Hrvatski laburisti prozivaju odgovorne za prometnu agoniju u Splitu

“Pojeo vuk magare”: diletantizam, pogodovanje i politička neodgovornost uzrok su višegodišnjeg prometnog kolapsa koji dovodi u opasnost ljudske živote na prilazima Splitu!

Konsternirani stanjem na pristupnim prometnicama Splitu i cijeloj aglomeraciji od Trogira do Omiša, a kojega s pravom nazivamo „ljetnom prometnom agonijom“, ovim putem od svih nadležnih i odgovornih tražimo javno i transparentno očitovanje i istinu o rokovima za završetak ovih „asfaltnih trakavica“. Naš prometni kolaps traje već dugi niz godina i nitko od odgovornih zapravo ne odgovara ni za što, sredstva su potrošena u nebuloznim prenamjenama, građevinari su na koljenima, gradilišta su skoro mrtva.

Svjedoci smo prepucavanja i prebacivanja odgovornosti i ingerencija s Hrvatskih autocesta na Hrvatske ceste, a nisu pošteđene ni lokalne samouprave. Po starom običaju građani su prevareni, a struka je zaobiđena i marginalizirana jer nije pogodovala „rodijačko-stranačkim“ interesima i zakonitostima dirigiranog profita. U svemu ovome je trijumfirao diletantizam, pogodovanje i politička laž.

Najvažnije od sve nije samo novac nego sigurnost prometa i ljudski životi za koje smo svi odgovorni!

Navesti ćemo redom poznate neuralgične trase po kojima prometovanje izgleda kao “Survivor reality road show”.


Cesta Trogir-Solin

O ovoj „autostradi smrti“ gdje godišnje gine 11 ljudi već se sve zna, osim kada će biti dovršena i koliko će sav taj građevinski avanturizam u konačnici doista i koštati hrvatske građane. Začuđujuća je „hrabrost“ u izvođenju ovog vitalnog projekta kada se zna da nisu još riješeni niti svi imovinsko pravni odnosi na trasi! Od cijele predviđene dionice u funkciji je samo 4,2 km 4-tračnog asfalta od Solina do Kaštel Gomilice. Nastavi li se izgradnja intenzitetom kakav je sada, cijela dionica kroz Kaštela neće biti završena ni do 2015. godine. A trebala je davnih dana, jer je najkritičniji dio obilaznice upravo na dijelu kroz Kaštela: prosječno njome prođe oko 25 tisuća automobila dnevno, ljeti i više od 40 tisuća.

Cesta Solin-Klis-Dugopolje

Danas, pune 23 godine nakon otvaranja gradilišta, jedina kvalitetna poveznica Splita sa zaleđem i u međuvremenu izgrađenim autocestovnim čvorom u Dugopolju još uvijek nije potpuno dovršena, a pitanje je i kada će, premda je Edo Kos, predsjednik Uprave “Hrvatskih cesta”, prije nekoliko dana u Dubrovniku najavio kako će “radovi uskoro biti nastavljeni” nakon što su se radnici i strojevi “Konstruktor-inženjeringa” povukli s trase zbog poslovnih problema tvrtke.

Nove odgode završetka izgradnje zapadnog dvotračnoga kolnika ne bi smjelo biti, poručio je čelnik državne tvrtke, ali nije precizirao kada bi prva vozila nesmetano mogla krenuti novim dijelom prometnice koji je trebao biti otvoren krajem 2010. godine. Budući da raspetljavanje sjevernog dijela splitskog prometnog čvora još nije na vidiku, nije teško izračunati da se brza cesta, duga oko 8000 metara na potezu od rotora Bilice do Klis Grla, s prekidima gradi već 23 godine, odnosno oko 8400 dana ili tempom od jednog metra dnevno!

Za usporedbu, u proteklom su razdoblju s Dalmatinom kvalitetno spojeni Zadar i Šibenik, u Rijeci je dovršena obilaznica i cesta koja vodi od luke prema spomenutoj obilaznici, dok je Split prepušten puzajućoj cestogradnji.

A sve je moglo biti riješeno već odavno, pogotovo kada se zna da je od 1989. do danas u projekt “ceste života”, kako su je svojedobno nazivali resorni ministri i lokalni političari, uloženo najmanje 750 milijuna kuna.

Brza cesta Split-Omiš

Vijest je postala službena: Hrvatske ceste do daljnjega odustaju od gradnje brze ceste Split − Omiš. Rečeno je to na sastanku u Zagrebu kojemu su nazočili predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Edo Kos, član Uprave HC-a za građenje Jurica Krleža, omiški gradonačelnik Ivan Škaričić te omiški dogradonačelnik Mijo Mimica.

Stanovnici Podstrane, Jesenica, Dugoga Rata i Duća ovom su odlukom, ma koliko god ona već odavno bila izvjesna, zgroženi i zgađeni. Do posljednjeg trenutka vjerovali su da će nova vlast ipak pronaći novac za dovršenje projekta ambiciozno najavljenog još prije osam godina, te da će brza cesta Trogir − Omiš, ukupne vrijednosti 200 milijuna eura, uistinu biti najmodernija lokalna prometnica u državi. Kako sada stvari stoje, prva dionica te četverotračne ceste, ona što vodi kroz sedam Kaštela, bit će ujedno i posljednja jer novca za ostale nema. Dakle, opet „ugriza vuk magare“!

Da su se nadležni držali podataka o prosječnom dnevnom godišnjem i ljetnom broju vozila na cestama u splitskom “bazenu”, što je po mnogima ključ za određivanje prioriteta u planovima izgradnje prometnica, brza cesta Solin − Klis te relacija Plano − Split − Omiš odavno bi bile dovršene. Naime, raskrižja u Stobreču i Solinu dvije su najopterećenije cestovne lokacije u cijeloj Hrvatskoj, kojima svakog dana prosječno prolazi oko 50 tisuća vozila, što je više od, primjerice, “rampi” na ulazu u autocestu u Lučkom pokraj Zagreba.

Kako sve to objasniti iznerviranim i očajnim turistima koji brže doputuju od Frankfurta do Trogira, nego od Trogira do Splita, a čije „cestovno preživljavanje“ od Makarske do Splitskog aerodroma potraje nerijetko po 6 ili više sati? Ne, nije ovo Ripleyevo „vjerovali ili ne“, to je samo dio slike naše turističke sezone.

Zato je nužno u jednu instituciju uključiti sve utjecajne političke i stručne snage Županije splitsko-dalmatinske i osigurati perspektivu razvoja ovog područja u prometnom i gospodarskom smislu – tvrdi dr. Jure Radnić, šef Katedre za mostove i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Splitu. Ne možemo a da se ne složimo s dr. Jurom Radnićem.

Tražimo promptno očitovanje odgovornih za ovo stanje, kao i odgovore na pitanja: Kada ćemo imati normalnu i stabilnu prometnu situaciju na prilazima drugom gradu po veličini u državi? I koliko će nas to na kraju koštati?

Teo Kovačević,
predsjednik Podružnice Splitsko-dalmatinske
Hrvatski laburisti – Stranka rada
U Splitu, 10. srpnja 2012.

| Broj posjeta: 1.219 |

Želite li komentirati? Objava: "Hrvatski laburisti prozivaju odgovorne za prometnu agoniju u Splitu"

Imate li komentar?