Jelena Krpan: Rasprava o besplatnim udžbenicima ne može biti demagogija (video)

RIJEKA » Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina bio je jučer meta Hrvatskih laburista, kojima se ni malo nije svidjelo njegovo, tako su oni to doživjeli, bahato prozivanje županijske vijećnice Laburista Jelene Krpan da širi demagogiju. Na relaciji Laburisti – Komadina zaiskrilo je naime na zadnjoj Županijskoj skupštini kada je vijećnica Jelena Krpan tražila od župana da u suradnji s jedinicama lokalne samouprave osigura besplatne udžbenike socijalno ugroženim obiteljima. Također, Laburisti su se tada zauzeli za one obitelji koje unatoč tome da prelaze socijalni cenzus, svojoj djeci svejedno ne mogu osigurati nove knjige, a i takvih je puno.

Jelena Krpan poručuje Zlatku Komadini da rasprava o besplatnim udžbenicima stoga ne može biti demagogija, već je to stvar zdravog razuma. Župan očito, ustvrdila je vijećnica Jelena Krpan, živi u nekom svom paralelnom svijetu. Ona tvrdi da sredstava u županijskom proračunu za besplatne udžbenike ima.

– Unatoč tome, proziva se Laburiste. Župan kaže da udžbenici nisu posao županije, da taj problem ne ovisi o njegovoj dobroj volji i optužuje nas da širimo demagogiju. Istina je, međutim, nešto drugo što župan tvrdi: to da su država i jedinice lokalne samouprave zakazali. No, nije li upravo tada posao Županije bio da pokrene inicijativu i vidi što se može učiniti kako bi potrebite obitelji dobile udžbenike. Trebamo li doista županu nacrtati koje su njegove obaveze i dužnosti. Očekujem da župan zna prepoznati problem i poduzimati inicijative. Župan je u dogovoru sa školama i jedinicama lokalne samouprave trebao barem doći do informacije koliko zapravo obitelji treba takvu pomoć. Međutim, županija uopće to nije planirala, pa nije niti osigurala sredstva za eventualno financiranje knjiga. A u međuvremenu je već nekoliko županija, Međimurska i Krapinsko-zagorska recimo, donijelo odluku o financiranju udžbenika, kaže Jelena Krpan.

Županijska vijećnica Laburista smatra da županu nije jasno niti to što predstojeću školsku godinu čini toliko različitom od prethodnih. To su, objašnjava ona, potpuno novi udžbenici, tako da ne postoji mogućnost posuđivanja ili nasljeđivanja školskih knjiga.

– Nije li bila dužnost ove Županija da upravo sada osigura udžbenike za socijalno ugrožene obitelji, s obzirom na to da će se oni koristiti iduće četiri školske godine, pita župana Jelena Krpan. No, očito nemalo revoltirani Laburisti na tome se nisu zaustavili. Komadinu su nastavili prokazivati faksimila s njegove internetske stranice. Tamo naime stoji program s kojim je Zlatko Komadina osvojio novi mandat. Jelena Krpan citirala je poveći broj njegovih predizbornih obećanja u kojima se on zalagao za »ublažavanje i otklanjanje siromaštva i socijalne isključivosti« ili je propagirao »županiju znanja«, ulaganje u »obrazovni i znanstveni potencijal«, načela »socijalne kohezije solidarnosti, ravnopravnosti i napretka za sve građane naše županije«.

– Sve to pada u vodu kada se županu postavi pitanje financiranja udžbenika za potrebite obitelji. To je školski primjer demagogije, smatra Jelena Krpan koja se osvrnula i na vrlo lošu socijalnu sliku županije, ali i Grada Rijeke.

Ako ima za Galeb, ima i za knjige

Gradski vijećnik Laburista Vedran Sabljak ocjenjuje pak da je stanje u vezi udžbenika u Gradu Rijeci nešto bolje nego što je u Županiji. Sabljak kaže da Grad barem prepoznaje potrebu da se besplatnim udžbenicima pomogne socijalno ugroženim obiteljima. No, Grad Rijeka, smatra Sabljak, nije osjetljiv i prema onim građanima koji su na rubu socijalnog cenzusa i jednako teško žive.

– Sredstva postoje. Naime, ako se iz gradskog proračuna može kroz izmjene i dopune ulagati dodatan novac u brod »Galeb« ili u trgovačko društvo Rijeka sport, tada se mogu osigurati sredstva i za potrebite odnosno za širi krug učenika, posebno ako se ovaj Grad voli hvaliti jakom socijalnom politikom, poručuje Sabljak.

S. Brajčić, Novi list

| Broj posjeta: 1.001 |

Želite li komentirati? Objava: "Jelena Krpan: Rasprava o besplatnim udžbenicima ne može biti demagogija (video)"

Imate li komentar?