbog novonastale situacije sazvao sastanak članova DVD-a.

Naime, nakon što je grad Jastrebarsko zaprijetio da će na silu, uz pomoć tzv. labudice i dizalice za teške terete premjestiti vatrogasna vozila koja su se nalazila parkirana pred vatrogasnim domom ( gdje bi drugdje?), a sve to u cilju “zauzimanja” terena potrebnog za izgradnju sporne mrtvačnice, čija je “linija razgraničenja” iscrtana isprekidanom narančastom linijom (vidi fotografije iz članka od 01/08/2012), uz napomenu da će račun za takvu intervenciju grad Jastrebarsko ispostaviti DVD-u Sv. Jana, članovi DVD-a su se sastali u Četvrtak, 02/08/2012 kako bi se dogovorili što i kako dalje.

Svi su oni ostali pri svojim do tada izrečenim stavovima, te potvrdili da je izgradnja mrtvačnice na zemljištu koje pripada DVD-u protupravan čin, i da svoju “borbu” protiv izgradnju baš na ovom mjestu, nastavljaju i dalje, i to pravnim sredstvima, putem opunomoćenog odvjetnika. Saznajemo da je odvjetnik vatrogasaca već podnio 2 tužbe protiv naručitelja radova, a u planu su još neke pravne radnje, s obzirom da vatrogasci smatraju da u ovom nasilnom činu postoji cijeli niz nepravilnosti koje grad Jastrebarsko poduzima kako bi pod svaku cijenu izgradio mrtvačnicu na ovom mjestu.

U međuvremenu, tijekom Četvrtka je podignuta zaštitna ograda oko cijelog gradilišta u visini oko 2 m, kako bi se spriječilo znatiželjnike da imaju pogled na tijek radova. Odmah istoga dana, teška je mehanizacija počela raditi svoj posao, pa su tako – kao što se može vidjeti iz priloženih fotografija i kraćeg video materijala s mjesta događaja, iskopane i uklonjene dodatne količine zemlje, što je uzrokovalo da neke od instalacija vatrogasnog doma ostanu “visjeti u zraku”. Zanimljivo je da se na parceli gdje je planirana izgradnja mrtvačnice, nalazi septička jama vatrogasnog doma – na fotografijama i videu možete zamijetiti betonski četvrtasti poklopac od te septičke jame. Također je zanimljivo i da su radnici na gradilištu “prekinuli” spoj cijevi kanalizacije sa septičkom jamom, pa je tako vidljivo da se otpadne vode izlijevaju na gradilište. To izgleda nikoga ne smeta, ali što bi na to rekla inspekcija?

Još je zanimljivije, a što se također može vidjeti s fotografija i video materijala, da su radnici postavljajući zaštitnu ogradu gradilišta, zagradili vrata od garaže vatrogasnog doma, s obzirom da je ograda postavljena na udaljenosti od svega 2 – 2,5 metra od garažnih vrata. Time je direktno onemogućen izlazak i ulazak vatrogasnih vozila u garažu vatrogasnog doma. Iako su vatrogasci na to upozorili izvođača radova, on na ta njihova upozorenja nije obraćao pažnju. A vatrogasci nas uvjeravaju da je time također prekršen zakon koji propisuje da na udaljenosti od 10-12 m od garažnih vrata vatrogasnog doma mora biti slobodan prostor, kako bi vatrogasna vozila mogla nesmetano ulaziti i izlaziti iz svoje garaže. Tim je činom direktno ugrožena protupožarna zaštita ovoga kraja, i to baš u ljetnoj sezoni, kada su požari i najučestaliji.

Nažalost, iako je DVD Sv. Jana na temelju svoje spremnosti, opremljenosti i sposobnosti, te vremenu reagiranja na dojavljivanje požara proglašeno 3 vatrogasnim društvom u gradu Jastrebarsko (od njih nekoliko desetaka), te na zidovima doma ima stotinjak zahvalnica za svoj požrtvovani i predani rad u zaštiti stanovništva i njihovim objekata ovoga kraja od požara, u ovom slučaju oni nemaju niti zaštitu i podršku od svoje vatrogasne zajednice. Pričaju nam tako članovi DVD-a Sv. Jana da su u nekoliko navrata razgovarali sa županijskim i republičkim čelnicima vatrogasne zajednice, ali od njih nisu dobili nikakvu podršku.

I tako, ostavljeni od svih i prepušteni sami sebi, vatrogasci iz Gorice Svetojanske nastavljaju “bitku” s nemilosrdnim administrativnim aparatom, koji unatoč svim kršenjima pozitivnih zakonskih propisa nastavlja s nasilnom i neprirodnom izgradnjom mrtvačnice, kojoj po mišljenju cijele struke – građevinara, arhitekata i projektanata, te većine mještana, ipak nije mjesto na jedinom, tj. glavnom mjesnom trgu, neposredno pored mjesne crkve.

Još jednom, za kraj želim naglasiti da je i sama studija Arhitektonskog fakulteta, a koju je naručio i platio grad Jastrebarsko, ovu lokaciju za izgradnju mrtvačnicu proglasio najlošijom i najneprikladnijom od ukupno 3 razmatrane lokacije za tu svrhu!

— Željko Kovač

| Broj posjeta: 1.192 |

Želite li komentirati? Objava: "Juriš na Goricu Svetojansku – zapovjed: DVD mora pasti!"

Imate li komentar?