Ivica Klanac: Maraska ucjenjuje proizvođače maraške

Županijski vijećnik iz redova Hrvatskih laburista – Stranke rada, Ivica Klanac priopćenjem za javnost se osvrnuo na otkupnu cijenu maraške, koju je nazvao sramotnom.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Ovih dana trgovačko društvo Maraska d.d. ucjenjuje proizvođače te autohtone vrste višnje sa sramotno niskom otkupnom cijenom od 3,80 kn po kg. Da situacija bude malo jasnija Maraska d.d. u zadnjih nekoliko godina sustavno snižava cijenu te osebujne višnje koja kvalitetom i okusom odskače od ostalih vrsta. Jedan od faktora spuštanja cijena je i nasad Maraske d.d. koji se prostire na dvjestotinjak hektara na području Vlačine, a na kojem je zasađeno 95 000 voćki koje su sada već u punom rodu, pa se da zaključiti da Maraska d.d. ne otkupljuje marasku od proizvođača za svoje potrebe, već za daljnju distribuciju kao sirovinu na tržištu.

Foto: 057info.hrOva višnja je specifična po visokom udjelu šećera okusu koji je specifičan i prepoznatljiv, a postoje i opravdane indicije u njena ljekovita svojstva koja istražuje Prehrambeno Biološki fakultet – Centar Zadar. Proglašena je i najukusnijom višnjom na svijetu te je zaštićena kao autohtoni hrvatski proizvod, a osim u Zadarskoj županiji, uspijeva rijetko gdje u svijetu. Najgore od svega je to da Maraska d.d. koja ne bi postojala da nije te prekrasne višnje, koja joj je dala ime i svojim sladorom stvorila brend, želi obezvrijediti rad svih uzgajivača maraske. Kada troškovi u proizvodnji rastu logično je i da je proizvod skuplji, a ne samo ekonomska isplativost trgovaca i bonusa njihovih menadžera.

Postoje razne agencije u Zadarskoj županiji koje bi mogle pomoći proizvođačima da plasiraju marasku na neka druga tržišta, ali to je priča za sebe. Na našu žalost ovakav način će dovesti do ugrožavanja egzistencije vrijednih ljudi koji žele živjeti od poštenog rada, ujedno očuvanjem jedne od rijetkih autohtonih vrsta koje su cijenjene u svijetu. Ovakvim se ponašanjem direktno ugrožava stanovništvo koje živi od uzgoja maraške, a ovaj nam slučaj može poslužiti kao još jedan primjer lošeg stanja u poljoprivredi koja srlja u propast.

Ivica Klanac, županijski vijećnik, Hrvatski laburisti – Stranka rada

Izvor: http://www.057info.hr/vijesti/2014-07-09/maraska-ucjenjuje-proizvodace-maraske

| Broj posjeta: 599 |

Želite li komentirati? Objava: "Ivica Klanac: Maraska ucjenjuje proizvođače maraške"

Imate li komentar?