Izvještaj s 5. sjednice Gradskog vijeća Grada Siska

U srijedu, 18. prosinca, održana je peta po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Siska. Najvažnija točka dnevnog reda bila je donošenje Proračuna za 2014. S 14 glasova za i 11 protiv prihvaćen je Proračun, a samim time i projekcije istog za razdoblje od 2014. do 2016. godine. Još uvijek ostaje neriješena situacija oko izbora predsjednika ovog predstavničkog tijela, a iako je istekao poslovnički rok od 30 dana za izbor novog predsjednika (nakon smjene Zdravka Korena) to još nije stavljeno na dnevni red.

S obzirom na smjenu Zdenka Korena te ostavku drugog potpredsjednika Milana Brankovića, vođenje je preuzeo laburist Ivica Rendulić koji je po ovom pitanju sazvao protekli tjedan i predsjedništvo Gradskog vijeća no bez dogovora vladajuće koalicije nije se moglo pristupiti niti kandidiranju novog predsjednika. Kako ne postoji institut penalizacije ovakvog iskakanja iz poslovničke procedure, najavljeno je kako se o čitavoj situaciji može očekivati i mišljenje Ministarstva uprave.

Na prošloj sjednici donešena je poslovnička odluka kojom se može osnovati Klub vijećnika i s dva vijećnika pa su na ovoj sjednici po prvi put i sisački laburisti sudjelovali u raspravi u ime svog Kluba. Predsjednik kluba vijećnika Hrvatskih laburista-Stranke rada Ivan Mlinarić u svom izlaganju glede davanja podrške prijedlogu Proračuna rekao je kako očekuje pravednu raspodjelu sredstava proračunskim korisnicima, nastavno na društvenu pravednost za koji su se laburisti zalagali i prije lokalnih izbora. „Proračun je takav kakav je u ovim vremenima, a treba ga gledati kao novčanik iz kojeg baka unucima ravnomjerno izdvaja sredstva“ rekao je Mlinarić.

Na aktualnom satu postavljen je i niz pitanja vijećnika. Prvo pitanje postavio je Ivica Rendulić koji je gradonačelnicu upitao o njenim saznanjima glede glasina o zatvaranju sisačke rafinerije te koja je strategija Grada, odnosno alternativa gašenju ovog iznimno važnog privrednog subjekta.

Ivan Mlinarić postavio je dva pitanja od kojih je prvo bilo vezano uz raskrižje ulica S. i A. Radića i I. K. Sakcinskog kako bi se postavilo žuto treptajuće svjetlo koje bi dodatno upozoravalo sudionike u prometu o dolasku na raskrižje bez prednosti prolaska (kako bi se izbjegli učestali sudari na tom mjestu). Drugo pitanje koje je postavio bilo je vezano uz neosvijetljen prostor između autobusnog i željezničkog kolodvora kojim dnevno prolaze mnogi putnici, a kako bi se osvijetlio te izbjegli neželjeni događaji i posljedice tako mračnog mjesta koji ujedno i gostima koji na ovaj način stižu u Sisak pruža prvi dojam mračnog i maglovitog grada.

Sjednica nije završena nego je zakazan njen nastavak u ponedjeljak, 23. prosinca, kako bi se, nakon što stignu dokumenti iz HYPO banke mogla usvojiti i posljednja točka kojom se postiže novi dogovor o izgradnji vrtića na Zelenom brijegu, a izgradnja kojeg bi novim ugovorom bila značajno jeftinija.

