Građane nitko ništa ne pita

Predsjednik koprivničkog ogranka stranke Siniša Kavgić i član izvršnog odbora Koprivničko-križevačke podružnice stranke Zlatko Delimar održali su 14. lipnja 2012. godine konferenciju za tisak. Povod tiskovne konferencije je otvaranje Medijskog sveučilišta. Brojnim novinarima putem priopćenja objasnili smo da je prošlo vrijeme netransparentnog rada gradske uprave te da geslo: “javni novac i privatni profit, a građane nitko ništa ne pita” više neće prolaziti. Željno išćekujemo odgovor gradonačelnice Koprivnice na naša konkretna pitanja. U nastavku slijedi tekst priopćenja.

Hrvatski laburisti-Stranka rada cijene visokoškolsko obrazovanje mladih ljudi i stjecanje novih znanja. Znamo da je znanje moć i da ovom društvu znanje treba.

No, ne slažemo se načinom do kojeg će se do toga znanja doći u Koprivnici, ako se realizira projekat Medijskog sveučilišta u Koprivnici, naveden kao javno-privatno partnerstvo između Grada Koprivnica i Europapress holdinga iz Zagreba.

Hrvatski laburisti postavljaju jasno pitanje gradonačelnici Koprivnice gospođi Vesni Želežnjak očekujući isto takav odgovor, a do tada možemo samo dvojiti o dobrim namjerama raspolaganjem javnim novcem: Zašto građane nije niti pokušala informitrati o ovom partnerstvu i zašto nije otvorila javnu raspravu na tu temu? Čiji interes je važniji, privatnog partnera ili Grada Koprivnice, a to znači, prije svih, građana Koprivnice?

Idemo redom. U slučaju Medijskog sveučilišta jedan partner, a to je Grad Koprivnica, daje novac svojih građana, sredstva koja nisu mala. Dakle, Grad plaća Dopusnicu 2.800.000,00 odnosno kupuje od EPH 75% udjela u Medijskom sveučilištu, te dodatno subvencionira sveučilište u iznosu od 4.000.000,00 kn, a još dodatno (koliko?) će se urediti Ugovorom o uređenju međusobnih odnosa.

Prema važećem Zakonu, sveučilište se osniva tako da pokriva najmanje dva znanstvena područja. Ova institucija djeluje u jednom i ne bavi se znanstveno-istraživačkim radom, dakle nije sveučilište već eventualno visoka škola. S druge strane, ako je sjedište institucije u Splitu i ona ima Dopusnicu za studij u Splitu, opet prema istom Zakonu, mora potražiti novu Dopusnicu za studij na drugom mjestu. U njoj treba dokazati da ispunjava sve uvjete.

Ministarstvo nema namjeru financijski sudjelovati u ovom projektu, a ministar Jovanović je došao u Koprivnicu pružiti moralnu potporu, znači u ovom projektu nema proračunskog novca. Sve plaćaju građani Koprivnice, objekti su naši, oprema je naša, predavači su djelomično naši, a ideja njihova. I to smo već par puta isprobali.

Hrvatskim laburistima potpuno je jasno koji je interes EPH, oni su privatna tvrka kojoj je bitniji profit od školovanja kadra kojeg će privući kroz svoju djelatnost, ali gospođi Vesni Želežnjak koja vodi Grad i upravlja gradskim novcem i gradskom imovinom treba biti potpuno jasan javni interes.

Zašto se nije pitalo građane? Javna je rasprava izostala možda upravo zato što se ovakav projekt ne bi realizirao, kao što se nije realizirao u Splitu, gdje je još uvijek sjedište Novinarske akademije, a isto tako nije prošao ni u Varaždinu gdje je provedena kvalitetna demokratska rasprava.

Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu odobrena je kvota za upis 120 novinara za ovu akademsku godinu, što bi trebalo zadovoljavati tržište rada. Dopusnica na papiru nije dovoljna, a stvaranje Sveučilišta u normalnim uvijetima je dugotrajan proces. Upitno je da li u ovom trenutku za planiranu instituciju postoje kvalitetni kadrovi. Ako toga nema, kakva će se to, zapravo, institucija osnovati i koji će biti njen status u akademskoj zajednici.

Radi li se ovdje uopće o obrazovanju kadrova potrebnih ovom gradu i ovom kraju (a on ih plaća) ili o besmislenom predizbornom spinu na koji će se potrošiti javni novac, a bez realnog učinka. Na kraju, ako radi o perspektivnom projektu zašto nije zaživio u Splitu, Zagrebu ili Varaždinu? Koprivnica sasvim sigurno ima drugih kadrovskih potreba od ovih koje bi se školovale na novom “sveučilištu”. Nije li, možda, studij prehrambene tehnologije ono o čemu bi se u Koprivnici moglo i trebalo razmišljati?

| Broj posjeta: 775 |

Želite li komentirati? Objava: "Građane nitko ništa ne pita"

Imate li komentar?