ISTRA Inicijativa za osnivanje Savjeta za ekologiju i energetiku

Zalaganjem kroz rad u Skupštini Istarske županije, kao klub Hrvatskih laburista – Stranke rada, osim za radnička prava, razvoj gospodarstva i ekologije, potaknuti situacijom u RH, tako i našoj županiji, predložili smo osnivanje i savjeta za ekologiju i energetiku Istarskom županu, koji je isto i prihvatio.

Zbog prisutnosti potencijalnih zagađivača, dok statistički pokazatelji upućuju o sve većem broju malignih oboljenja u našoj županiji.

U drugoj polovici ove godine pušta se u rad ŽCGO Kaštiun, samim tim mogućnosti da sortirani otpad SRF završi kao energent u postrojenjima jednog od navedenih potencijalnih zagađivača, gdje bi prilikom sagorijevanja dodatno zagadio prostor i ugrozio zdravlje građana.

Svjedoci smo ovih dana nekih zbivanja na Hrvatskoj sceni, kada se suprotno volji građana i legitimnih tijela donose odluke, uz argumente da su od ”strateškog” značaja za RH.

Mislimo naravno u ovom slučaju o natječaju za gradnji termoelektrane na ugljen u Plominu, iako suprotno prostornoj dokumentaciji koja je na snazi u našoj županiji.

Nažalost postoje realni izgledi da nam se slične situacije ponove i u drugim slučajevima, kada država utvrdi da se radi o ‘strateškom’ interesu, i kada je moguće da se pod izgovorom o skraćenju i pojednostavljenju postupka, dogode ulaganja koja su jedinicama lokalne i područne samouprave nepoželjna, a ponekad i neprihvatljiva.

Ovakvim se pristupom zapravo provodi dodatna centralizacija odlučivanja, jer je letvica za status ”strateškog” značaja spuštena suviše nisko, na svega 20 milijuna eura.

Stoga, potaknuti ovakvim zbivanjima, predložili smo županu Istarske županije da sa ciljem prevencije i što bolje pripreme za ovakve i slične situacije osnuje savjetodavno tijelo, koje bi mu pomagalo u pitanjima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, ali i zbog velikih sredstava koja se kroz europske fondove i nacionalni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, godišnje osigurava i nudi, zasigurno će u takvom, kvalitetno strukturiranom tijelu Župan imati dodatnu pomoć i podršku kod važnih pitanja za našu županiju.

Na istoj skupštini Istarski župan, pozdravio je i prihvatio našu inicijativu o osnivanju Savjeta za ekologiju i energetiku, te mu se ovo prilikom u ime Hrvatskih laburista, i svih građana naše županije, zahvaljujemo, naročito, što je to danas presedan na Hrvatskoj sceni, da vladajući podržavaju i prihvaćaju prijedlog oporbe, makar i za život ovako značajnih odluka.

| Broj posjeta: 562 |

1 komentar u "ISTRA Inicijativa za osnivanje Savjeta za ekologiju i energetiku"

  1. Drage kolege, inicijativa je dobra i pohvalna. Prije bilo kojih istupa bilo bi mi drago da se konzultirate sa kolegama koji o gospodarenju otpadom znaju koju više. Ovako biti protiv svega bez jasne argumentacije u vrijeme kad je energetsko iskorištavanje komunalnog otpada prešlo prag “prljavog” i “nepoželjnog”, nezdravog…štetnog samo pokazujemo razinu neznanja i priklanjamo se mainstreamu ekoloških zanovijetala.
    Drage kolege… gori uši i poslušajte… iz komunalnog otpada NEMOGUĆE je postići SRF (solid recovery fuel), više o tome u http://erfo.info/fileadmin/user_upload/erfo/documents/classification/Classification_report.270205.pdf; a za sve druge i buduće informacije moj mail je giuliano.grum@gmail.com

Imate li komentar?