Čepin: "Lokalni šerifi" lako se obračunavaju s državnim institucijama?

Hrvatski laburisti Čepin odlučili su reagirati na velike propuste, ali i kršenje zakona komunalnog poduzeća iz Čepina „Urednost“ d.o.o. Naime, kako ističe predsjednik ogranka Bernard Bestvina, „nakon brojnih pritužbi građana Općine Čepin na rad spomenutog poduzeća osjećali smo obvezu reagirati i upozoriti stanovnike Čepina na cijelu situaciju“.

Problemi s vodom u Čepinu su počeli još 2001.g. kada je stupio na snagu novi Pravilnik o vodi kojim su promijenjene dopuštene granice štetnih tvari čime je voda automatski postala zdravstveno neispravna za piće. 2004.g. voda je konačno zabranjena za piće, ali zbog neuspjelog projekta rekonstrukcije vodocrpilišta Čepin, zdravstveno ispravna voda počela je teći tek 03.10.2011.g., nakon spajanja na magistralni cjevovod iz Osijeka. Iz navedenoga slijedi kako su Čepinčani punih 10 godina pili zdravstveno neispravnu vodu jer Općina Čepin nije našla alternativno rješenje za ovaj problem. Nije li zdravlje stanovnika trebalo biti prioritet Općine?

No, ovdje problemi nisu stali. Pojavile su se brojne pritužbe zbog sumnji u neispravnost rada vodomjera koji su pokazivali vrijednosti veće od 50% stvarne potrošnje vode. Nakon uporne i nesebične potrage za pravdom jedan pošteni građanin Čepina odlučio je doći do istine. Na noge su dignute gotove sve relevantne institucije, među kojima Državni zavod za mjeriteljstvo (DZM), Državni inspektorat, Pučki pravobranitelj. Nakon gotovo godinu dana inicijativu za rješavanje problema je pokrenula Uprava za vodno gospodarstvo i Zamjenik ministra poljoprivrede koji su naložili DZM-u da još jednom ispita cijelu situaciju jer su se pritužbe nastavile nakon prvog puta gdje je DZM potvrdio kako je sa vodomjerima sve u redu.

KLUPKO ISTINE SE ODMOTAVA

Nakon drugog ispitivanja vodomjera, ali ovaj put na terenu bez prethodnog ispiranja vodomjera od nečistoća otkrilo se u čemu je problem, o čemu je izvjestio DZM u svom izvješću:

„Uzrok netočnog mjerenja vodomjera je visoki postotak nečistoća u vodi“, dakle sami vodomjeri su bili ispravni. Ove nečistoće u obliku pijeska i mulja su utjecale na ispravnost pokazivanja protjecanja vode na vodomjeru kroz 2-3 godine u značajnim odstupanjima i preko 50%.

ZAKLJUČCI DZM-a

Nameće se pitanje tko je kriv za ovu situaciju? Tko će vratiti građanima izgubljeni novac? Zakon je po ovom pitanju jasan. Prema zaključku DZM-a situacija je ovdje jasna: „Očito da se zakonita mjerila (vodomjeri) ne rabe na način kojim se osigurava potrebna točnost mjerenja jer nije osigurana potrebna čistoća vode“, a upravo je poduzeće „Urednost“ d.o.o. kao pravna osoba bila zakonski dužna osigurati takve uvjete. Kazne su propisane za ovakvo kršenje zakona i to 50 000 – 100 000 kn za pravne osobe i 5 000 – 10 000 kn za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

DZM u svom izvješću navodi da je „Urednost“ d.o.o. obvezna u što hitnijem roku dovesti u prihvatljivo stanje svoju vodovodnu mrežu s ciljem osiguranja potrebne čistoće vode jer čistoća izravno utječe na točnost mjerenja“.

Po ovom pitanju Hrvatski laburisti Čepin postavljaju nekoliko pitanja:

1.Tko će vratiti novce građanima Čepina, ako uzmemo u obzir preko 3 000 kućanstava u razdoblju 5 godina sa preplaćenih 1 000 – 5 000 kuna, a radi se o prilično vrtoglavim ciframa?

2. Zašto direktor „Urednosti“ d.o.o. ne poštuje zaključke DZM-a i usprkos tome sklapa nagodbe „na crno“ s građanima vraćajući pojedincima preplaćenu razliku prema nezakonitim izvješćima na što ih je DZM i upozorio, jer su jedino njihova izvješća zakonita?

3. Zašto načelnik Općine Čepin dr. Dražen Arnold nije reagirao na ovaj problem i upozorio građane na ovu prijevaru i mogućnost povratka njihovog novca? Mnogi građani još ni ne znaju da su bili prevareni. Jedino što ogorčenim građanima ostaje je traženje pravde sudskim putem.

Direktor „Urednosti“ d.o.o. i dalje negira realnost i tvrdi da je sve u redu s vodomjerima. Hoće li postupiti po nalogu DZM-a, dakle državne institucije i omogućiti točno mjerenje potrošnje vode jednostavnim ispiranjem priključka cijevi do vodomjera prilikom promjena vodomjera? Hoće li se na kraju, po riječima pravednika iz ovog priopćenja, „lokalni šerifi“ lako obračunati s državnim institucijama?

Ogranak Čepin

| Broj posjeta: 447 |

Želite li komentirati? Objava: "Čepin: "Lokalni šerifi" lako se obračunavaju s državnim institucijama?"

Imate li komentar?