HSP AS – borci za radnička prava samo svojih članova

Na današnjoj konferenciji za medije HSP dr. Ante Starčević borci za radnička prava članova njihove stranke kritizirali su donošenje proračuna za 2014. godinu te odluku o smanjenju plaća zaposlenih za 10%, odnosno najavljena otpuštanja prekobrojnih u gradskom sustavu. Nakon što su, dok su bili na vlasti, u gradskoj upravi te gradskim tvrtkama i ustanovama zaposlili skoro sve što su mogli iz redova svoje stranke, okomili su se na novu gradsku vlast kako bi pokušali zaustaviti racionalizaciju poslovanja i svođenje troškova u realne okvire, a prije svega kako bi pokušali spasiti svoje uhljebljenike koji su godinama živjeli na račun Grada Siska i njegovih stanovnika. Zaboravili su pritom kako su zapošljavanjem samo članova stranaka koje su donedavno vodile grad zatvarali vrata svima koji nisu bili dio njihovog uskog kruga stranačkih i interesnih istomišljenika. Vjerodostojnost im se ne može poreći jer kako su se nekad zalagali za uhljebljavanje svojih članova u gradskom sustavu, tako se za njih zalažu i danas. Jedini problem je što su izvan njihovog interesa i tada i danas bili ostali Siščani te sam gradski proračun koji je, između ostalih pogrešnih poteza, bio opterećen i njihovim „uhljebljeničkim“ plaćama. Također, zaboravljaju i kako su neki njihovi istaknuti članovi izbjegavali i plaćanje parkirališta kao da su za njih vrijedile neke druge odredbe i zakoni, a među 50-ak rekordera s čak 17 nepodmirenih kazni je i sisačka vijećnica iz redova HSP-a AS. Dugačak je niz katastrofalnih poteza bivše garniture, a dovoljno je izdvojiti čudne milijunske transakcije prilikom prodaje Sajma cvijeća i prostora u Fistrovićevoj ulici tijekom kojih je gradski proračun oštećen za milijune kuna. Situacija u kojoj je ova klika ostavila Grad Sisak, osim što mu je nametnula mlinski kamen oko vrata u vidu nedovršene dvorane i vrtića te zapošljavanja uhljebljenika, očito njima samima nije bitna pa se tako usuđuju za nedovoljnu borbu za prava radnika prozvati i sisačke laburiste koji su još u srpnju 2012. godine izvršili analizu proračuna Grada Siska i upozorili javnost na porazne pokazatelje do kojih su tada došli. Tako je udio troška zaposlenika gradske uprave 2008. godine iznosio samo 19,01%, a 2012. je iznosio čak 31,3%. Riječ je bila o ukupnom porastu od nezamislivih 60% u udjelu troškova proračuna, a u istom periodu zabilježen je kontinuiran pad prihoda proračuna gotovo 30% no to nimalo nije omelo tadašnju gradsku upravu da poveća potrošnju nasamu sebe za čak 20%.
Kako bi bilo jasnije, prikazan je i tablični prikaz rasta troškova za zaposlene unatoč smanjenju proračuna kroz godine:

Godina proračuna 2008. 2009. 2010. 2011. 2012.
Ukupni iznos proračuna 265.764.300,oo 235.995.575,oo 210.399.688,00 194.332.003,oo 192.622.070,oo
Rashodi za zaposlene 50.533.082,oo 50.507.741,oo 55.848.845,oo 57.637.921,oo 60.354.724,oo
Postotak udjela 19,01 % 21,40 % 26,54 % 29,65 % 31,33 %

Očito su u HSP-u dr. Ante Starčević borbu za prava uhljebljenika i borbu za prava radnika shvatili kao istoznačnicu, zaboravljajući i činjenicu kako se zakoni o pravima radnika donose na državnoj razini, a ne lokalnoj.

Pojašnjavajući navedenu odluku o smanjenju plaća za 10 posto, gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček istaknula je na ovotjednoj sjednici gradskog vijeća kako to ne znači da će svima plaća biti manja 10 posto, već da će se troškovi za zaposlene smanjiti deset posto, odnosno gotovo 6 milijuna kuna na način da će nekima plaća ostati kao i dosada, npr. odgajateljicama u vrtiću, a nekima će se smanjiti i više od deset posto jer smatra da je neprimjereno u ovoj teškoj situaciji da neki službenici u gradu, a to se ne odnosi na pročelnike, imaju plaću veću od deset tisuća kuna.

Nesposobnost stvaranja realnih radnih mjesta bivša gradska vlast kompenzirala je zapošljavanjem samo svojih članova, dok je za ostale građanke i građane Siska ostavljala mjesta u pučkoj kuhinji i na burzi rada, a je li ovakav istup licemjeran ostaje na slobodnu prosudbu svima koji žive ili preživljavaju u ovom gradu.

(Ivan Minarić)

Izvor: http://mojsisak.com/hsp-as-borci-za-radnicka-prava-samo-svojih-clanova/

| Broj posjeta: 663 |

Želite li komentirati? Objava: "Izvještaj s 5. sjednice Gradskog vijeća Grada Siska"

Imate li komentar?