Fužine: Vjetroelektrana ruši šumu – nedopustivo!

Stanovnici Fužina s pravom se protive lokaciji izgradnje vjetroelektrane – osim prevelike blizine Fužinama, vjetroelektrana će uništiti prirodno šumsko bogatstvo.

Mi, Hrvatski laburisti Primorsko-goranske županije, smatramo da treba razvijati i koristiti alternativne izvore energije, ali ne na uštrb prirode i ne na uštrb čovjeka. Normalno da su u ovom, za hrvatsko gospodarstvo teškom ekonomskom trenutku, potrebne sve moguće investicije pa tako i u alternativnim izvorima energije. Jedna od takvih investicija je i izgradnja vjetroelektrane Fužine, koja bi trebala donijeti ekološku korist i nekakav gospodarski interes.

Međutim, zajedno sa stanovnicima općine Fužine i cijelog Gorskog kotara pitamo se kakve koristi od toga ima priroda ili ljudi, ako se zbog 12 vjetrenjača posiječe cca 300 000 m2 šume i samim time nepovratno uništi, ne samo biljni, nego i životinjski svijet. Lokacija vjetroelektrane izabrana je u interesu smanjenja troškova investitora (postojeći putevi, blizina priključka na el. energiju), a ne u interesu smanjenja utjecaja na okoliš, čime bi se izbjeglo rušenje šume i blizina naselja. Najžalosnije od svega jest činjenica da mišljenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode ne znači ništa lokalnim čelnicima i investitorima. U tom mišljenju piše da je za planirani zahvat izgradnje vjetroelektrane Fužine 56 MW – I. faza, potrebno provesti Glavnu ocjenu s ocjenom drugih pogodnih mogućnosti.

Prostor i krajobraz, vidljivo je iz Studije, doživjet će velike štete. Visinom od 185 metara, što je dvije trećine visine Eiffelovog tornja, svaka od tih vjetrenjača zasigurno se neće lijepo uklopiti u izgled ovog kraja i nagrdit će turističku sliku Fužina.

Ovo bi bio prvi slučaj u Hrvatskoj da se ruši šuma zbog izgradnje vjetroelektrane i zato predlažemo da se nađe novi pogodniji prostor za izgradnju. S ovim prijedlogom prostora za izgradnju vjetroelektrane gubimo svi, a pogotovo naša djeca. Djeca su naša budućnost, a u budućnosti šume više neće biti, ako se država ovako nastavi ponašati prema prirodi. Naglašavamo da podržavamo stav stanovnika općine Fužine koji nisu protiv vjetroelektrane, nego se protive poziciji na kojoj bi vjetroelektrana trebala biti. Zato smatramo da bi bilo najbolje da stanovnici općine Fužine sami oduče o vjetroelektrani na referendumu jer ipak se to tiče njihovog životnog prostora, a na kraju krajeva i sam načelnik općine Fužine je za referendum.

David Bregovac

Izvor: http://pgz.laburisti.com/vjetroelektrana-rusi-sumu-nedopustivo/

| Broj posjeta: 419 |

Želite li komentirati? Objava: "Fužine: Vjetroelektrana ruši šumu – nedopustivo!"

Imate li komentar?