Brodsko-posavski laburisti o aktualnim temama

Dana 21. ožujka brodski i brodsko-posavski laburisti održali su konferenciju za medije istaknuvši dvije teme: najavu poskupljenja plina i najavu izmjena ZOR-a. Konferenciju je vodila Ljiljana Kunac, tajnica podružnice, dok su Ivan Zekušić, Tomislav Kurkutović i Branko Horvatović iznjeli problem brodskog grijanja, a Željko Kovačević i Zoran Popović pripremili su tekst o izmjenama ZOR-a.

Problem grijanja i poskupljenja plina

Vezano uz najnoviju najavu poskupljenja zemnog plina od čak 35%, ostali smo zatečeni i neugodno iznenađeni takvom odlukom vladajućih. Odluka začuđuje to više ako se zna da smo zemlja bogata nalazištima zemnog plina, a nelogičnosti vezane uz cijenu izvoznog i uvoznog plina samo su šlag na tortu nereda koji vlada u sektoru distribucije i prodaje plina. Sve to se odražava i na lokalnu zajednicu gdje postoji niz otvorenih pitanja na koje odgovorni nemaju odgovora. Uz sve navedeno nepotrebno je napominjati kakav je to udar za ionako osiromašen kućni budžet građana, te stoga zahtijevamo hitnu reviziju navedenog poskupljenja.

Izmjene Zakona o radu

Ponovo se postavlja pitanje izmjene ZOR-a, zbog kojih su sindikalne središnjice skupile preko 700.000 potpisa građana. Ponovo se priča o našim radnicima koji su preskupi, lijeni i neodgovorni. Ponovo se govori kako su oni ti koji moraju stezati remen.

Pođimo od činjenica. Koja razvijena zemlja, koja je izašla iz krize ima jeftinog i nezadovoljnog radnika? U kojoj su zemlji mogući toliki različiti cenzusi za neoporezivu plaću, dječji doplatak, dopunsko zdravstveno, minimalnu plaću? U kojoj od tih zemalja je prosječna plaća manja od 80% prosječnih troškova za život i u kojo to zemlji velika većina ima manju plaću od prosječne? U kojoj od tih zemalja je dozvoljeno da netko ne dobije plaću ili dobije plaću u bonovima? U kojoj od tih zemalja se ne uplaćuju porezi i doprinosi za iste radnike? Koja od tih zemalja dozvoljava skupe najmove svojih ministarstava, a u isto vrijeme zgrade koje su u njenom vlasništvu, ili u kojima država ima udio zjape prazne? Koja je firma u Brodu podigla plaće svojim zaposlenicima u prošloj godini i zašto je porastao broj nezaposlenih na području BPŽ u prošloj godini, kad je ZOR tako rigidan? PDV raste za 2%, porez na dohodak se operezuje s tri stope, a što je s porezom na dividendu ili dobit? Je li to jednako podnošenje tereta za sve?

Pa, kome smeta naš radnik?

Plaće nisu rasle već godinama, a poskupljenja su svakodnevica, i svaki mjesec je sve teže preživjeti od poštenog rada i plaće za taj rad. Treba imati na umu da smo tu da živimo, a radimo da bismo osigurali bolji, lagodniji život. Dakle nije licemjerno reći radimo da bi bolje živjeli, a ne živimo da bi samo radili! (ZP, Uredništvo)

| Broj posjeta: 915 |

Želite li komentirati? Objava: "Brodsko-posavski laburisti o aktualnim temama"

Imate li komentar?