HDZ je zadnji koji može govoriti o cestama – njihove ceste vode u Remetinec!

Potaknuti brojnim negodovanjem, zgražanjem i upitima građana na medijsko priopćenje g. Petra Škorića, predsjednika HDZ-a ogranka Split, a povodom nepodnošljivog stanja na pristupnim cestama u aglomeraciji Trogir-Split-Omiš, dužni smo reagirati u ime svih onih koji su dočekali samo neispunjena obećanja, ispražnjene kase i zamrle prometne trase!

Gospodine Škoriću prozivate aktualnu vlast da mjesecima ignorira dugogodišnji prometni kolaps na prometnom pravcu Trogir-Split-Omiš, a vaša stranka je to sustavno i planski radila godinama! Zar ste zaboravili čiji su bili resorni ministri i tko je bio na čelu državnih i vladinih agencija? Zar ste zaboravili čvrsta obećanja bivšeg premijera Sanadera iz 2005. o završetku cijelog projekta do davne 2008.? U međuvremenu je novac (pa i namjenski kredit Svjetske banke od 60 milijuna eura) preusmjeren na obilaznicu Rijeke. A ona je, skoro upola manje prometna od poteza Trogir – Omiš. Da usput spomenemo i izgradnju priključka na auto-put na trasi Solin-Klis koja se u cijelosti gradi 20 godina i još nije gotova. Vidjelo se tko je imao maćehinski odnos prema našem dijelu Dalmacije kroz reakcije i psovke naših građana, ali i turista i turističkih djelatnika u špici turističke sezone. Kažete da bi sadašnja vlast trebala ubrzati napore na rješenju ovog problema, a ne ih ignorirati i financijska sredstva preusmjeravati na minorne projekte. Tu se, za čudo, slažemo sa vama, ali gdje su utrošena sredstva koja su bila na raspolaganju HDZ-u u vrijeme obnašanja vlasti? Gdje je tada bila politička volja HDZ-a? I još se prikazujete kompetentnim kada drugima implicirate rokove i datume završetka radova.

G. Škoriću priupitajte svoje stranačke kolege, bivše ministre i bivše dužnosnike HDZ-a i odgovorite javnosti: Što je HDZ napravio na rješavanju gorućeg prometnog problema u našoj županiji? Koliko sredstava je utrošeno i tko su bili izvođači radova koji su tako uspješno napravili tako malo? Čime to možete opravdati? Ako je sve bilo po pravilu „koliko para, toliko muzike“ , pa je zato i malo napravljeno, izložite javnosti projektnu dokumentaciju i troškovnike. Razjasnite javnosti nebuloze i sumnje oko otkupnih cijena privatnih zemljišta na trasi brze ceste Trogir-Solin i da li je otkup izvršen do kraja i po kojoj cijeni. To ne bi smio biti problem jer sve je to bilo u ingerenciji HDZ-a, zar ne? Koliko ste uvažavali struku u trasiranju i planiranju radova koji se vuku kao trakavica godinama? Neka i struka ima uvid i da svoje mjerodavno mišljenje i objašnjenje o svemu u ovom poražavajućem trenutke za sve one koje prometuju navedenim prometnicama.

Gosp. Škoriću ističete kao uspjeh projekt izgradnje Omiške zaobilaznice! Da nije strašno, bilo bi smiješno – pozivate se na jedan od jačih apsurda: potrošeno je cca. 326 milijuna kuna na dionicu i most duljine 2,8 kilometara koji ne vode nikamo jer je bila zaustavljena gradnja mosta preko rijeke Cetine. Osim ptica, žaba i komaraca tamo ne prolazi nitko! Bilo bi interesantno čuti od vas kako to mislite dovršiti i kada? Ili je i zato kriva aktualna vlast, a HDZ je i dalje na vlasti u Županiji?

Daleko od toga da bi branili vladajuću „Kukuriku“ koaliciju i njezine poteze u rješavanju ovog problema, ili makar u pravilnom vrednovanju prioriteta ovakve problematike, ali g. Škoriću jednostavno ne možemo dopustiti omalovažavanje inteligencije naših građana i bacanje „dimnih bombi“ u lice javnosti od vas osobno ili od HDZ-a! Patetično je i politički prozirno pokušati poentirati tobožnjom brigom ili opravdati svoje teške promašaje na građanskoj inicijativi potpisivanja javne peticije za izgradnju brze ceste Trogir-Omiš koju je pokrenula gđa. Marijana Puljak, predsjednica splitskog gradskog kotara Žnjan – Pazdigrad.

Iz same medijske kronologije vezane za ovaj problem razvidno je da su upravo Hrvatski laburisti iz naše županije javno progovorili i jasno upozorili na neodrživost i strahotu ovakvog prometnog stanja još 10. srpnja ove godine u svom medijskom priopćenju za javnost koja je upućena tada sa konferencije za medije. Jasno je da načelno dajemo potporu ovakvoj peticiji kao aktu građanske volje i građanskog bunta, ali nam je isto tako jasno da tako pozamašnih sredstava u dogledno vrijeme neće biti na vidiku. Pa čemu onda taj medijski igrokaz i brižnost sa vaše strane? HDZ je imao svoju priliku u više mandata i rezultati su nam vidljivi, tj. na žalost skoro nevidljivi. Očitovanje SDP-ovog resornog ministra Siniše Hajdaša Dončića, koji se od početka mandata još uvijek nije izjasnio o problemima drugog najvećeg grada u državi, tek očekujemo.

Zaista, gospodo dužnosnici iz HDZ-a, svoju priliku ste potrošili na asfaltiranju puta u nedogled, a strpljenje i povjerenje građana ste kao ljetni požar sagorjeli do kraja. Zato je najbolje da se po ovom pitanju više ne očitujete, osim ako niste spremni podnijeti potpunu političku i ostalu odgovornost, koju želite pod svaku cijenu izbjeći ili umanjiti.

Teo Kovačević,
Predsjednik Podružnice Splitsko-dalmatinske

| Broj posjeta: 904 |

Želite li komentirati? Objava: "HDZ je zadnji koji može govoriti o cestama – njihove ceste vode u Remetinec!"

Imate li komentar?