ČAKOVEC Reakcije na izmjene Zakona o regionalnom razvoju (video)

Ovaj zakonski prijedlog predstavlja uvođenje regionalizacije na mala vrata, bez obzira što predlagatelji zakona to negiraju

Ne možemo podržati prijedlog zakona koji je pod krinkom decentralizacije uvodi još jaču, prikrivenu centralizaciju, prijedlog zakona koji je nerazrađen i nedorečen.

Iako zakon još nije na snazi, regionalizacija je već počela, a najjasniji primjer jest naša županijska bolnica pod sanacijom, koja će na kraju, bojimo se, rezultirati ukidanjem pojedinih odjela i njihovim stacioniranjem u bolnicama većih jedinica područne (regionalne) samouprave.

U planskim područjima koja novi zakon predviđa, nositelj razvojne strategije bila bi jedinica regionalne samouprave odnosno grad s najvećim brojem stanovnika. U planskom području Sjeverozapadna Hrvatska koje bi obuhvaćalo Međimursku, Varaždinsku, Krapinsko-Zagorsku i Koprivničko-Križevačku županiju, to bi bila Varaždinska županija i grad Varaždin. Za takvu strategiju u Međimurskoj županiji bilo je prilike, počevši od samog grada Čakovca. Naime, da je aktualna vlast koja vlada Čakovcem više od desetljeća o tome pravovremeno razmišljala, ne bi došlo do izdvajanja pojedinih naselja, čime je oslabljena pozicija grada da bude potencijalno nositeljem jednog takvog područja.

Što to znači za Međimursku županiju?

To prvenstveno znači – ukidanje autonomije pri provođenju razvojnih projekata jer će se isti provoditi prema načelu prioriteta. Dakle, slobodan gospodarski, kulturni, infrastrukturni i sav ostali razvoj Međimurske županije OVISIT će o odlukama Partnerskog vijeća.

Smatramo da je institucionalni okvir koji predviđa osnivanje raznih savjeta, agencija, vijeća, postavljen suviše široko te dovodi samo do stvaranje nepotrebnog administracijskog aparata i širenja birokratizacije, koja je već ionako preširoka, stoga smatramo kako bi tako postavljen institucionalni okvir samo otežavao realizacije programa usmjerenih na izvlačenje sredstava iz EU.

Mi ne želimo pristati na to da Međimurska županija bude sastavnim dijelom bilo kakve formalne regije, mi ne želimo da Međimurska županija bude nečiji PRIPADAK. Osjećamo bojazan da će Međimurje spajanjem u bilo kakvo plansko područje ili bilo kakvu drugu formalnu regiju, izgubiti svoju autonomiju, izgubiti svoju osobnost, posebnost, svoj povijesni, gospodarski i kulturni identitet.

Bilo kakva decentralizacija bolja je od centralizacije, no ovakav prijedlog zakona to sigurno ne osigurava.

| Broj posjeta: 814 |

Želite li komentirati? Objava: "ČAKOVEC Reakcije na izmjene Zakona o regionalnom razvoju (video)"

Imate li komentar?