Brodsko-posavska županija – županija rada i znanja (video)

Na zajedničkom sastanku brodskih i brodskoposavskih laburista predstavljena je vizija budućeg rješavanja problema u gradu i županiji. Projekt radnog naziva “Brodsko-posavska županija – županija rada i znanja”, o kojem smo već pisali, predstavljen je svim članovima stranke, a nakon toga i predstavljen u lokalnim medijima kako bi ga upoznali s što većim brojem građana.

Brodsko-posavska županija – županija rada i znanja

Polazeći od osnovnih postavki laburista: rad, znanje, poštenje, istina i društvena pravednost, pokušali smo pronaći projekt za našu lokalnu zajednicu koji bi u kratko vrijeme, ali na duži vremenski period donio prosperitet i razvoj gradu i županiji. Uvažavajući sve prirodne pretpostavke našeg kraja, postojeću infrastrukturu te kadar s kojim raspolažemo, kao i iskustva na našem području, pokušali smo osmisliti ideju koja bi nas svrstala u sam vrh razvoja Hrvatske. To se prije svega odnosi na znanost, školstvo, poljoprivredu, industriju, energetiku te razvoj novih proizvoda i povlačenje sredstava iz pristupnih fondova EU.

Ustanovili smo da određeni projekti postoje i da postoje kadrovi koji već imaju dovoljno iskustva u povlaćenju europskih fondova i vjerujemo kad bi politika bila samo podrška, a ne mjesto prikupljanja pojedinačnih bodova, da bi se ovaj projekt mogao veoma brzo realizirati.

Nakon nekoliko mjeseci proučavanja i kontakata s velikim brojem stručnjaka Hrvatski laburisti-Stranka rada ogranak Slavonski Brod i podružnica Brodsko-posavske županije pokreću inicijativu izgradnje kampusa na području Poljoprivredne škole A.M.Reljković. Napominjemo da je to samo ideja,vizija koja bi išla na raspravu građanima i struci, ne dovodeći u pitanje dosadašnje projekte.

Potrebno je prvo provjeriti ima li koji obvezujući projekt na nekoj drugoj lokaciji u gradu, a ako nema, bilo bi dobro iskoristiti sve ono što postoji na već navedenoj lokaciji.

Za pomoć smo zamolili i ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Brodsko-posavske županije.Hrvatski laburisti bi pokrenuli kampanju za ujedinjavanje svih političkih opcija u našem kraju i osim inicijative pokušali bi objediniti samo pozitivnu političku volju u županiji, gradu te putem naših zastupnika u Hrvatskom saboru.

Činjenice:

 1. Poljoprivredna škola vlasnik je zemljišta 1/1 i spremna je ući u taj projekt AKO BI ŽUPANIJA DALA SUGLASNOST-KAO OSNIVAČ ŠKOLE U SADAŠNJIM UVJETIMA
 2. Postojeći projekt biocentra za koji su već osigurana sredstva bio bi logično središte budućeg kampusa
 3. Postoji inicijativa za proširenje Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu čija bi sredstva mogla biti uključena u ovaj projekt
 4. Svi prostori (Strojarskog fakulteta, Veleučilišta, Učiteljska, Hortikultura) na kojim se radi su razbacani po cijelom gradu, a ovim bi se projektom to moglo objediniti i modernizirati, što bi bio dokaz da smo izbjegli politiku koja predstavlja sukob interesa
 5. Postoji veliki problem ljudi starije životne dobi koji čekaju nekoliko godina na mjesto u domu umirovljenika (usko vezan za dio strojarskog fakulteta), koji bi se mogao proširiti. Potrebna je suradnja s Ministarstvom socijalne skrbi, ali bi i taj projekt uz vrlo mala ulaganja mogao riješiti dugogodišnja čekanja, listu od stotinjak imena svesti na minimum, zaposliti naše građane te dati određena sredstva za kampus
 6. Iskoristiti iskustva Tehničke škole za obnovljive izvore energije
 7. Iskoristiti blizinu ĐĐ za praktične radionice
 8. Oslobodio bi se prostor u centru grada za neki multikulturalni projekt (uključiti i Ministarstvo kulture)
 9. Oslobodio bi se prostor sadašnjeg studentskog doma (veći broj gradova ima hostele, ili se taj prostor može i svrsishodnije iskoristiti

Koraci:

 1. Pozvati sve stručnjake s naše županije kao i pročelnike za obrazovanje na nivou županije i društvene djelatnosti na nivou grada, upitati građane kako oni vide taj projekt i pitati ih za prijedloge (putem štandova i interneta)
 2. Pokrenuti inicijativu s programomna čijem bi čelu prije svega bili stručnjaci, koji bi uz predpristupne fondove pokušao biti i jednim dijelom samofinanciran od stranih studenata, kao i samofinaciran iz obnovljivih izvora energije
 3. Pokrenuti na županijskoj i gradskoj skupštini inicijativu o pokretanju projekta
 4. Zadužiti saborske zastupnike laburista kao i zastupnike iz našeg kraja da predstave ovaj projekt
 5. Povezati više ministarstava na zajedničkoj aktivnosti

Cilj:

 1. Zaposliti što više naših građana, kako grada tako i županije
 2. Zadržati mlade u našem kraju
 3. Podići strukturu obrazovanja
 4. Povećati bruto proizvod grada i županije, a time i proračune
 5. Pokušati osmisliti program visokog i višeg školstva koji bi se pokušao dijelom samofinancirati (obnovljivi izvori energije, projekti fakulteta na tržišnim osnovama, studiranjem stranaca-naši studiji su jeftiniji od europskih, a veoma su kvalitetni)
 6. Povući sredstva EU
 7. Poboljšati kvalitetu života u gradu i županiji
 8. Visoko školstvo prirediti za potrebna zanimanja
 9. Smanjiti troškove studiranja jer bismo doveli kvalitetne profesore u našu županiju ( bitno bi se smanjili troškovi profesora koji putuju)
| Broj posjeta: 1.292 |

Želite li komentirati? Objava: "Brodsko-posavska županija – županija rada i znanja (video)"

Imate li komentar?