Hoćemo li učiniti nešto više za prevenciju od požara i svih posljedica koje imaju alarmantne razmjere?

Iako su prošla 4 dana od velikog požara kraj Trogira, još se dimi na obližnjem odlagalištu (deponiju)

Taj, za stanovnike grada Trogira, pakleni dan, 18. kolovoz 2012., dobio je značajan medijski prostor. Uz veliki broj fotografija, na koje rijetko tko može ostati ravnodušan, napisano je da je požar krenuo od deponija, da je opožareno preko 800 hektara, da su bile ugrožene i kuće, da je državna cesta D8 do 8 sati u jutro bila zatvorena za sav promet, da je Zračna luka Split na jedan sat obustavila zračni promet itd.

Mi, laburisti Trogira izražavamo žaljenje zbog svega što su stanovnici Trogira (a posebno Planog) kao i Segeta proživjeli tog (tih) dana.

Pozivamo gradonačelnika Trogira, g-dina Damira Rilju, da se obrati građanima i pojasni im zbog čega se ne može (ako se ne može) upravljati deponijem tako da se nikad više ne dogodi požar, posebno ovakvih razmjera. Da kaže jesu li poduzete sve mjere preventivne zaštite, dežurstava i trenutnog djelovanja u izvanrednim slučajevima.

Ne pristajemo na to da ovaj požar, iza koga je ostala slika slična onoj iz katastrofičnih filmova, ostane zapisan kao još jedan požar u nizu. Želimo ukazati na neke od posljedica; od velikih troškova gašenja, do šteta nanesenih pojedinim građanima i velike štete po okoliš i prirodu. Nadamo se da će svim građanima kojima je izgorjela imovina biti nadoknađena šteta.

Na kraju predlažemo da oni koji upravljaju deponijem počnu raditi na trajnom rješenju radi zaštite od požara, kao i zaštite od po zdravlje štetnog dima koji se širi nad Trogirom i okolicom.

Izvršni odbor ogranka Trogir,
Anica Bodrožić, predsjednica ogranka

| Broj posjeta: 955 |

2 komentara u "Hoćemo li učiniti nešto više za prevenciju od požara i svih posljedica koje imaju alarmantne razmjere?"

  1. Oni koji upravljaju deponijem,očito loše upravljaju s obzirom da uzrokuje požare višednevnim tinjanjem.
    Tko će podmiriti štetu.Ako to učini grad ili država,to opet znači građani.A odgovornost pojedinaca.Nije dovoljna samo kritika,pa ni silazak s funkcije.Treba i materijalno odgovarati svatko tko svoj posao loše napravi.Ako se u škveru nešto krivo zavari,pa neće investitor za to odgovarati.
    Odgovorni pojedinci bilo u gradu ili oni što upravljaju deponijem,dobivaju plaće,a posao loše odrade.Imaju ime i prezime.

    Ivan Tomić

  2. To je istina, Ivane. Kad bi se krenulo s imenima, i to onima s vrha prema dolje, sigurna sam da bi se nešto i POkrenulo. Ali, razno razne veze, zapletene, prepletene poput Gordijskog čvora čvrste – ‘ko će to razmrsiti?! Možda oni koji nisu isti!

Imate li komentar?