HRVATSKA KOSTAJNICA Mladi ZA vrtić

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 3. listopada 2013. bilo je burno i zanimljivo. Bilo je raznih tema na dnevnom redu, ali jedna je ipak bila najvažnija – pitanje dječjeg vrtića „Krijesnica“.

Usprkos dosadašnjim pričama po našem gradu i po inim web portalima, laburisti su na vijeću dali inicijativu za formalno pravno održanje vrtića na životu. Moramo biti pošteni i reći da bez volje i želje mladih iz drugih stranka ne bi bilo moguće ostvariti zamišljeno.

Pa krenimo ispočetka – nakon više manje lako odrađenih prvih sedam točaka dnevnog reda došlo je pred vijećnike i pitanje opstanka gradskog vrtića. Mogli su se čuti razni prijedlozi oko mogućih ušteda, povećanja nameta, molbi za pomoć, a sve u svrhu osiguranja dodatnih sredstava za normalan rad vrtića. Na vijeću su bile prisutne i djelatnice vrtića zajedno sa sadašnjom ravnateljicom. Ravnateljica je informirala vijeće da će svojim djelatnicama dati poslovno uvijetovani otkaz. Što znači da će tete iz vrtića biti na zavodu za zapošljavanje, primat će zakonom propisanu naknadu i u trenutku kada se normalizira rad vrtića vraćaju se na svoje radno mjesto.

Problem je nastao u tome što ne postoji Upravno vijeće vrtića tako da nema tko poslati ravnateljicu također na zavod pa da i ona ostvari zakonom predviđenu naknadu, nego bi se ona trebala žrtvovati i ostati ravnateljica vrtića, tako da se vrtić ne ugasi, ali bez naknade. Ako bi kojim slučajem ona dala otkaz, a ne bi postojalo Upravno vijeće vrtića, vrtić kao ustanova brisao bi se iz sudskog registra i kao takav bi prestao postojati. I tu se opet došlo do pitanja imanovanja Upravnog vijeća – dakle preuzimanja ODGOVORNOSTI.

Podsjetimo da je zadnje upravno vijeće gradonačelnik imenovao samoinicijativno, bez pristanka imenovanih, a oni su idući dan dali ostavke. Rasprava je nastala oko imenovanja novog Upravnog vijeća iz razloga što svi prekaljeni kostajnički političari ne žele imati posla sa vrtićem – da budemo još precizniji NITKO tko je bio prisutan u Vijećnici, a ima više od 30 godina nije htjeo imati posla sa vrtićem. A obećavali su vam brda i doline u kampanji.

Inicijativu za formalno održanje vrtića na životu i omogućavanje ravnateljici da dobije barem nekakvu naknadu dao je gradski vijećnik ispred Hrvatskih laburista – Stranke rada gospodin Ivan Pavičić. Prijedlog se sastojao od toga da u Upravnom vijeću gradskog vrtića sjedi jedan član ispred vladajuće koalicije, jedan član ispred HDZ-a i jedan član laburista. Nakon kraće rasprave i upornog bježanja od odgovornosti doajena kostajničke političke scene odgovornost članova Upravnog vijeća preuzeli su MLADI – rušeći političke barijere i dajući prednost zdravom razumu preuzeli su odgovornost na sebe kao članove Upravnog vijeća vrtića Maja Žnidarić (HSS), Domagoj Švigir (HDZ) i Ivan Pavičić (Hrvatski laburisti – Stranka rada).

Tim činom spriječili su barem za sada formalno pravno gašenje gradskog vrtića kao ustanove i omogućili ravnateljici naknadu od zavoda za zapošljavanje.

Ovim činom Hrvatski laburisti – Stranka rada pokazali su i dokazali, preuzimajući na sebe odgovornost koju su u kampanji i obećali, da im je stalo do vrtića u Hrvatskoj Kostajnici, da im je stalo do radnika. Nastojat ćemo u dogledno vrijeme pronaći načine da stavimo vrtić ponovno u funkciju, a to možemo samo zajedničkim snagama – prelazeći nekada političke granice. Za takve poteze potrebne su nove generacije, neopterećene prošlošću već okrenute budućnosti, našoj budućnosti, budućnosti ovog grada a to je naš vrtić u kojem će svoje prve korake praviti budući gradski vijećnici.

| Broj posjeta: 609 |

Želite li komentirati? Objava: "HRVATSKA KOSTAJNICA Mladi ZA vrtić"

Imate li komentar?